Теплі грядки: як правильно зробити для отримання гарних врожаїв

У цій статті ми вирішили розповісти про теплі грядки, які дають змогу ефективно використати те, що для багатьох власників дачних і присадибних ділянок не являє ніякої цінності: бур’яни, листя, солому, картон, та й не лише це . Поспостерігаймо за тим, скільки щоденно викидаємо у сміття відходів від чищення картоплі, цибулі, буряків, капусти, бананів тощо. Скільки спалюємо трави, а в результаті вся енергія, накопичена садом у вигляді листя й трави, перетворюється на багаття. Таке спостереження може навести на певні роздуми…

Виявляється — це тонни органічних відходів, які можна розумно використати. Особливо привабливим таке рішення є для власників присадибних ділянок і дач. Тож за жодних обставин не спалюйте органічні рештки, адже вони можуть слугувати цінним добривом для ваших городніх рослин, плодових дерев і кущів, а також домашніх квітів.

Як зробити теплу грядку?

Дмитро і Олена Регейли з Івано-Франківська, Василь Морар із с. Михальчого Чернівецької області поділилися власним досвідом. їх Практичний результат стане у пригоді багатьом. Василь Морар вперше випробовував можливості теплих грядок. Для цього він п осадив помідори і традиційним методом, і на теплих грядках для порівняння. Результати перевершили всі очікувані сподівання: на теплих грядках рослини сягали висоти 2,5-3 м і рясно плодоносили протягом усього літа, а от на традиційних все було значно сумніше.

Порядок виконання роботи:

1. Спочатку знімаємо шар цілини, звичайно, якщо вона присутня на городі. Ширина грядки становить 1 м, довжина — довільна.
2. Потім виймаємо верхній родючий шар землі і нижній, окремо один від одного.
Утворилася яма, глибиною не менше 30-40 сантиметрів.

Заповнити її слід у такому порядку:

1. Для дренажу на дно ставимо обрізані гілки з дерев або малину.
2. Після цього шар органіки, який рясно поливаємо спочатку водою, а потім розчином ЕМ-настою або розчином готового препарату ЕМ-А (1:100).
3. Засипаємо органіку шаром ґрунту, який виймали останнім (так званий нижній шар). Зволожуємо його, щоб у майбутньому грядка не давала провалів.
4. Затим укладаємо шар цілини, корінцями вверх, зволоживши його розчином ЕМ-препарату.
5. Наступний шар — родючий, його також потрібно пролити водою.
6. Коли вся ця ґрунтосуміш практично зрівняється з землею, можна встановлювати бордюри, хоча за бажанням можна залишити таку грядку і без них.
7. До висоти бордюрів засипаємо родючим шаром землі, а зверху мульчуємо, знову таки обприскуючи мікроорганізмами.

Ось і все. Тепла грядка створена і тепер забезпечуватиме господарів щедрими врожаями не один рік.

Переваги теплих грядок очевидні: земля на них завжди пухка, багато черв’яків і найрізноманітніших мікроорганізмів.

Бажано закладати теплі грядки восени, коли достатньо всіляких органічних решток із городу і з саду. Але не додавайте туди отруйні рослини, такі як гіркий полин, пижмо, бадилля томатів, капусту, вражену килою, рослини, заражені борошнистою росою, паршею тощо. Крім того, обов’язково потрібно стежити, аби була достатня вологість. А завдяки ефективним мікроорганізмам грядка дасть віддачу вже через 45 днів, якщо ви зробили її навесні. На таких грядках добре висаджувати помідори, перець, огірки, баклажани, моркву.

Принцип дії теплих грядок

Принцип дії таких грядок заснований на двох чинниках:

  • по-перше, при розкладанні органіки виділяється тепло, тому ці грядки називають теплими. Розсаду тут можна висаджувати на тиждень-два раніше, ніж зазвичай;
  • по-друге, коли органіка у теплій грядці розкладається, то створюється велика кількість поживних речовин. Рослини отримують найкраще живлення — природне, завдяки чому врожайність значно зростає.

Слід сказати, що нічого складного у цій технології немає, тому її може освоїти навіть городник-початківець, але доведеться попрацювати і витратити трохи власного часу. Обнадіює те, що грядки потрібно робити лише раз, а надалі, щоб підтримати їхню родючість, засівати сидератами, поливати ЕМ-препаратами, мульчувати тощо.

Насамкінець варто було б зазначити, що, якщо вам лячно застосовувати щось нове, не знаючи, який отримаєте від того результат і зиск, то зробіть лише одну таку грядку, і ви на власному досвіді переконаєтесь в її ефективності та ще й інших надихнете на створення теплих грядок.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply