Технічні сорти винограду в погодно-кліматичних умовах Дніпропетровщини

Мені хотілося б розповісти, чому я вирощую технічні сорти винограду і які з них добре зарекомендували себе в погодно-кліматичних умовах Дніпропетровщини.

Нині на моєму винограднику росте близько 100 столових і технічних сортів винограду. Понад 50 з них мають надранній і ранньосередній строки достигання. Свою колекцію я постійно оновлюю. Так, останнім часом до неї додалися цікаві сорти селекції В.М. Крайнова, а також технічні сорти, які пройшли випробування в інших регіонах України, зокрема у Львові.

Нещодавно під час розмови із знайомими виноградарями-аматорами почув таку думку: «Навіщо витрачати таку цінну площу земельної ділянки на вирощування технічних сортів — вони ж і не такі смачні, як столові, і кисліші, і придатні лише на вино. А якщо немає бажання робити вино, то що — збирати і викидати грона на смітник?»

Безумовно, з такими висловлюваннями я погодитися не можу. Тому вирішив заперечити цим аматорам.

У колекціях досвідчених виноградарів, з якими мені часто доводиться спілкуватися, завжди є сорти різного напрямку й призначення, що дає більше можливостей для експериментування, випробовування та вивчення цієї загадкової й дуже корисної рослини.

До технічно-універсальних сортів я маю аж ніяк не менший інтерес, ніж до столових або кишмишних. Останнім часом навіть більший. Та й в аматорському виноградарстві зростає зацікавленість технічними сортами. Адже смакові якості більшості з них інколи бувають навіть кращими, ніж столових. Окрім того, під час дегустації ягід відчуваються яскравіше виражені деякі тонкощі й гама присмаків у букетах.

Отже, чому я вирощую технічні сорти винограду?

По-перше, на їхні саджанці нині є великий попит, і цим можна скористатися, аби підвищити добробут родини.

По-друге, щороку я роблю багато вина, яке, на мою думку, нічим не гірше (або навіть краще) тих вин, які інколи можна придбати у нашій торговельній мережі.
По-третє, частину врожаю цих сортів ми з родиною, друзями та знайомими використовуємо для споживання у свіжому вигляді.

Окрім того, серед технічних сортів є такі, які добре зберігаються протягом тривалого часу, зокрема сорт Дойна та інші.

Серед тих технічних сортів, які добре зарекомендували себе у погодно-кліматичних умовах Дніпропетровщини і за вирощуванням яких я мав змогу спостерігати протягом певного часу, можу назвати Іллічівський ранній, Біанка, Лакхеді мезеш, Дойна, Мускат Бессарабський, Піфос, Цитронний Магарача, Фенікс тощо. Щодо універсальних сортів, то я вирощую Блауер Мус-кателер, Фортуна. Блаубергер та ряд інших сортів.

Технічні сорти й гібриди винограду

Чим саме приваблюють ці сорти й гібриди виноградарів-аматорів. спробую пояснити, описавши кілька з них докладніше.

Технічні сорти й гібриди винограду

Лакхеді мезеш, Угорщина (Мезеш Фехер х Егер-2), автори — Й.Чизмазія, Л. Березнаї. У каталогах аматорів цей сорт винограду звичайно позначають як технічний, але, на мою думку, він більше універсальний, ніж технічний. Середньоранній (130 днів). Грона завдовжки 150-200 мм. масою 200-400 г, циліндро-конічні, щільні, красиві — чистого молочного забарвлення. Ягоди середні. масою 2 г. округлі. М’якуш соковитий, смак чудовий. гармонійний, мускатний, нагадує Рислінг. Цей сорт добре накопичує цукор.

Сорт сильнорослий і на власних коренях, і на сильній підщепі. Урожайність висока — 160 ц/га. Лакхеді мезеш схильний до перевантаження врожаєм. Стійкість до морозу — мінус 23°С, до мільдью — 3 бали, оїдіуму — 2,5. Потребує 1-2 профілактичні обробки від грибних хвороб у період вегетації.

Переконаний, що сорт Лакхеді мезеш можна з упевненістю віднести до ринкових сортів, які конкуруватимуть з найкращими столовими сортами, бо не кожний великоягідний сорт має такий витончений мускатний смак.

Опишу ще один універсально-технічний сорт, що, на мою думку, є постійним лідером серед сортів технічного призначення.

Піфос, Молдова («Вієрул»). Середнього строку достигання (130-135 днів). Грона циліндроконічні, середньої величини, масою 150-250 г, помірно щільні.

Ягоди овальні, хоч і невеликі — 1,3-1,5 г, але дуже красивого рожево-червоного забарвлення, з сортовим ароматом. М’якуш соковитий, шкірочка тонка.
На власному досвіді переконався, що цей сорт має три надзвичайно важливі переваги: високу цукристість -21-28%, стійкість до морозів — мінус 27-29°С і хвороб — оїдіуму та мільдью.

Кущі середньорослі. Визрівання пагонів добре. Через високу родючість інколи потребує нормування врожаю.

Використовується для приготування столових вин високої якості.

Фенікс, Німеччина (Бахус х Віллар блан). Універсальний складний міжвидовий гібрид винограду. Поширений здебільшого в Німеччині, Великобританії й Канаді. Строк достигання середньоранній (у межах 120-130 днів).

Грона конічні, середньої величини й великі, масою 200-300 г. Ягоди досить великі — 2,5-3 г, округлі, на сонці і в затінку набувають чисто білого забарвлення.

Смак гармонійний. Високе цукронакопичення. М’якуш соковитий, шкірочка тонка.

Сильнорослий. Пагони визрівають рано і добре — до 80%. На плодоносний пагін припадає 1,4 грона, що свідчить про високу врожайність даного гібрида. Фенікс потребує обов’язкового видалення пасинків, безплідних і слаборозвинутих пагонів та листків, які закривають грона. Невибагливий до місця розташування. Стійкість до морозу — мінус 25°С, мільдью та оїдіуму — 2,5-3 бали.

Урожай використовують для споживання у свіжому вигляді та приготування сухих столових вин. Вина з Феніксу виходять високоякісні, з мускатним присмаком.

Посадивши ці та інші універсальні й технічні сорти на своїй присадибній ділянці, я залишився дуже задоволений, бо практично всі вони відповідають своїм сортовим характеристикам. До того ж, Фенікс має дуже гарний вигляд на шпалері і порівняно з іншими технічними й універсальними сортами викликає справжнє захоплення у моїх друзів та знайомих.

Хочу зазначити, що майже 80-90% універсально-технічних сортів за стійкістю до хвороб і морозів переважають столові сорти, тому я глибоко переконаний, що вони повинні зайняти гідне місце в колекціях досвідчених виноградарів і аматорів-початківців. Тим більше, що вони мають ще одну суттєву перевагу, про яку я не розповів, — здатність стабілізувати загальний урожай винограду в несприятливі для цієї культури роки. Погодьтеся, це дуже важливо.

Щодо смакових якостей, то, як на мене, ласувати сонячними гронами завжди приємно, незважаючи на назву сорту та його призначення, бо поділ винограду на столові, універсальні й технічні сорти в принципі є досить умовним. Чи не так?
З більшості технічних і універсальних сортів в домашніх умовах я виготовляю вино, застосовуючи для цього традиційну технологію.

І.К. Шрам

Бабушкин сад has written 1695 articles

2 thoughts on “Технічні сорти винограду в погодно-кліматичних умовах Дніпропетровщини

Leave a Reply