Чим годувати кролів. Все про корми для кроликів


Якісні корми для кроликів — запорука успішного розведення цих тварин. Правильний раціон для годівлі кроликів повинен містити достатню кількість необхідних тваринам поживних речовин, мінералів і вітамінів. Плодючість і скороспілість кроликів безпосередньо залежать від складу корму, що включає в себе всі речовини, з яких будується тіло тварини.

Давайте поговоримо про корми для кроликів, які вони бувають і чим взагалі краще годувати ваших підопічних.

Норми годівлі кроликів в різні періоди їхнього життя

Норми годівлі кроликів залежать від їх фізіологічного стану і сезону.

Самкам і самцям що знаходяться у фізіологічному спокої на добу потрібно:


Концентрованих кормів 40 — 50 г влітку і 50 — 60 г взимку.
Трави 400 — 500 г влітку.
Соковитих кормів 150 — 200 г взимку.
Сіна 120 — 150 г взимку.

При підготовці та проведенні злучки самка і самець потребують корму на добу в такій кількості:

Концентрованих кормів 70 — 80 г влітку і 90 — 100 г взимку.
Трави 500 — 600 г влітку.
Соковитих кормів 150 — 200 г взимку.
Сіна 150 — 200 г взимку.

Сукрольній кролиці на добу потрібно:

Концентрованих кормів 70 — 90 г влітку і 100 — 130 г взимку.
Трави 550 — 700 г влітку.
Соковитих кормів 200 — 250 г взимку.
Сіна 150 — 200 г взимку.

Лактуючій кролиці на добу треба давати:

Концентрованих кормів 120 — 150 г влітку і 140 — 160 г взимку.
Трави 1000 — 1200 г влітку.
Соковитих кормів 300 — 600 г взимку.
Сіна 200 — 250 г взимку.

Дані приблизні норми розраховані для дорослих кролів середніх і великих порід, що мають живу масу близько 5 кг. Співвідношення поживності кормів у відсотках виглядає приблизно так: концентратів споживається влітку 35 — 40% взимку і 35 — 45% влітку; трав (зеленого корму) — 55 — 65%; соковитих кормів 25 — 30% взимку; сіна (грубих кормів) — 40 — 45% взимку.

Соковиті корми

Це корми рослинного походження. У них міститься до 90% води. Соковиті корми сприяють хорошому відтворенню кроликів, збільшенню молока у самок.

Серед них — силос, сінаж, коренеплоди, буряк, кабачки, морква, гарбуз і капуста кормова, турнепс, картопля, зелена груша, різні відходи та інші. У цих кормах міститься понад 70% клітковини. Клітковина поліпшує травлення і сприяє більш активному засвоєнню поживних речовин.

Коренеплоди являють собою смачний дієтичний корм для кроликів. У них багато води (70- 90%), мало протеїну (1-2%) і майже немає жиру і клітковини (1-1,5%). Основна маса в них представлена крохмалем і цукром (до 70%). Кролики добре перетравлюють коренеплоди.

Зберігання коренеплодів. Якщо немає підвалу, коренеплоди з успіхом можна зберігати в траншеях. Коренеплоди очищають від гички. Траншеї роблять в напрямку з півдня на північ. Висота траншеї 70-80 сантиметрів, ширина 150-200 сантиметрів, довжина залежить від кількості коренеплодів. Для вентиляції в траншеї риють канаву глибиною і шириною 40 сантиметрів і накривають гратами. Ставлять вентиляційні труби і траншею засипають коренеплодами. Зверху утеплюють 30-сантиметровим шаром соломи і таким же шаром землі, поверх якого укладають ще один шар соломи 40-50 сантиметрів.

Кавун. Кавуни та їх відходи згодовують кроликам в подрібненому вигляді. У своєму складі кавун містить: цукор, вітаміни, мінеральні солі, білок, сиру клітковину. Однак годувати кавуном вагітних і годуючих самок не рекомендується. У них кавун викликає розлад травлення.

Подрібнений кавун можна додавати в мішанці з комбікормом, висівками, вареною картоплею. Такий корм апетитно поїдається і краще перетравлюється.

Бруква. Це дворічна трав’яниста рослина сімейства хрестоцвітних. Вона буває столовою і кормовою.

Кролики добре їдять брукву. Цей корм відноситься до групи соковитих кормів. При згодовуванні кроликам брукви в раціон необхідно вводити сіно і комбікорм.

Кабачок. Це соковитий і дуже поживний корм для кроликів. Кормової кабачок зростає 50-60 днів. У 100 грамах кабачка міститься 6-9 кормових одиниць, 0,7 грама перетравного протеїну, 7-8% сухих речовин.

Гарбуз. Гарбуз успішно застосовується в годівлі кролів. Гарбуз згодовують в сирому вигляді, змішуючи з комбікормом. В 1 кілограмі міститься 3 грами перетравного білка, 6 грам протеїну, 0,42 грама кальцію, 0,39 грама фосфору.

Турнепс — дворічна рослина з сімейства капустяних. Кормові сорти турнепсу дають урожай до 500 ц / га. Добре поїдається кроликами і відноситься до соковитих кормів. Турнепс містить: фосфору — 0,4 грам, магнію — 0,1 грам, калію — 2,8 грама, заліза — 8,0 міліграма, цукру — 48,0 грам.

Топінамбур — кормова культура, багата амінокислотами, каротином, цукром, солями заліза, вітамінами. Топінамбур витримує мороз до -5 ° С. Добре зберігається взимку в підвалі, в укритому землею або соломою кургані.

Це багаторічна рослина. Наземна частина його нагадує соняшник. На коренях виростають бульби. Кролики з апетитом поїдають як листя, так і бульби.

Спаржева квасоля (козячий горох, вигна). Це бобова рослина вважається їстівною для кроликів. Зростає висотою до 5 метрів. На кожному стеблі виростає до 80 стручків довжиною близько 90 сантиметрів. Згодовують вигну так само, як і бобові корми.

Картопля. Це найдоступніший і найпоширеніший представник соковитих кормів. У ньому мало протеїну, але міститься близько 20% крохмалю. Картопля прекрасно перетравлюється і вільно засвоюється організмом тварини. Її згодовують у вареному вигляді. З метою уникнення отруєння забороняється тривало зберігати варену картоплю у відварі.

Силос — соковитий корм. Містить вітаміни, органічні кислоти. Силос покращує травлення. Для приготування силосу використовують кукурудзу, соняшник, неотруйні бур’яни.

Соняшник. Рослина з товстим стеблом, висотою до 4 метрів, з одного або декілька головками. Суцвіття — кошик 12-20 сантиметрів діаметром. Для годівлі кроликів виростають насіння.

Морква. Цей соковитий корм для кроликів є делікатесом. За вмістом вітамінів, біологічних речовин, ефірних і жирних кислот є незамінним кормом для кроликів. Морква згодовують як у чистому вигляді, так і в різних мішанках. Моркву для тривалого зберігання можна сушити.

Технічні корми

До цих кормів відносяться шрот, патока, макуха, висівки, кормові дріжджі, жом. Для поліпшення смакових якостей кормів в них додають патоку (концентровані і грубі корми).

Висівки отримують при переробці зерна, вони багаті протеїном, жирами, клітковиною, фосфором, вітамінами. У них міститься до 80% фосфору — це більше, ніж у зерні. Дуже цінні пшеничні висівки.

Протеїну у висівках 10-12%, клітковини 9-11%. Загальна поживність у висівок нижче, ніж у зерна.

Висівки дрібного помелу багаті крохмалем, вони краще перетравлюються в організмі кролика.

Макуха містить від 5 до 10% жиру, а також у ньому є кальцій, фосфор, вітаміни. Цінність макухи ще й у тому, що вона містить всі незамінні амінокислоти. Кращі сорти макухи — лляна і соняшникова.

Шрот відноситься до концентрованого корму. Його отримують при екстрагуванні жиру з насіння. Розрізняють соняшниковий, соєвий, ріпаковий шрот. Цей корм цінний як білковий корм.

Необхідно знати, що ріпаковий і бавовняний шрот кроликам згодовувати не рекомендується. Найкращий шрот для кроликів — соєвий і соняшниковий.

У комбікормі міститься 8-12% шроту. Дуже добре давати такий корм крольчатам після відлучення.

Патока — це тягуча рідина, густа, солодка на смак. Патока застосовується в годівлі кролів. Патока містить мінеральні речовини. У патоці міститься: декстрин — до 70%, глюкоза — до 50%, мальтоза — до 80%.

Патока — це продукт переробки цукру. Патоку розводять водою 1:10 і поливають їй сіно, коренеплоди.

Риб’ячий жир дуже корисний годуючим самкам, слабким кроликам.

Риб’ячий жир — це густувата світло-жовта рідина, що має різкий рибний запах. Риб’ячий жир виготовляють з печінки тріскових риб. У 1 грамі жиру міститься 300-900 міліграм вітаміну А, є ненасичені жирні кислоти.

Молодняку дають 0,5-1 грами риб’ячого жиру, сукрольним кролиця — 2,5 грама, лактуючим — 3,5 грама на добу.




Поділитись своєю думкою