Рукола, або індау посівний та дворядник тонколистий – чудові прянощі та вітаміни

Одним з нових і пристрасних захоплень садівників є вирощування пряно-смакової салатної культури руколи, яка потіснила звичайні салати і шпинат.

Рукола з’явилася у нас разом з інтересом населення до італійської кухні. Під назвою «рукола» помилково об’єднують два схожих виду пряних олійних культур, що належать до різних родів одного сімейства хрестоцвітних. Це індау посівний (рукола) і дворяднік тонколистий (дика рукола) — улюблені гостро-пряні салатні рослини Європи. Обидві культури об’єднують подібні смакові якості і використання як листових пряних овочів. Обидві хороші медоноси.

Обидві рослини південного походження, і в дикому вигляді як бур’ян зустрічаються у нас в країні на територіях Криму і Кавказу.

Індау посівний (ерука посівна, рукола) — однорічна рослина висотою 30-60 см. Рослина розпростерта, рідше прямостояча. Листя ліровидне за формою, черешкове, розсічене, з зубчастими частками. Цвіте в травні-липні. Жовтуваті пелюстки квіток з часом стають майже білими з фіолетовими прожилками. Утворюються стручки довжиною 2-3 см на коротких потовщених ніжках, з опуклими, зморшкуватими стулками і з довгим мечовидним носиком. Середня жилка на стулках добре помітна. Насіння світло-бурі, стислі, овально-округлі.

Двурядник тонколистий (рокет-салат, гусенічнік посівний) — багаторічна рослина висотою 40-70 см, яка в культурі вирощується переважно як однорічник. Гіллясті стебла в нижній частині покриті рідкісними простими волосками, кілька спрямованими вниз. Листя виїмчасто-зубчасті вузьколанцетні, верхні листки лінійні і майже цільні. Жовті квіти з часом набувають оранжеве забарвлення. Цвіте в червні-липні. Лінійно-ланцетні стручки мають довжину 2,5-4 см і ширину 2-3 мм, біля основи і вгорі трохи звужені.

Відростає після зрізання і може давати повторний урожай зелені. Смак у двурядника кілька гостріше, ніж у індау.

Сорти руколи та дворядника

У Держреєстрі насіння представлено 10 сортів індау; Акрополь, Вікторія, Гурман, Дивина, Корсика, Покер, Рококо, Русалочка, Сицилія, Спартак. Український сорт — Знахар.

На ринку насіння представлені також сорти індау Смарагдовий і Горіховий мус.

У Держреєстрі насіння представлено 6 сортів двурядника тонколистого: Стріли Купідона, Оліветті, Пасьянс, Рокет, Таганська Семко, Ейфорія.

Обидві рослини багаті дієтичними волокнами, які виводять шкідливі речовини з організму, знижують рівень холестерину в крові. Рослини містять алкалоїди, вітаміни С і групи В, мінеральні солі, йод, залізо, яблучну і лимонну кислоти. У листі містяться флавоноїди, які зміцнюють стінки судин. У насінні рослин присутнє гірчичне масло, що володіє антибактеріальними властивостями, а також виявлено стероїди.

Ці рослини сприяють підвищенню концентрації гемоглобіну в крові, є прекрасним тонізуючим засобом, сприяють профілактиці онкозахворювань, корисні при виразковій хворобі шлунка.

Індау і двурядник не типово салати, а скоріше пряні рослини, бо мають специфічний присмак гірчиці і сиру. У нас є пристрасні любителі цих трав, але і такі ж пристрасні їх противники.

Агротехніка

Агротехніка індау і двурядника схожа. Всі вимоги до грунту і добрив, вирощування та догляду за рослинами такі ж, як і для листових капустяних культур.

Рукола — рослина теплолюбна, але при цьому холодостійка, не вимоглива до ґрунтових умов. Як справжня южанка, рукола не переносить заморозків і холодної затяжний весни. Якщо ви хочете отримати ранній урожай, то її краще висаджувати в парнику.

У відкритому грунті рукколу можна вирощувати на Північному Заході з кінця травня — початку червня, в Центральному регіоні — з середини квітня.

Рукола добре росте на сухих, удобрених з осені грунтах. Не переносить затінення. Глибина загортання насіння — 0,5 см. На 3-6-й день з’являються сходи, а через 2 тижні можна зривати перші зелене листя.

До утворення квітконосів більшу частину рослин зрізають, фаза технічної стиглості настає в момент появи перших квітконосних пагонів. Необхідно дотримуватися відстані між рослинами в ряду 8-10 см, а між рядами — 30-40 см.

За руколою ніякого особливого догляду не потрібно. Врахуйте, що рукола швидко вбирає нітрати, тому зловживати добривами не варто. Досить просто поливати через день, і ви все літо зможете насолоджуватися її незвичайним смаком. У міру зростання руколи її аромат посилюється.

У нашому регіоні руколу вирощують заради розетки листя довжиною 15-20 см. Можна влаштувати «вітамінний конвеєр», підсіваючи її через кожні 10-15 днів протягом усього літа.

Невибагливу рукколу легко можна виростити з насіння в місті — в горщику на підвіконні. Висаджувати краще з початку березня і тримати на сонячному підвіконні, так як рукола любить сонце.

У парниках руколу можна вирощувати в першому обороті як ущільнювач основної культури. Насіння руколи можна отримати тільки при ранньому посіві насіння в травні.

Збираємо та пробуємо

В італійській кухні рукола широко використовується разом з макаронами і томатами, використовується в різотто. Її додають при виготовленні сирів, роблять з неї соуси і салати, використовують як гарнір до м’ясних страв.

У кулінарії з руколи прийнято готувати салати «італійської спрямованості»: рукола з креветками і сиром пармезан, рукола з авокадо і томатами черрі. Салати ці краще заправляти оливковою олією. Одна з найпопулярніших заправок для салату з руколи — суміш оливкової олії, сиру пармезан і соку лимона.

Можна заморожувати руколу для зимового вживання і класти в соління.

У кулінарії також використовують масло з насіння руколи. Його додають при консервуванні і в картопляне пюре. Великі листи руколи прийнято рвати руками. Якщо їх різати ножем, то на місці зрізу з’являється іржавий слід. Поєднується у стравах рукола з багатьма овочами, бобовими, селерою, естрагоном, пекінською капустою.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply