Вирощування пекінської капусти через розсаду

Головна перевага вирощування пекінської капусти розсадним способом полягає в отриманні раннього врожаю. Потрудившись навесні, вже на початку літа можна отримати хороший результат. При правильному догляді, фактично через місяць після висадки, пекінську капусту можна прибирати.

Ранні сорти (МІРАКОМ F1, Кудесница) слід висівати на розсаду в квітні або в першій декаді травня. У такому випадку качани поспіють вже через 40-55 днів. Влітку і восени можна повторно посіяти Білко F1, Бокал, Ворожка. Це середньостиглі сорти, їх вегетаційний період становить 55-60 днів. У більш пізніх сортів — 60-80 днів. Це такі, як Ніка, Паркін.

Таким чином, урожай пекінської капусти можна збирати два і навіть три раз за сезон. Щоб свіжу пекінку отримати восени, насіння потрібно посіяти на початку липня або в серпні. Слід пам’ятати, що ця капуста боїться довгого світлового дня. В таких умовах вона може зацвісти. Тому краще проводити посів насіння з інтервалом в 2 тижні ранньою весною, а третій раз — ближче до серпня. Хоча вже сьогодні багато гібридних сортів не схильні до цвітіння, що закладено на генетичному рівні.

Грунт для посіву насіння пекінської капусти на розсаду можна придбати в спеціалізованих магазинах. Можна приготувати і самостійно на основі торфу і дернової землі, з’єднавши їх в рівних пропорціях. Важливо, щоб суміш була пухкою і поживною. Можна додати і добриво з розрахунку на відро субстрату 1 ст. л. мінерального добрива і 2 ст. л. деревної золи. Наповнені грунтом ємності рекомендують покрити вермикулітом. Він затримує вологу і перешкоджає нагріванню грунту. Для дезінфекції субстрат необхідно полити слабким розчином марганцівки.

У середині квітня можна приступати до посіву насіння. При цьому варто відразу врахувати, що розсада пекінської капусти не любить пікіровку і досить болісно реагує на пошкодження ніжних коренів при пересадці. Тому насіння слід висівати в невеликі горщики, стаканчики по одному, оптимальний розмір яких 8х8 см. Якщо немає абсолютної впевненості в їх якості та схожості, тоді сійте максимум 2-3 насінини в одну ємність. У цьому випадку, якщо зійдуть всі три, слабші все ж необхідно буде видалити. Занадто заглиблювати насіння не слід. Максимальна глибина — 0,5-1 см. Перед посівом насіння не замочують. Перші паростки не змусять себе довго чекати — на 3-4 день вони повилазять з грунту. Насіння швидше проросте в затіненому теплому місці, після чого їх слід перенести ближче до джерела світла, можна на лоджію або засклений балкон. Підростаючим сіянцям необхідно забезпечити регулярний полив і періодичне розпушування грунту.

Підживлення слід починати, коли сіянці дадуть 2 справжніх листа. На 1 л води необхідно взяти 0,5 ч. л. комплексного добрива і обприскувати отриманим розчином розсаду з пульверизатора. Через 20-25 днів на молодих рослинах вже можна буде нарахувати близько 5-6 справжніх листків. У цій фазі їх можна висаджувати у відкритий грунт на відстані близько 25 см один від одного.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply