Складові успішного розведення кролів у присадибному господарстві

Останнім часом ми спостерігаємо тривожну тенденцію до скорочення виробництва зерна — необхідної складової в одержанні тваринницької продукції, зокрема, м яса. Й особливо гостро ця проблема постає сьогодні для господаря, котрий тримає живність, оскільки для годування корови чи, скажімо, курей, гусей або кролів замінника зерну знайти не так легко. А поживну страву для сучасної людини, особливо зайнятої фізичною працею, без м’яса приготувати складно.

Тож, на мій погляд, цю проблему з виробництва м’яса певною мірою може допомогти розв’язати розведення й утримання кролів. Безумовно, для їхнього відгодовування також потрібне якісне зерно та якісний комбікорм, але, як показує практика (а в цьому я переконався на власному досвіді), ці зернові складові легко можна замінити дешевшою сировиною, наприклад, сіном та соковитими кормами.

І ще одна непроста проблема для господаря, котрий тримає кролів, це — хвороби тварин та як їм запобігти. Проте й тут є вихід: потрібно правильно підібрати породу кролів і досконало розробити технологію їхнього утримання.

Тож я, шановні читачі-кролівники, хочу поділитися з вами своїм скромним досвідом розведення й утримання цих пухнастих і вухатих тварин, аби мати з них смачний продукт для нашого столу.

Отже, щоб забезпечити сім’ю поживним кролячим м’ясом, достатньо тримати в господарстві чотирьох кролиць та одного кроля-самця. Це маточне поголів’я дасть господарю можливість виростити до 70-80 голів молодняка, який потім забезпечить 120-130 кг високоякісного м’яса. Й усе це м’ясо здобуте на дешевих кормах. А для такого утримання кролячого поголів’я з економічного погляду для виробництва поживного м’яса та якісного хутра, як свідчить моя практика утримання кролів, найкраще підходить порода Біла новозеландська, а також і Срібляста порода.

Новозеландська біла порода швидко розвивається до дорослого стану й високомолочна. Самиці народжують від 7 до 9 кроленят, яких вони добре вигодовують. І цю породу кролів можна утримувати на сітчастій підлозі, що, в свою чергу, уберігає тварин від певних захворювань, а ще й для чистоти приміщення практичніше утримувати кролів саме на сітчастій підлозі.

Раніше я розводив декілька різних порід, але від них відмовився, оскільки вони довго нарощували масу. Скажімо, самиці породи Фландр народжують у середньому 5 кроленят, а злучати їх необхідно аж у 8-місячному віці. Ця порода кролів погано витримує утримання на сітці, а дерев’яну підлогу потрібно часто чистити, особливо влітку, коли підстилка швидко «горить». Температура такої підстилки влітку дуже часто досягає 60-80 градусів. А ще я постійно в такій підстилці знаходив личинки мух та інших паразитів. І уявіть запах такої підстилки! А що тут можна сказати про прирости? Та й забійний вихід цієї породи кролів не можна порівняти із новозеландською.

Про інші породи нічого не розповідатиму, хоча перебрав їх аж 11.І після тривалого випробовування залишив для розведення й утримання тільки дві. Можливо, хтось із господарів, котрі тримають цих тварин, про які веду мову, мають іншу думку, то, будь ласка, напишіть про свій досвід. А перевагою новозеландської породи кролів над іншими є і те, що самки цієї породи запліднюються у 4-5-місячному віці й незалежно від пори року. Буває, що з першого разу самка не прийняла самця. А із спеціальної літератури знаю, що охота в самиці виникає із «залицянь» самця до неї. Тому другий раз підсаджую самця до неї через годину. А через п’ять діб ще раз підпускаю самку до самця і, коли вона його не приймає, значить, вона запліднена.
Перше потомство я планую на кінець січня — початок лютого. На жаль, на час народження малечі температура в моєму кролятнику (дощана й неутеплена споруда), становила близько мінус 11°, а потім знизилася до мінус -16°. Звичайно, довелося понервувати, але, на щастя, все обійшлося благополучно. Всі кроленята витримали таке для них неприродне «випробування». А народжували матки у спеціальних маточниках: фанерних ящиках, наповнених сіном, у яких турботливі кролиці вимощували із пуху гнізда. Кроленята біля матері перебувають 45 діб.

Пробував залишити малюків біля матері на довший термін, до трьох місяців, але це не на користь самкам: кроленята, підростаючи, стають справжніми агресорами і таким чином виснажують. А багато кролиць узагалі припиняють лактацію. Отже, моя практика забракувала цей метод і тепер я парую кролицю на 17-ий день після окролу.

Я переконався, що утримання кролів вигідне ще й тим що самки можуть одночасно бути в стані лактації і заплідненими. Тож, якщо господар із розведення та утримання кролів хоче мати гроші, то цією фізіологічною властивістю кролиць має скористатися. Я раджу здійснювати чотири окроли на рік. Це й дасть змогу господарю виростити молодняк на дешевому кормі, а отримати високоякісне м’ясо ще до морозів. Забивати молодняк вигідніше в 4-місячному віці. На цей час така особина важить 3,2-3,5 кг, а маса живого м’яса приблизно 1,8 кг. Годівля молодняку, як я вже розповідав вище, складається із дешевих складових. Це — трава. Для цього потрібно сіяти бобові трави й амарант, у них міститься багато протеїну. Безумовно, можна кролям згодовувати і звичайну траву. Але я свіжу до годівниць ніколи не кладу. Перед тим, як покласти траву для згодовування, я в затінку витримую її для підсихання. У такому вигляд вона корисніша для кролячого організму. Обов’язково у напувалках постійно є вода. І завдяки воді поживні речовини краще розносяться по всьому організму тварини й краще засвоюються. Без достатньої кількості води в напувалках марно сподіватися на високий приріст м’яса у тварини. До питної води на 10 л ще додаю столову ложку йодованої солі — такий захід підвищує стійкість організму до захворювань. А також мої кролі охоче їдять городні задишки: дрібну картоплю, брукву, гарбузи, моркву, полин, кропиву.

Маточне стадо підгодовую комбікормом. А ще для продуктивного утримання кролів у домашніх умовах обов’язково потрібно їх щеплювати від міксоматозу та геморагічної хвороби. Дехто каже, що кролів не щеплюють, бо вони, дякуючи своєму імунітету, не піддаються хворобам. Ні, в практиці утримання кролів у домашніх умовах такого не буває.

Отже, мої складові розведення та утримання кролів у присадибному господарстві такі: по-перше: вибір породи цих тварин та якісне маточне поголів’я, по-друге: сітчаста підлога, по-третє — належний, необхідний санітарний стан приміщення, у якому утримуються кролі, і по-четверте — дотримання усіх належних та необхідних вимог (технологій) розведення й утримання пухнастих та вухатих, якщо хочемо мати смачне кроляче м’ясо та хутро для виготовлення одягу.

О.М. Марченок

Купуйте одяг Norfin на сторінці https://tv5.zp.ua/news/kostjumi-norfin-jakist-vid-brenda-turbota-pro-pokupcja/ і не потрібно потім вбивати кроликів для пошиття теплих речей

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply