Нові сорти і технології вирощування малини

Напевно, не всім відомо, що наші близькі сусіди — аграрії з Польщі, як і серби та чілійці, є світовими лідерами з вирощування малини. Також варто відмітити солідну агрошколу і сортову базу наших сусідів, про що й хочу розповісти, а також про інші ягідні культури. Більшість описаних сортів мають промислове значення, а отже їх вирощують гектарами і збирають комбайнами. А з огляду на те, що Україна щороку імпортує тисячі тонн ягід, я бачу певні перспективи запровадження в нас нових сортів і технологій.

Характеристика нових сортів

Моє знайомство з новими сортами малини почалося п’ять років тому з сортів Поляна (1991 р.) та Полка (1993 р). Свого часу сорт Поляна мав грандіозне значення, з нього почалася технологія однорічного плодоношення. Але на сьогоднішній день він поступається новішим сортам, бо на смак ягоди кисліші та поганенько відриваються від плодоніжки.

Полка завдяки своїм унікальним властивостям стала одним з найпопулярніших у Європі та й у світі сортів. Малина достигає наприкінці липня і плодоносить до кінця жовтня. Ягоди темно-червоного кольору, великі, солодкі, смачні, продовгуватої форми, легко відриваються. Транспортабельні та рекомендовані на переробку, для заморожування.

Західна Європа трактує Полку як десертний сорт і вирощує переважно під накриттям, застосовуючи крапельний полив. Даний сорт придатний для механічного збирання за сприятливих погодних умов.

Полісся — сорт менш вивчений, ніж вище згадані сорти. Ягоди дуже великі, багаті на вітаміни та мінерали. Цінуються перероблені ягоди за дуже високу якість. Є повідомлення, що за врожаєм у сприятливі роки цей сорт значно перевершує Полку. Можливість механічного збирання залежить від температури та атмосферних явищ.

Спокуса — сорт малини, який дає найбільші ягоди десертного смаку. Але відсутність транспортабельних характеристик зумовлює рекомендувати його до використання лише на дачах та місцевих ринках. Рекомендований також для теплиць.

З-поміж найновіших ремонтантних сортів, що недавно виведені і мають добру репутацію, — Хімбо Топ, Октавія і Зюгана, які ще необхідно вивчати. Для узагальнення хочу відмітити невибагливість сортів західної селекції. Інакше й бути не може: малина, яку вирощують гектарами, повинна мати практичне промислове значення.

Щораз більшої популярності набирає така культура, як ожина. Найбільш продуктивний і перевірений сорт Торнфрі росте великим кущем і на третій рік плодоношення дає 50 кг ягід з куща, чим заслуговує на промислові перспективи. Сорт може довго рости на одному місці, добре зимує.

Лох Тей — новий шотландський сорт, десертний, смачний, великоплідний, ранній і доволі стійкий до хвороб. Кущ має надзвичайно розвинуту кореневу систему, сильні безшипні пагони. Транспортабельний.

Польська агрошкола знаменита цілим рядом нових сортів ожини: Газда — найморозостійкіший сорт, який добре витримує -20°С і нижче. Проте малий розмір ягід та колючі гілки витісняють його з переліку десертних. Ор-кан менш морозостійкий, але не колючий. Кущ сильнорослий, має великі циліндричні плоди, чорні, блискучі, з кислинкою. Найновіші сорти Полар Гай і Рушай без колючок, великоплідні, рекомендовані на ринок свіжих ягід для вирощування в південних областях України.

Малино-ожина Тайберї має ягоди темно-червоного кольору, великі, видовжені, пагони колючі, проте якнайбільш рекомендована для домашньої переробки, з огляду на багатий поживний склад.

Чорна малина подібна до ожини. Сорт Брістоль має середні ягоди, круглі, вкриті голубуватим нальотом. Вони добре придатні до переробки. Кущ колючий, морозостійкий та стійкий до хвороб.

Багато згадується про лохину, проте незаслужено обминули жимолость. Це близький родич лохини, подібний за формою, проте має дуже багатий хімічний склад. На Заході її називають Камчатська ягода з огляду на походження. Це багаторічна рослина, яка живе З0 років, дуже стійка до грибкових захворювань та шкідників. Ягоди достигають дуже рано — наприкінці травня. Завдяки наявності біологічно активних речовин, ягоди корисно впливають на організм людини, мають асептичні властивості, зміцнюють організм, лікують багато хвороб та виводять важкі метали. Сорт ранній, невисокий, плетистий. Сорт Карін: високорослий, плетистий, великоплідний.

Багато уваги надається новим сортам агрусу, стійким до хвороб. Пакс — безшипний, десертний, червоний, великоплідний сорт, дуже смачний, промисловий. Каптіватор — сорт безшипний, має червоні ягоди, плетистий. Дуже стійкий до грибкових хвороб.

Червоні порічки сорту Руднеус — новинка. Стебла високорослі, сильні, грона продовгуваті, ягоди великі, злегка видовжені, темно-червоні, пізньостиглі. Рослина винятково хворобостійка та морозостійка. Одна з найкращих у світі. Білі порічки Вікторії мають довгі грона і великі білувато-жовті ягоди, смачні, ароматні.

Інтенсивні технології

Інтенсивне вирощування ягід є найбільшою перспективою для обмежених ділянок землі і за невеликих додаткових затрат дає змогу в кілька разів збільшити врожай. Найперше хочу зазначити, що найпростішим елементом інтенсивного вирощування є укривання рядків малини білим агроволокном.

Статистикою підраховано, що укриття холодної ранньої весни прискорює плодоношення, наприклад, Полки на два тижні та збільшує врожай до 30%.
Наступним елементом є одночасне плодоношення малини на одно- і дворічних пагонах, що сприяє збільшенню врожаю на 25-50%. Цей елемент вступає в силу лише на третій рік життя, коли добре сформується стебло і корінь. Недоліки такого способу — це додаткові витрати на ручне обрізування стебел наприкінці сезону та хвороби, які переносяться з попереднього року.

Дедалі більшої популярності набирає крапельне зрошення, яке дає змогу постачати під корінь рослин необхідну вологу, а також розчинені міндобрива. Але що робити, коли вологи забагато?

Західна Європа досягла значних успіхів у вирощуванні малини під накриттям як літніх, так і осінніх сортів. Ранній сорт Пяшка зазвичай достигає в середині червня, накриття прискорює врожай днів на 10, що дає змогу збирати врожай разом з суницею, а лен Емпл дає врожай більше 20 т/га. Але головне навіть не це, а те, що накриття не пробивають опади, які з кожним дощем заносять хвороби. Літнім сортам, які плодоносять на дворічних пагонах і переносять хвороби з минулого року, в такий спосіб можна уникнути багатьох проблем.

Дослідження, які провели при вирощуванні осінніх Полки, Спокуси і Полісся, продемонстрували майже подвійний врожай. При застосуванні додаткових заходів плодоношення на одно- і дворічних пагонах в думі з подовженим (подекуди подвійно) періодом плодоношення він призвів до рекорду: 3,5-кратне збільшення врожаю під накриттям проти без нього (у сорту Спокуса). Слід також відзначити високу якість ягід, їхню лежкість, добрий смак і транспортабельність.

Економічний ефект вирощування ягід під накриттям і в теплицях значно перевищує вирощування помідорів, що може з часом призвести до заміни овочів на ягоди.

Вершиною інтенсивного вирощування ягід є суниця. Вирощують її під відкритим небом і на гребені під плівкою, дають крапельний полив, але залишається недоліком повзання на колінах. І тільки суницю можна вирощувати під накриттям на стелажах, де абсолютно неважливо, яка під ними земля — та хоч би асфальт. Ідеальна технологія може бути застосована на прикладі Альбіону. Американський сорт, виведений у 2004 р., завоював авторитет своїм неповторним смаком, виглядом, промисловим значенням. Є тільки один недолік: за весь сезон плодоношення з травня по листопад у наших широтах він дає 400-500 г ягід з куща. Зате під накриттям врожайність різко зростає, цвіту стає в кілька разів більше, а врожайність — 2 кг з куща. Комфортні тепличні умови окуповуються сповна, ягоди чистенькі, та й повзати на колінах не треба. Вся справа у м’якому кліматі на заході США, де Альбіон був виведений і накриття йому замінює клімат рідної Каліфорнії.

Андрій Гончар, смт Іваничі, Волинська обл.

Бабушкин сад has written 1695 articles