Посадіть ревінь в своєму саду і забудьте про хвороби

Чомусь у нас до цього часу ревінь мало хто шанує в своїх городах. А даремно, адже це корисний овоч, який здатний не тільки збагатити ваш стіл корисними вітамінами, але і істотно зміцнити здоров’я.

Поширення ревеню по світу почалося з Монголії. В Англію він потрапив як лікарська рослина, і саме англійці вивели овочевий ревінь зі смачними, соковитими черешками. Через деякий час ревінь став швидко поширюватися по всьому світу. Мабуть, в Україну він потрапив пізніше всіх. Але і у нас він знайшов своїх шанувальників.

На сьогоднішній день є кілька видів ревеню: плодовий (городній) і пальчатий (лікарський). У їжу йдуть довгі черешки до 30-60 см. На лікарські цілі копають коріння і кореневища, так як вони містять багато вітамінів і цілий набір кислот.

Довідка
При старінні черешки ревеню накопичують стільки кислот, що вживати в їжу їх не варто.

Коли їдять ревінь

За вмістом вітамінів ревінь поступається багатьом культурам, але вживати в їжу його можна дуже ранньою весною, коли інших джерел вітамінів ще немає.

Треба віддати належне — смакові якості ревеню дуже високі. А варені черешки набувають смак антонівських яблук. З черешків готують варення, джем, повидло, цукати, компоти, киселі, начинки для пирогів…

У догляді ревінь невибагливий. Може рости на одному місці до 15 років, з кожним роком нарощуючи все більшу розетку листя.

Довідка
У другу половину літа щавлева кислота знижує поживну цінність черешків і робить їх майже неїстівними. Однак навесні і в першу половину літа смакові якості ревеню дуже високі і замінюють ягоди та овочі, яких ще немає.

Корисно і те, що ревінь невимогливий до світла і може рости в тінистих місцях саду. Правда, там він розвивається повільно і кущі швидше розростаються на сонячних місцях.

Морози йому не страшні

Ревінь без втрат переносить навіть морози до -30 ° С, а під снігом може витримати і більш сильні холоди. Та й навесні кущі дуже рідко страждають від заморозків. А посилений ріст листя спостерігається вже при + 10 ° С.

Що для ревеню дуже важливо, так це регулярні поливи. Без них врожайність помітно знижується. Тому на піщаних ґрунтах, де вода швидко йде і земля пересихає, ревінь багато черешків не дає.

Підготовка ґрунту під ревінь

При перекопуванні під ревінь корисно вносити добрива, а так як перекопування найкраще проводити навесні, то вносять у цей час нітрофоску: по 60 г на м2.

Як розмножують ревінь

Розмножують ревінь кореневищами і насінням. Важливо знати, що при насіннєвому розмноженні рослина не зберігає сортових ознак.

Висівати насіння можна навесні, влітку і під зиму, а ось кореневища розсаджують рано навесні так, щоб на кожному саджанці були одна-дві ростові нирки.

Кому не можна їсти ревінь

Незважаючи на те, що ревінь надзвичайно корисний, є кілька категорій захворювань, при яких ревінь протипоказаний до вживання. Його не можна їсти вагітним жінкам, небажано вживати при гострих формах холециститу, апендициту, перитоніту, при непрохідності кишечника, шлункових кровотечах, запаленні сечового міхура.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply