Як правильно утримувати курей?

Існують наступні способи утримання курей:

  • — Утримання в клітках;
  • — Утримання в приміщеннях без випуску на вигул;
  • — Утримання на сітчастій підлозі;
  • — Утримання на підстилці.

Всі способи мають свої переваги і недоліки. Найкращим, найпростішим, найбільш дешевим і ефективним способом є утримання курей на глибокій незмінюваній підстилці з використанням вигулів. Застосування цього способу дозволяє спростити утримання курей і значно скоротити витрати на опалення пташника та електроенергію.

Створювати свою птахоферму можна із замкнутим або незамкнутим циклом виробництва. При замкнутому циклі потрібно мати батьківське стадо, яке виробляє інкубаційні яйця, свій інкубатор для виведення курчат і вирощувати ремонтний молодняк для заміни свого стада. Структура ферми дуже ефективна, але вимагає професійних навичок, підвищених витрат праці і капіталовкладень.

Досить простим і ефективним є спосіб, при якому в птахівничому господарстві набувають курочок до 120-130 денного віку, утримують їх протягом дванадцяти місяців з метою отримання харчових яєць, потім реалізовують на м’ясо і набувають нового поголів’я молодих курей.

Для утримання курей можна використовувати наявні типові птахівницькі, тваринницькі та інші споруди. Якщо планується невелике поголів’я, найкраще побудувати у дворі пташник або використовувати наявне приміщення, якщо воно відповідає вимогам.

Виходячи з існуючих норм щільності посадки, а також природних умов середньої зони, коли птах більшу частину часу може проводити на вигулі, є можливість утримувати курей з щільністю посадки 6 голів на 1 кв. м площі підлоги. Таким чином, при запланованому поголів’я курей (300) загальна площа пташника повинна бути 50 кв. м, а якщо утримувати їх з півнями, то 55 кв. м. Площа вигульного майданчика для солярію повинна бути в півтора рази більше площі пташника, тобто 80 кв. м. Якщо таке приміщення є, слід використовувати те, що вже є. Якщо приміщення потрібно побудувати, то бажано, щоб його ширина не перевищувала 5-6 метрів. Така ширина дозволяє без примусової вентиляції мати хороший повітрообмін і достатню природну освітленість приміщення.

Як правило, для пташника вибирають сухе на невеликому пагорбі місце з невеликим ухилом в сторону. Пташник повинен бути сухим і теплим — це головне. Будівельним матеріалом можуть служити цегла, камінь, саман, дошки та інші матеріали, а також теплі, легкі блоки і панелі. Якщо для будівництва застосовують саман, черепашник або інший пухкий матеріал, стіни знизу захищають від розкльову курми сіткою на висоту 80 см.

Дах можна робити з будь-якого матеріалу, що не пропускає вологу. Він повинен бути двосхилим, що захистить стелю від перегріву. На такому даху зазвичай зберігають вітамінне трав’яне борошно або підстилковий матеріал. Найкращою стелею вважається дерев’яний. Як утеплювач використовують глину в суміші з соломою або тирсою. Вікна повинні відкриватися і бути легкознімними. Підлога, піднята над рівнем землі на 20 см, може бути глинобитною, дощатою, асфальтовою або бетонною. Для підлогового утримання курей зазвичай застосовують незмінювану підстилку. Вона тепла, добре зберігає тепло, що дозволяє взимку обходитися без дорогого опалення.

Для закладки глибокої підстилки на підлогу пташника насипають вапно-гідратного з розрахунку 0,5 кг на 1 кв. м підлоги. Вапно вбирає в себе надлишки вологи і дезінфікує підлогу. Зверху насипають підстилку шаром 5 см, потім в процесі експлуатації і забруднення підстилку підсипають, і до кінця річного утримання курей товщина її досягає до 20 см. Норма потреби в підстилці на одну птицю в рік приблизно 7-8 кг. Для 300 курей необхідно запасти близько 220-250 кг. В якості підстилкового матеріалу можуть служити подрібнена солома, тирса, стружки, торф, подрібнені стрижні кукурудзи, полова, лузга соняшника та інші сухі розсипчасті матеріали.

Один раз в тиждень підстилку необхідно рихлити, інакше вона, особливо в місцях розташування годівниць і поїлок, буде ущільнюватися і сиріти. Якщо один-два рази на тиждень на підстилку насипати зерно, кури будуть його шукати і тим самим рихлити її. Якщо підстилка сильно зволожилася, її посипають вапном-пушонкою або суперфосфатом з розрахунку 200-300 г на 1 кв. м підлоги.

Для підлогового утримання курей потрібні поїлки, гнізда, годівниці, сідала. Існують різні типи годівниць і поїлок. Зазвичай їх виготовляють таким чином, щоб їх було легко переносити і розміщувати в будь-якому місці пташника або вигулу. Якщо поголів’я велике, годівниці та поїлки виготовляють у вигляді суцільної лінії, підвішуючи їх на тросах до стелі або монтують на підлозі. Годівниці можна виготовляти з дощок або придбати на птахофабриці металеві оцинковані. У будь-якій конструкції годівниці повинні бути передбачені бортики, виступаючі всередину годівниці на 2 см. Вони дозволяють на 35% скоротити розсип кормів при годівлі птахів.

Самими простими і надійними поїлками є желобкові, які можна виготовляти з дерева, оцинкованого заліза або пластмасових труб, розрізаних уздовж навпіл. Загальна довжина поїлок для 300 курей, виходячи з норми 2 см на голову становить 6 м. Витрата води на добу — приблизно 80 літрів.

Як правило, пташник обладнують гніздами, які розміщують на висоті 50-60 см від підлоги. Кури можуть нестись і на підлозі, але в цьому випадку яйця будуть брудними, на них з’являться насічки і підвищиться бій. Гнізда повинні бути легко доступними для чищення та збору яєць. Бажано їх розміщувати в затіненому місці, де птах відчуває себе спокійніше і тому охочіше несе там яйця. Крім цього, пташник обладнують сідалами, які необхідні для повноцінного нічного відпочинку птиці. Сідала являють собою застругані дерев’яні бруски 4 х 7 см із закругленими гранями. Такий перетин бруска дозволяє птахові вільно охоплювати його пальцями і спокійно спати.

Виготовляють сідала з розрахунку 20 см на голову, відстань між ними повинна бути близько 35 см. Не слід розміщувати сідала у вигляді гірки або сходів, так як при такому розташуванні брусків кури будуть прагнути зайняти верхні яруси і битися. При можливих падіннях виникають травми і перитоніти. Встановлюють сідала біля протилежної від вікон стіни пташника на висоті 50-60 см від підлоги. У пташнику на 300 курей необхідно мати 60 погонних метрів сідала.

Вигул огороджують сіткою заввишки 2 м. Для виходу з нього в стіні пташника на висоті 10 см від підлоги роблять лази. Ширина лазу 30 см, висота — 35 см.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply