Як правильно годувати кролика

Організація правильного харчування будь-якої домашньої тварини дуже важливо для підтримки на належному рівні його здоров’я. Відомо, що невірно підібрана дієта може привести до самих різних проблем зі здоров’ям. І кролики тут не виняток.

Відомо, що вони можуть жити по 10-12 років — але лише дуже небагато дійсно проживають такий термін. І неправильне харчування — одна з головних причин, що скорочують тривалість їх життя.

Як же потрібно харчуватися кроликам, щоб в їх організм надходили всі потрібні речовини в належній кількості? Перш за все слід пам’ятати, що кролики — травоїдні тварини; в умовах дикої природи вони їдять багато трави, листя різних рослин та дерев. Віддають вони перевагу траві і листям, але їх організм може сприймати і більш волокнисту їжу; вони здатні виживати в умовах мізерної рослинності. Висококалорійна дієта їм не потрібна — їх травна система здатна використовувати ферменти, щоб виробляти поживні речовини з клітковини.

Зуби у них ростуть постійно — і розраховані на те, щоб розкушувати і пережовувати їжу, перш ніж вона потрапляє в шлунок. Неперероблені частини їжі спресовуються і виходять назовні у вигляді фекалій. Кролики їх їдять — це необхідно для нормального функціонування системи травлення. Якщо порушити цей цикл, кролики, особливо молоді, можуть померти від ентеротоксемії.

Так чим же слід годувати кролика?

Запам’ятайте головне правило: низькокалорійна їжа, багата клітковиною, — це добре; висококалорійна їжа, бідна клітковиною, — це погано. Остання веде до ожиріння — яке, крім того, що погано саме по собі, не дозволяє кролику дотягнутися до ануса, де можуть скупчуватися, пристав до шерсті, фекалії, які йому потрібно їсти для нормального функціонування травної системи.

До того ж фекальні маси, які неприємно пахнуть, що скупчуються в районі хвоста, починають приваблювати мух, які можуть почати відкладати там яйця — і ця проблема вже вимагає втручання ветеринара.

Отже, що ж відноситься до багатої на клітковину їжі? Насамперед це трава (сіно) і листя — вони для кроликів смачні, а також низькокалорійні, містять велику кількість клітковини і сточують зуби, що необхідно, так як самі вони рости не перестають. Кролики люблять листя подорожника, кульбаби, солодку конюшину.
Також можна включати в їх раціон проскурник, кропиву, грицики. Тільки будьте впевнені в тому, що ви збираєте для свого вихованця траву і листя в екологічно чистих місцях; і не захоплюйтеся збором дикорослих рослин, якщо не можете напевно сказати, що вони не отруйні. До речі, і листя домашніх рослин найчастіше є для кроликів отруйними, так що не потрібно ризикувати і пропонувати їх вашому улюбленцю.

Наступний інгредієнт правильної дієти для кролика — тверді корми (насамперед зернові суміші). Ви можете використовувати як готові корми, які продаються в зоомагазинах, так і робити суміші самостійно (з перлової і вівсяної круп, зерен пшениці та ячменю). Іноді можна пригостити вихованця вівсяними пластівцями і підсушеним шматочком хліба з висівками. Але в жодному разі не потрібно годувати його солодкими пластівцями для сніданків і т.д. — Це шкідливо для здоров’я вашого улюбленця!

Частиною щоденної дієти вашого улюбленця повинні бути і овочі. Вибирайте свіжі та екологічно чисті, що не напхані пестицидами. Завжди ретельно мийте їх, перш ніж давати кролику, — але й не забувайте просушити (також ні в якому разі не можна давати кролику мокру траву і листя). Не варто годувати кролика яким-небудь одним овочем — їх краще постійно комбінувати. Гарні корми для кроликів як коренеплоди (буряк, морква, ріпа, пастернак), так і зелені культури (шпинат, броколі, стебла і листя цвітної капусти, стручки гороху і квасолі, петрушка). Зелений салат вони теж люблять, але він для кроликів не дуже корисний, тому може викликати проблеми з травленням.

Можна давати кролику також фрукти і ягоди — але не в якості частини основного раціону, а як ласощі.

Кількість раціону розраховуйте в залежності від потреб вашого улюбленця. Якщо їжа постійно залишається – варто зменшити її кількість (і пам’ятайте, що їжу, яка залишилась, крім трави і сіна, потрібно з клітки прибирати і замінювати свіжою); якщо ж до середини дня годівниця виявиться порожньою — збільште кількість порції. І будь-який новий інгредієнт в дієту вводите обережно — щоб простежити, як кролик до нього адаптується.

Правильно годуєте вашого кролика — і ви отримаєте здорового, веселого, грайливого і який не страждає на ожиріння вихованця з густим блискучим хутром!

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply