Як приборкати цесарку

Всім вродлива цесарка — і своєрідною зовнішністю, і гарною якістю м’яса, і досить непоганою яйцекладки. Характером тільки лише не вийшла. Вельми вже любить цесарка свободу — відлітає гуляти надмірно далеко від дому, голосиста не в міру і своїм пронизливим голосом іноді виводить своїх господарів з рівноваги, а ще дуже забіякувата. За її характер і недолюблювали завжди цесарку. Якому власнику таке може сподобатися: піде куди-небудь і там, десь в затишному місці, несе яйця.

У старі часи птахівники іменували цесарку гвінейської куркою через її африканське походження або казарки.

Той, хто стикається з нею вперше, приймає її за горбату курку. Придивившись ж, розуміє, що спорідненість з нашою куркою не такі вже значні, хіба що розміри приблизно такі ж.

Незважаючи на горбатість, птиця елегантна як по комплекції, так і по оперінню. У старі часи окремі птахівники-любителі і набували її заради прикраси пташиного двору.

У цесарки довгий, однак більш овальний тулуб, у порівнянні з куркою, немов не повністю надута дитяча кулька. Коротка шийка тримає лисувату голівку. Однак сама найбільш помітна деталь у даної птиці — роговідний наріст світло-блакитного кольору над темно-рожевим дзьобом. Крила щільно прилягають до тулуба, і, дивлячись на них, ні за що не скажеш, що дана птах вміє злітати. Однак це досить оманливе враження, оскільки цесарка літає вельми добре.

Цесарка хоча і вважається домашньою птицею, але видно, пронесла через століття пам’ять про вільне життя на африканських просторах. Тісноти категорично не виносить і незадовільно в подібних умовах плодиться.

Півневі-цісареві, для того щоб позалицятися за самкою, дотримуючись затвердженого в їхньому роду ритуалу, необхідний простір. Так що на досить вільному вигулі у цесарок немає особливої необхідності перелітати через паркани і розшукувати пустирі для своїх шлюбних ігор. У таких випадках навіть низькі загородки не перемахує. Часом, для того щоб позбавити цесарку можливості літати, вдаються до методу ампутації кінчика крила (робиться це прожареним гострим ножем) у добових цесарят.

Один відомий російський птахівник, писав, що цесарок можна приборкувати іншим шляхом. Коли яйця даної птиці підкладають під курей, то цесарята виходять більш ручними, тримаються близько людей і навіть дозволяють брати себе в руки.

До речі зауважу, брати їх в руки, пише він, і годувати з рук потрібно частіше, для того щоб привчити цесарят до себе. А якщо ж для цесарок-молодиць гнізда помістити в самих затишних куточках, то вони і нестися будуть вдома. Годуйте цесарок систематично в той період, коли їм саме час йти на сідало, тоді вони і ночувати будуть приходити додому.

М’ясо цесарки — смачне, ніжне. У тушках, хоча і дрібнуватих, значно більше їстівної частини, ніж в тушках іншої домашньої птиці інших видів. І окремі зарубіжні фермери вважають більш вигідним тримати на м’ясо цесарку, ніж качок або гусей. М’ясо цесарок, які гуляють на волі, за словами експериментальних «кулібіних», смачніше і походить по смаковим якостям на м’ясо куріпок.

Самки приймаються за яйцекладку набагато пізніше, ніж кури, і понад 100 яєць в індивідуальних господарствах від них рідко коли отримують. Але зате, які це яйця! У холодильнику їх можна тримати цілий рік, а при температурних показниках 7-18 градусів — протягом кількох місяців. Справа тут в тому, що шкаралупа яєць цесарки вельми міцна і якщо ви захочете їх транспортувати на далеку відстань, то можете сміливо покласти їх у целофановий мішечок і везти не боячись. Міцна шкаралупа чудово охороняє зародок від перепаду температур.

Яйця цесарок дрібнуваті, проте смачні. В кінці 19 століття на міжнародному ринку в Лондоні, де реалізували птахівничу продукцію з багатьох країн Європи, яйця цесарок користувалися високим попитом. Їх нерідко виставляли на продаж в коробках, прекрасно оздоблених зеленим мохом. Яйця цесарок, темно-вершкового кольору, виглядали дуже ефектно в такій упаковці.

Проводять годування цесарок так само, як і курей. Однак вони й самі коли гуляють вільно, постійно щось скльовують. За день до відвалу наїдяться комах.

Цесарка — парна птах. Самець доглядає за однією єдиною подругою, проте небезуспішно утримують і 3 самок з одним цісарем. За зовнішніми ознаками вони подібні і розпізнати стать власникам досить важко. При достатній навичці все ж це виходить. Самця можна визначити за більш опуклою спиною, за його манерою пересуватися на кінчиках пальців. У нього сильніше помітні сережки.

Цесарки здатні бути відмінними сторожами. Вони такі ж пильні щодо появи чужинців, як і гуси. Трохи пролунає якої-небудь шурхіт в саду — і цесарки негайно подають сигнал своїм різким голосом. Собаки починають гавкати вже після цесарок. Своїм криком горбата курка відлякує яструбів, ворон і тим береже від смерті не тільки своїх цесарят, однак і курчат в цьому ж дворі.

Тривалий період цесарку вважали птахом дуже теплолюбною. Вважали, раз вона родом з Африки, то морозів наших не витримає, з цієї причини не заводили її в північних регіонах.

А потім виявилося, що вона добре відчуває себе і в зимовий період (50 ° морозу витримує), хоча і справді більше любить тепло. Причому цесарки стійкі до захворювань. Цесарки звикли багато рухатись і нудьгують і відчують себе погано в клітках, хоча в промислових умовах, їх так якраз і утримують.

Якщо ви захочете вивести цесарят і для цього намагаєтеся підсадити в клітку до самки цісаря, не сподівайтеся на успіх. Запліднених яєць вона знесе небагато. Так що племінній птиці найкраще надати свободу, привчивши її до свого двору.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply