Коли краще обрізати плодові дерева: взимку або влітку?

Деякі досвідчені дачники стверджують, що обрізати подові треба саме взимку. У холодну пору року нібито існують такі переваги: на плодовому дереві взимку відсутнє листя і можна добре роздивитись, в якому стані знаходиться крона. Це дає можливість легше й швидше визначитися, які саме та яким чином обрізати гілки. Всі плодові дерева краще обрізати взимку? Чи справді обрізку треба робити поетапно — на перший, другий, третій-четвертий і шостий-сьомий роки. У чому різниця таких обрізок? Відповіді на ці питання читайте в нашому матеріалі.

— Не з усім зі сказаного можна погодитися, — вважає Андрій Солонкін, кандидат сільськогосподарських наук. — У зимовий період обрізати дерева можна, але необхідно враховувати температурний режим (обрізку проводять при температурі не нижче мінус 5-7 градусів, інакше можуть обмерзнути щойно обрізані гілки).

Коли краще обрізати плодові дерева

Взимку обрізають в основному зерняткові культури (яблуню, грушу, айву), і лише в тому випадку, якщо навесні немає часу на такі заходи через великий обсяг робіт. Якщо час дозволяє, то дерева (незалежно від породи) краще обрізати навесні, а також влітку. Навесні, до розпускання бруньок, проводять основну обрізку.

Ще одна перевага весняної обрізки перед зимовою — це більш активне заростання ран. Що стосується літньої обрізки, то в основному вона спрямована на плодоношення і додаткове проріджування крони.

Обрізання для формування крони роботи плодового дерева

У випадку з обрізанням для формування крони роботи дійсно слід проводити поетапно, з року в рік формуючи скелет дерева. Обрізка для формування, в залежності від культури і сили росту дерева, може проводитися в період від 4 до 7-8 років.

До речі, для кісточкових культур, таких як вишня, абрикос, черешня, слива, річна обрізка більш краща, тому що дозволяє скоротити обсяг весняної обрізки, знизити розмір крони і збільшити врожайність. Після літньої обрізки краще і швидше заростають рани. І, до речі, влітку, коли дерево в листі, краще видно, яку гілку підрізати, вкоротити або вирізати повністю, щоб розрідити крону, ніж взимку, коли дерево без листя.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply