Утримання бугаїв-плідників


В галузі тваринництва найголовніше — це племінна робота, тобто селекція — як за догляду й вирощування худоби, свиней, овець, а також і птиці: гусей, качок, курей, — навіть за утримання бджіл важливе значення має племінна робота.

То що ж таке порода? Порода — це велика група тварин одного виду, які мають загальне походження, схожі за конституцією тіла, екстер’єром (зовнішній вигляд тварин), волосяним покривом, за продуктивністю, що передається з покоління до покоління — виведена людиною — сформовані в певних природнокліматич-них умовах. Тому-то цей матеріал я частково присвячу селекції, а також торкнуся питання стосовно утримання плідників.

Отже, основним завданням племінної роботи є систематичне поліпшення сучасних порід і виведення нових, продуктивніших порід, ліній, родин, то це і є селекція у тваринництві.

За відбору оцінюють окремих особин з певного стада тварин. Перш за все оцінюють самок і їхню лінію предків: за продуктивністю, за якістю приплоду й поліпшення продуктивності в потомствених особин.


І обов’язково потрібно враховувати стійкість до хвороб у даній лінії.

Тож, оцінюючи самців, враховують згідно з загальною зоотехнічною практикою, основним завданням тут є порівняння потомства з матерями й ровесницями. Порівняння продуктивності матерів і дочок можливе тільки за однакових умов годування і вирощування та утримання. Легшим є порівняння продуктивності дочок і ровесниць самця.

Підбір — відбувається з певною метою потрібних змін у потомстві. Зрозуміло, враховуючи всі особливості організму потенційних батьків. І підбирають їх за породою, лінією, родиною.

Що ж ми можемо змінити в потомстві? В потомстві великої рогатої худоби ми можемо поліпшити продуктивність за удоями молока м’ясо-молочної породи, в свинарстві можна поліпшити продуктивність за скороспілістю чи підвищенням продуктивності виходу сала чи м’яса, у вівчарстві за допомогою підбору й відбору можна поліпшувати в потомстві
якість шерсті.

Зараз зупинюся на утриманні бугаїв-плідників. Отже бугаїв-плідників слід утримувати в стійлах відокремлених одне від одного роздільниками, стійло повинно бути завдовжки 2,5-3 метри та завширшки близько 2 м. Саме ж приміщення для утримання плідників має бути сухе, світле, з вентиляцією та обладнане дерев’яною підлогою.

У стійлах бугаїв прив’язують з нашийником з міцного реміння та за допомогою ланцюгової прив’язі. Бажано кожному бугаю ще в молодому віці вставити металеве кільце в ніздрі. Кільце призначене для того, аби угамувати бугая після акту спаровування, просовуючи в нього штопорну палицю, та коли угамовувати за допомогою щонайменше двох працівників, котрі заводять самця до стійла. А щоб кільце не заважало поїданню корму, то його прив’язують до рогу.

Годування бугаїв-плідників. Раціони для бугаїв складають, виходячи з приблизних кормових норм, у залежності від віку, живої маси та інтенсивності використання. Для полегшення кормових потреб бугаїв наведу як приклад таблицю-раціон для бугаїв-плідників іх розрахунку на голову (жива маса 1000 кг) на добу.

Статева зрілість у бугаїв настає приблизно 8-9 місяців, щоправда статеві прояви спостерігаються ще в ранньому віці. Проте поява перших ознак статевого дозрівання означає, що молодого самця можна парувати. Раннє парування тварин, пов’язане з посиленою енергією та виробленням статевих гормонів може призвести до затримки росту та розвитку і можливе подальше пригнічення подальшої статевої здатності.

І в той же час не потрібно й зволікати з першим паруванням самців, оскільки це може призвести до зниження сперміогенезу. Вік першого парування (або взяття сперми на племінних станціях) приблизно 12-14 місяців — це ще залежить і від породи, годівлі, умов утримання та кліматичних умов.

Ну що ж, у наш час утримання бугаїв-плідників доволі таки прибутково, коли порозпадалися сільськогосподарські підприємства — тим паче в таких селах і нема техніка штучного осіменіння сільськогосподарських тварин, а люди виживають завдяки коровам та інших тварин. Але все-таки, шановні, зауважу, що утримання бугая-плідника в домашніх умовах дуже небезпечно, — бо за необережного догляду за ним він може травмувати як господарів, так і сусідів.

Олександр Кучерук




Поділитись своєю думкою