Чому вироджується картопля

Якось давно ми придбали на зиму картоплю, завезену з Чехії, сорт мені не відомий (подібна до Адретти). він дуже нам сподобався. Відтоді вирощували тільки цю картоплю. Але через три роки навесні на садивному матеріалі ми виявили тоненькі паростки з молодими бульбочками. З дитинства знаю, що така картопля непридатна для садіння. Проте ретельно перебрали її і таки використали як садивний матеріал. Садили ми постійно (7 років підряд) на одному й тому ж місці. Восени врожай був, як завжди чудовий, але вже під час викопування на бульбах подекуди з’явилися тонкі паростки.

Наступного року 70 % картоплі були непридатними для садіння. Відібрала на насіння мізерну кількість. Два відра з тієї картоплі я проростила, потім відламала паростки, поставила у воду. Коли вони пустили корінці, посадила в грядку біля будинку, бульби теж посадила окремо біля будинку, а решту (декілька відер) висадила на тому ж полі, правда, попередником вже була пшениця. На полі посадили картоплю, привезену з трьох областей. Найурожайнішою виявилася з Волині, але вона чомусь всередині мала темно-коричневі крапки. Як із паростків, так і з бульб одержали хороший урожай, але цього замало.

Постає питання. Що це за хвороба? Де розмножується і діє збудник цієї хвороби? Чим і як знезаразити грунт, на якому висаджується картопля, адже не в усіх є можливість дотримуватися сівозміни. Міняти культури через рік — недостатньо.

Але потім мені спало на гадку, що може бути й інша причина виродження Це обприскування проти жуків. Адже люди роблять це, незважаючи на цвітіння картоплі, тоді, коли жуки масово розмножуються. Так робилося завжди, мінялися лише хімічні препарати. Можливо, саме вони ушкоджують пилок квіточки? Хотілося б почути відповідь від фахівців, науковців, тому що в нашому районі це не поодинокі випадки і люди не знають причини.

З повоюю Валентина Савчин, Закарпатська обл.

Коментар спеціаліста про причини виродження картоплі

Картоплю розмножують вегетативно, не справжнім насінням, а бульбами. Тому не відбувається повного оновлення рослинного організму, як під час розмноження інших культур насінням. Внаслідок цього у бульбах рік у рік нагромаджується різна інфекція, зокрема вірусні хвороби. Крім того, бульби старіють.

Нагромадження в бульбах вірусної та іншої інфекції, старіння картоплі дістало загальну назву — виродження. Його швидкість залежить від дуже багатьох чинників: це несприятливі кліматичні і погодні умови, невідповідне мінеральне живлення, несвоєчасні заходи щодо захисту рослин від шкідників та хвороб, погане зберігання, наявність переносників вірусів тощо.

У грунті, де роками вирощуємо картоплю, нагромаджується також чимало шкідників і бактерій. Зокрема, нині в У країн на багатьох городах виявили невидимого простим оком карантинного шкідника — нематоду. На тих городах, де вона є, картоплю не можна саджати. Щоб боротися з виродженням, ведеться насінницька робота і створюються нові сорти картоплі.

Насіннєву картоплю вирощують в Інституті картоплярства УААН і в насінницьких елітгоспах. Приблизно один раз на п’ять років потрібно міняти садивний матеріал. Сорти картоплі краще вирощувати ті, які рекомендовані для даної області, району.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply