Основи органічного землеробства в питаннях та відповідях

Сьогодні досить часто можна почути про так зване органічне землеробство. Що це таке, та які його складові спробуємо розібратись в рамках даної статі, та відповісти на найбільш часті питання стосовно головних аспектів ведення органічного землеробства.

Український споживач дізнається про так звану продукцію органічного землеробства. Європейці, американці, інші народи цивілізованого світу можуть скористатися результатами органічного землеробства, тобто одержання врожаю і його підготовки до виготовлення продукту, який потрапляє на обідній стіл людини, без застосування гербіцидів, фунгіцидів та інших складових технологічного процесу на полі і фермі, що сьогодні базуються на досягненнях хімічної індустрії.

— В Європі, у Сполучених штатах Америки тепер повсюдно в продовольчих магазинах людина може придбати таку продукцію. Коштує вона, звичайно, значно дорожче. Напевно, органічне землеробство дуже затратне, якщо його продукція продається дорожче, і до нас надійде, мабуть, не скоро?

— Це хибна думка. Селяни старшого віку пам’ятають, що і хліб, і картоплю, й фрукти та овочі вони вирощували без «хімії», як тепер називають мінеральні добрива та засоби боротьби з хворобами і шкідниками, тощо. А сьогодні ті ж яблука, помідори, огірки та інша продукція, яка потрапляє на наші ринки із зарубіжних країн, не виробляються без хімічних складових промислових технологій аграрного сектора економіки. Обприскують ту яблуню чи помідорне поле неодноразово, до того часу, поки кожна комаха не впаде догори лапками.
Звичайно, одержати врожай без підтримання родючості грунту не вдасться. Але ж у нас колись навіть без агронома кожний селянин знав, що одержати добрий врожай можна, якщо дуже щедро заправити грунт гноєм, перепрілою тирсою і листям з гноївкою, попелом тощо.

— Все це зрозуміло, але ж навіть у селах немає цих добрив, бо там, де раніше було в кожному дворі по корові, а на фермах сотні голів худоби, тисячі голів птиці, тепер поголів’я порахувати можна на пальцях. От вам і органічне землеробство!

— Згодний, абсолютно справедливе зауваження. На щастя, не скрізь така картина. Негатив — це результат бездумного керівництва нашою аграрною галуззю.
До речі, за кордоном також не в кожного фермера є худоба, але її багато у спеціалізованих великих господарствах, щоб виробляти сільськогосподарську продукцію в достатку і задовольняти попит громадян своєї країни, та ще й вивозити її в інші держави.

— А як же з органічним землеробством?

— Вся справа в тому, що попит, як кажуть, народжує пропозицію. Розповім про один із способів створення середовища для успішного росту й розвитку рослини, якій необхідні поживні речовини. Не знаю, чи всі бачили, як під час переорювання поля біля хати кури, а на великих площах дикі птахи визбирують слідом за плугом дощових черв’яків. Селяни знали: чим більше їх на полі, тим грунт кращий. Справа в тому, що черв’як «переробляє» органічні речовини у відмінний грунт. Так от, біологи ретельно вивчили цей процес і запропонували своєрідну технологію, яка базується на природних процесах. Зокрема, зараз у всьому світі, в тому числі й в Україні, існують величезні комбінати з виробництва яєць та м’яса. У них накопичується багато посліду. Ось цей послід наука запропонувала переробляти за допомогою черв’яків у високоякісне, екологічно чисте добриво, яке є відмінним стимулятором рослин та антагоністом патогенної мікрофлори.

Для того, щоб споживачу було зручніше цим добривом користуватися, інженери-аграрники сконструювали устаткування для виготовлення на основі цього добрива (вермікомпосту) живильного грунту у формі круглих таблеток.
Другою складовою таблетки є торф. Завдяки цьому цей екологічно чистий таблетований продукт без будь-якого насіння бур’янів та іншої патогенної мікрофлори містить необхідну для рослин поживу в потрібній для них формі.

У європейських країнах, у Сполучених Штатах Америки, в Ізраїлі, Японії, Китаї ця технологія широко застосовується для вирощування розсади, підживлення плодових, ягідних, овочевих культур, квітів, декоративних рослин.

Таким чином, наукові розробки й інженерне їх втілення в аграрні технології допомагають поставити вирощування рослинної продукції на надійну основу науково-технічного прогресу.

— Зрозуміло, що виробники сільськогосподарської продукції світу пильно слідкують за змінами в сільському господарстві, запозичуючи ефективні новинки. А що в цьому напрямку робиться у нас в Україні?

— Ми трохи відстали від світових досягнень. Але зараз, я б сказав, доганяємо передові країни, і вже освоїли технологію, про яку йдеться. Зокрема, в Україні виробляють вітчизняну таблетовану продукцію під назвою «Достаток». Таблетки круглі, діаметр — ЗО мм, висота — 14 мм.
Торфо-біогумусний таблетований продукт має високий енергетичний потенціал, виготовлюється з екологічно чистої продукції, що містить у собі необхідні речовини для росту й розвитку рослин, причому в найдоступнішій для них формі.

Торфово-біогумусний продукт має ряд переваг порівняно з гноем. Відомо, що у добриві, яке вивозять на поле з гнойової купи тваринницької ферми чи з-під хліва селянської садиби на поле, міститься насіння бур’янів, збудники хвороб і шкідники, які збереглися у гної. В таблетках нічого цього немає. Навпаки, вони виготовляються з високоякісного органічного продукту — пташиного посліду і торфу. Під час виробництва таблеток, під дією високої температури, вся патогенна мікрофлора гине, а пожива для росту й розвитку рослин зберігається. Аналіз складу таблетки підтверджує, що вміст органічної речовини в ній перевищує 50 відсотків, гумусу — не менше 8, азоту, фосфору, калію — до 2,3-2,5 відсотка, практично немає солей важких металів. Під час виготовлення таблеток не зникає агрономічно корисна мікрофлора, в тому числі фосфоромобілізуючі та азотфіксуючі мікроорганізми. Якщо продукція потрапляє під вплив низьких атмосферних температур, то корисні властивості не зникають. Продукція зберігається до 5 років, причому і за плюсової температури до 40 градусів.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply