Виноград на Прикарпатті

Кілька років тому я переніс інфаркт, а згодом і операцію на серці. Стан був неважний та дуже хотілося жити. Дім я побудував, синів з дружиною виростили, а ось саду гарного ще не мав. Отож вирішив посадити плодові дерева, кущі та ягідники.

І відтоді почалося моє захоплення: виноград мене зачарував. Недаремно кажуть, що він має магічну силу, і я це підтверджую. Щоранку, щойно вставши з ліжка, я підходжу до своїх кущів, спілкуюсь з ними. Це заряджає мене енергією на увесь день, гальмує депресію, заспокоює серце.

За чотири роки я придбав З0 сортів і зараз на моїй ділянці росте З0 кущів винограду. Допомагає в роботі на винограднику дружина — вона працює вчителькою англійської мови у місцевій школі. Минулого року я досяг значних результатів. Багато жителів села приходили на мою ділянку подивитися на цю красу і очам своїм не вірили, що тут, за З0 км від Карпат, на Покутті, між річками Черемош і Прут можна виростити такий велики урожай винограду. Найбільші грона минулого року були у Талісмана та Аркадії — масою 2 кг. Трохи менші (п 1-1,5 кг) у Кодрянки, Алого-2, Пори. До 40 см завдовжки сягали грона Русбола та Кишмишу променистого Найсмачнішими видалися ягоди сорту Вікторія.

А ось сорти винограду Прозорий і Місячний — не для мого регіону. При достиганні ягоди розтріскувалися, а потім напали на них оси. Приманка з сиропом у пляшках не допомогла. Цього року я ці сорти перещепив. Не підійшов для нас і Плевен. Він почав достигати лише на Покрову, та й то ягоди були із сірою гниллю. А ще я б не радив початківцям купувати саджанці на базарі, бо дуже часто там обманюють. Я також даремно чекав на врожай славнозвісних сортів, придбаних 4 роки тому на базарі. Нещодавно також довелося перещеплювати їх у підземний штамб.

Маю вже певний власний досвід вирощування винограду. Часто виконую рекомендації досвідчених аматорів. Цього року вирішив активніше застосовувати ЕМ-технології.

Крім винограду посадив чимало сортів яблук, груш, смородини, агрусу, малини, суниці. Виписував саджанці з Києва, Черкащини, Полтавщини. Наш регіон не дуже сприятливий для вирощування винограду, тому б хотілося, щоб аматори у своїх каталогах подавали дещо ширшу інформацію щодо нових сортів.

Борис Михайлович Гаврилюк, с. Княже, Івано-Франківська обл.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply