Розширюйте асортимент бобових на ділянці

З бобових рослин одержують високобілковий вітамінний корм для тварин, окрім того, вони — найкращий попередник під усі культури, оскільки збагачують грунт на азот. Ними можна прикрасити альтанки, веранди, паркани, стіни будинку та господарських будівель.

На жаль, асортимент бобових на присадибних, дачних ділянках дуже обмежений:, це насамперед квасоля, рідше — горох, боби. А от сочевиця, соя, нут, чина, вика, вігна та деякі інші бобові ще мало поширені. Їх вирощують лише окремі аматори.

Щодо квасолі, то це самозапильна рослина, яка добре зберігає сортові ознаки. Вона не перезапилюється, тому можна зібрати цілу колекцію сортів. У мене дуже багато різних видів квасолі: лущильна (зернова), спаржева (цукрова), напівцукрова, витка й кущова, різновид спаржевої квасолі вігна, декоративна, рисова, грибна, маш тощо. Найцікавіші сорти: Ювілейна 287, Турецька ліана, Каліфорнія, Блаухільде, Прикарпатська, Індіана, Маш золотиста, Диво Канади, Фаворит.

Дуже подобається мені спаржева квасоля американської селекції з широкими м’ясистими лопатками (на жаль, не знаю назви сорту). Смачні страви можна приготувати з квасолі маш. А усіяна квітками довжелезна ліана прикрасить і стіни будинку, й паркан, і веранду чи альтанку.
Окремі види та сорти бобових мають певні ознаки: великий розмір зерна, урожайність, строки достигання, смакові якості тощо.

Свою колекцію я збирала роками з різних куточків України і теперішнього ближнього зарубіжжя. Вирощувати за один сезон багато сортів доцільно тому, що в різні по-годні умови різні сорти дають неоднаковий урожай: одні добре родять у посушливе літо, інші дають кращий урожай у дощове, прохолодне.

Вирощую я і чину. Це однорічна бобова рослина, багата на білки, крохмаль, вітаміни А, В, В2, В6, С, РР, Е, мінеральні речовини, макро- та мікроелементи, необхідні для організму людини. Як і всі бобові, чина — дієтична рослина і має лікувальні

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply