Фундук – цінна горіхоплідна культура

Дикий дрібний горіх — ліщина, дуже поширений на земній кулі. З тих пір, як люди почали займатися землеробством, виділялися найурожайніші види ліщини.

І в наш час фундук — культурні форми ліщини, за своєю цінністю становить великий інтерес і займає одне з перших місць серед культурних горіхоплідних рослин. Його використовують як харчову, промислову, олійну, медоносну культуру. А червонолисті сорти і форми висаджують у парках, скверах та садах з декоративною метою.

Плоди фундука споживають у молочній стиглості і підсмаженими після повного достигання. Це висококалорійний продукт харчування. За калорійністю ядро фундука перевищує, наприклад, пшеничний хліб у 2-3 рази, м’ясо — у 3-3,5 раза і молоко у 8 9 разів. 400 г ядер фундука за калорійністю відповідають денному раціону харчування дорослої людини. Тому що тут міститься значна кількість поживних речовин: олії — 63-72 %, білків — 15- 20 %, вуглеводів — 6—10 %, багато вітамінів, мікроелементів та інших речовин.

Ядра фундука використовуються в харчовій і кондитерській промисловості. Їх додають до цукерок, тістечок, тортів, інших кондитерських виробів.

Олія, яку виробляють із горіхів, має приємний смак і аромат, є замінником мигдалевої олії, а за поживністю прирівнюється до вершкового масла. Олію широко використовують у різних галузях промисловості консервній, кондитерській, фармацевтичній, лакофарбовій. Великий вміст олії в ядрах фундука дає змогу вважати цю культуру олійною. А впровадженням фундука можна створити базу для одержання додаткової кількості дуже цінної рослинної олії та забезпечити харчову промисловість сировиною. Водночас зменшити площі сільськогосподарських угідь під соняшником. Оскільки культура фундука виділяється простотою агротехніки. невибагливістю до грунтово-кліматичних умов, до місця розташування в саду, то це дає змогу використовувати під нього орнонепридатні землі.

Вичавки ядер горіха — макуха є відмінним кормом для тварин, а шкаралупу використовують у промисловості для одержання високоякісних лінолеумів.

Цінною у фундука є і деревина, з якої виготовляють активоване вугілля. А гнучкі, еластичні, водночас міцні пагони ідуть на виготовлення корзин, обручів, ручок для дрібного сільськогосподарського інвентаря.

Пилок суцвіть фундука — найперший весняний корм для бджіл.

Фундук має ряд корисних господарсько-біологічних властивостей: підвищену посухостійкість, порівняно невисоку вибагливість до умов вирощування, придатність до повного механізованого вирощування, збирання та обробки врожаю, виняткову транспортабельність і тривале зберігання плодів (до чотирьох років) у звичайних приміщеннях без псування.

Фундук — це багаторічна культура. Його плантації можна використовувати протягом 75 років, а якщо своєчасно омолоджувати кущі — то й 100 і навіть 150 років. Це одна з переваг культури фундука порівняно з плодовими садами, які за довговічністю поступаються йому.

У Мліївському інституті садівництва в 1996 році розпочато селекційну роботу щодо створення сортів фундука з високою врожайністю, більш ранніми строками достигання, плодами округлої форми та з високим виходом ядра.

Паралельно вивчаються господарсько-біологічні властивості існуючих сортів фундука вітчизняної (УкрНДІЛГА, автор Ф.А.Павленко) та зарубіжної селекції. Кращі результати одержали по сортах вітчизняної селекції: Жовтневий, Кульовий, Лозівськин кулястий та сорту азербайджанської народної селекції — Гянджа.

Жовтневий. Кущ округлої форми заввишки 3,5 м, діаметром 4,2 м. Зимостійкий, стійкий до шкідників і хвороб. Плодоносить з трьох років. Плоди згруповані в супліддя по 2 — 4, іноді по 10 шт.
Горіхи середньої величини: 1.9 см довжини, 1,66 см ширини та 1.4 см товщини, видовжено-янцеподібні, з широкою горбкуватою по краю з добре вираженими зубцями основою. Маса сотні плодів 190 г. Ядро біле, тверде, добре виповнює шкаралупу, містить 68,5% олії, 14,1% білків, 4,1% вуглеводів, 11,2 мг % вітаміну С. Вихід ядра 46,2% від загальної маси горіха. Середня врожайність 16.4 ц га, найвища 32,3 ц га.

Кульовий. Куш середньої сили росту, округлий, висотою 4 м, у діаметрі — 4.3 м. Зимостійкий, стійкий до шкідників і хвороб.
Горіхи видовжені. 2,08 см довжини, 1,35 см ширини, 1,25 см товщини. Основа горбку вата, сіра, по краях із зубчиками. Шкаралупа світло-коричнева. з опушенням до вершини. Маса сотні горіхів — 150 г.
Ядро видовжене. Містить олії -66 %, білка — 114 %, вуглеводів — 4,7 % і вітаміну С 12,3 мг%. Вихід ядра 44.7 %.
Середня врожайність 22,1 ц/га, максимальна — 33 ц га.

Лозівський кулястий. Кущ округлий. середньої сили росту, висотою 3,5 м, у діаметрі — 4.5 м, зимостійкий, стійкий до шкідників і хвороб.
Плодоносить з трьох років. Плоди зібрані в супліддя по 2 — 6 (13) штук.
Горіхи великі, округлі, висота їх 2.01 см, ширина 1,92 см, товщина 1.59 см. Маса сотні горіхів 200 г.
Ядро округле, світло-кремове, містить олії — 65,9%, білка — 16.7%, вуглеводів — 5,3%,
вітаміну С 11,8 мг%. Вихід ядра 45,3% від загальної маси горіхів.
Середня врожайність сорту 19,5 ц га, найвища — 30,2 ц га.

Гянджа азербайджанський сорт народної селекції. Куш середньої сили росту, округлий. Зимостійкий, стійкий до шкідників і хвороб.
Плоди групуються у супліддя по 2 4 (6). Горіхи широкопласкі, висотою 1,7 см, шириною 1.87 см, товщиною 1,64 см.
Маса сотні плодів — 185 г. Шкаралупа тонка, гладенька, золотисто-коричнева.
Ядро містить олії — 66,5 %, білка — 16,8 %, вуглеводів — 4,4 %, вітаміну С — 13,4 мг%. Добре заповнює шкаралупу. Вихід ядра 50,8 % від загальної маси горіха. Середня врожайність — 16,1 ц, га, максимальна — 25,9 ц/га.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply