Сортів помідорів безліч, які вибрати?

Вирощуванням томатів займаюся понад 10 років. Скільки Існує сортів та гібридів томатів? Я впевнений, цього на сьогодні не знають ні науковці, ані любителі-селекціонери. Високорослі, низькорослі, сливки, серцеподібні, круглі, перце-подібні, жовті, червоні, рожеві, смугасті — все ці сорти — результат копіткої праці селекціонерів, а також городників-аматорів.

Періоди достигання томатів діляться на надранні (період достигання 60-70 днів), ранні (70-90 днів), середньоранні (90-110 днів) та пізні (110-120 днів). Кожний городник через погодні умови, що склалися останнім часом, прагне придбати насіння надранніх сортів, щоб отримати урожай якомога раніше. Застосування правильних прийомів агротехніки (а це вибір та підготовка ділянки, де ростимуть томати, строки і схеми садіння, підготовка розсади, висаджування її, догляд та захист рослин) дадуть змогу одержати чудовий урожай надранніх томатів. Хоча й не нові, але незамінні сорти — Бета, Люкс, Вогні Москви, Кібіц, Санька, Яна, Ренет, новий Олімп-16Н дають ранню віддачу врожаю за умови дотримання цих заходів агротехніки.

Насіння я відбираю з перших достиглих, правильної форми плодів. Перед висівом насіння у коробки, парники та теплиці обов’язково обробляю його марганцівкою блідо-рожевого кольору. Адже марганцівка дезінфікує та стимулює пророщування насіння, а в подальшому захищає від появи різних захворювань молодої розсади томатів. Рідко висіяне насіння дасть можливість виростити красиву розкішну розсаду з товстою ніжкою. Поливання водою кімнатної температури, прополювання, розпушування ґрунту та підживлення розсади скоротять як строки її вирощування, так і дозрівання плодів на ділянці. Не допускаю перерощування та витягування розсади у парниках і теплицях.

Розсаду краще висаджувати у хмарні дні або увечері. При цьому рослини менше хворіють, краще приживлюються та швидше ростуть. Через дуже великі площі томатів ми не маємо змоги проводити підживлення в період росту рослин. Тому в лунки перед висаджуванням розсади кладемо гранульований курячий послід, а в разі його відсутності — добре перепрілий перегній. Якщо саджаємо розсаду в ґрунт дуже рано, використовуємо так.^ж агрововолокно для захисту від приморозків. Регулярні поливи сприяють формуванню красивих плодів без розтріскування біля плодоніжки.

Дуже важливо не тільки виростити, а й зберегти томати від шкідників та хвороб. Саме тому ми використовуємо препарати Ридоміл Голд та Чемпіон зарубіжного виробництва від захворювання на фітофтороз. Обприскування проводимо триразово із додаванням препарату Актара або Конфідор Максі проти поширеного шкідника — білокрилки.

Дуже велику віддачу одержуємо від екзотичних смугастих сортів Перцеподібний тигровий, рожева смугаста сливка Донжуан, рожевий великоплідний — Настенька. До речі, Настенька — єдиний великоплідний томат, який має висоту лише 40-50 см. Сорти Медовий Спас, Сй’вий Урал — це справжня фабрика томатів до пізньої осені. З-поміж пізніх зимових сортів маємо чудові сорти: слив-коподібний Снігопад, Дарунок осені, Новорічний. Ці сорти у вересні тільки починають повільно набирати червоного забарвлення плодів з твердою консистенцією.

За появи перших приморозків томати зриваємо та кожен окремо укладаємо в картонні коробки для подальшого дозарювання. Тому й радують нас до пізньої осені червоні, рожеві, жовті та смугасті плоди.

Третій рік ми проводимо сортовипробування томатів російської селекції — «Сибірського саду», і не розчарувалися. Заслуговують на увагу сорти Батяня, Калинка-малинка. Лунний восторг, Французькі грона, Картопляна новела. Божедар, Королева Єлизавета. Наприклад, сорт Батяня має плоди рожевого кольору, серцеподібної форми. масою до 300 г. Вони зібрані в китиці по 3-4 шт. Висота куща — до 1 м, використання універсальне. Сорт Картопляна новела дуже зацікавив незвичайним картопляним листям та грушоподібною формою плода темно червоного кольору масою до 120 г, висота куща — до 1 м.

Як і кожного року, за браком часу та через наявність великої площі висадженої розсади великої уваги рослинам не приділяли. Часу вистачило тільки на прополювання від бур’янів. Підживлення не проводили, бо під час висаджування розсади у кожну лунку внесли розчин збродженого коров’яку із розрахунку 1 л на 10 л води. За все літо ні разу не поливали. Томати дуже добре витримують спеку. Ми ретельно обгорнули наземну частину стовбура та своєчасно проводили пасинкування (видалення бічних пагонів) і підв’язування. Не знаючи напевно, як складуться в літній час погодні умови, вирішили не ризикувати й провели обробку кущів та плодів помідорів препаратами Ридоміл Голд і Ккадрис проти фітофторозу та інших захворювань, хоча літо було дуже спекотне і хвороби не з’явилися.

Методом відбору по кожному сорту окремо одержуємо чистосортне красиве товарне насіння, з перших, великих, стиглих плодів без ознак загнивання та дефектів. Останні, дрібні томати на насіння не відбираємо. Неможливо не згадати й обійти осторонь і високорослі томати, які в свою чергу порадували різнокольоровими важковаговиками. А це Бабушкин секрет селекції «Сибірського саду», Золото Магараджі, Король королів, Медовий спас, Райська насолода, Розовий мед. А томати Жовті сардельки — це довга сливка з носиком жовтого кольору масою лише 100 г. Однак сама китиця, в якій налічується до 20 товарних сливок, важить майже 2 кг. Просто диво!

Дуже високий урожай отримали від сорту Дерево-помідор. Високорослий, до 3 м. На кожному кущі достигло по 6 китиць, у кожній з них — по 8 рожевих сливок з носиком, товарних, без зеленої плями біля плодоніжки, масою по 100 г.

Існують сорти томатів, які невибагливі у вирощуванні, низькорослі, їх не потрібно підв’язувати та пасинкувати. Вони особливо вигідні літнім людям, коли вже здоров’я не дозволяє докласти всіх зусиль на присадибних ділянках. Це сорти фірми «Сибірський сад»: Капинка-малинка, Медок, Капітанка, Марфушечка-душечка, та вітчизняні сорти Ренет, Санька, Московські зорі. Сорт Калинка-малинка здивує кожного високим урожаєм невеличких, до 80 г, червоних помідорів, яких на низькому кущі висотою лише 40 см можна нарахувати до 50-60 і більше. Вони тверді, придатні для переробки на всі види томатопродуктів. Сорт Медок — високоврожайний. Товарна тверда сливка червоного кольору важить до 100 г. Кущ має висоту 40 см. Використання універсальне.

О. М. Колодько

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply