Особливості вибору насіння люцерни

Щоб забезпечити свою худобу повноцінним кормом, рекомендуємо купити насіння люцерни. Цю зелену масу, багату на білок, тварини добре засвоюють. За умови достатнього зрошення можливо зробити 8-10 покосів за сезон. Існує більш як 50 видів люцерни. Її висівають з декоративною метою, з метою привабити на ділянку бджіл, покращити структуру ґрунтового покрову.

Оздоровлення ґрунту на ділянках, де росте люцерна, проявляється у тому, що в ньому накопичується азот, поліпшується структура ґрунту завдяки потужній кореневій системі рослини, покращуються умови життєдіяльності черв’яків, пригнічуються патогенні мікроорганізми. Ця рослина є добрим попередником для вирощування зернових та інших культур.

Особливості вирощування

Насіння сіють ранньою весною або влітку за умов достатнього зволоження на глибину не більше 1,5 см. За більшого заглиблення знижується схожість рослини. Скошують на зелену масу у фазі бутонізації перед початком цвітіння. Від зрізання до наступного укосу проходить 30-40 діб. Приділяють достатню увагу зволоженню посівів. Без достатньої кількості вологи сидерація не відбудеться.

Рослина світлолюбива, зимостійка, стійка до посух.

Люцерна радує високою врожайністю на одній ділянці протягом 4-6 років.

Продуктивними є посіви люцерни разом зі злаковими культурами. Найкращий врожай дасть люцерна на ділянках, чистих від бур’яну, тому доцільно провести обробку ґрунту гербіцидами. Найкраще росте на чорноземних ділянках.

Останнє скошування роблять у серпні вересні. Залишена стерня добре затримує сніг, що захищає рослину від вимерзання.

Найпопулярніші види люцерни

  • Люцерна серповидна. Цей сорт виростає до одного метру у висоту. Квіти рослини жовтого кольору, після цвітіння плодами рослини стають стручки, які по своїй формі нагадують вигнутий серпанок.

    • Люцерна хмелеподібна. Рослина однорічна, вона досягає висоти до 0.5 метра. Квітне жовтими квіточками, після формування плоду на стеблах з’являються стручки. Вони зібрані в пучки, кожен стручок має в собі лише одне зернятко.

  • Люцерна синя. Ще її називають посівною. Цей сорт відрізняється кольором цвітіння, у рослини синє або біле суцвіття, покрите пушком стеблом, плоди закручені в спіраль. Висота рослини в середньому досягає 75-85 см.

У сільському господарстві використовують люцерну посівну. Хмелеподібну люцерну використовують в косметології.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply