Як правильно посадити суницю

«Клубніка» або як правильно говорити суниця відноситься до одних з найбільш популярних і улюблених ягід. Назва «клубніка» є народною і зовсім не вживається в науковій літературі. Дана назва пішла від староруського слова «клуб», що в перекладі означає круглий, овальний або кулястий і в давні часи досить часто застосовувалося до різних видів ягід, в тому числі і до суниці.

Суниця — це не тільки смачна, але і дуже корисна ягода з якої готують всілякі варення, джеми, конфітюри, варять компоти, морозять на зиму і просто вживають в свіжому вигляді посипавши цукровим піском, саме з цієї причини дану ягідку можна назвати справжньою королевою ділянки.

Свіжа, соковита і ароматна в свіжому вигляді і не менш смачна при заготівлі на зиму вона може бути не просто частуванням, але і прекрасним подарунком для ваших друзів і рідних. Ви тільки уявіть собі як приємно отримати в холодну зимову холоднечу варення з логотипом — це справжній смак літа на якому Ви можете написати найпрекрасніші побажання для близьких Вам людей. Саме з цієї причини сьогодні ми поговоримо про найголовніше, а саме про те як правильно посадити суницю що б вона радувала Вас рясними врожаями протягом багатьох років.

Час (терміни) посадки

Оптимальним терміном для посадки суниці (клубніки) в південних регіонах вважається квітень і жовтень місяць, в північних же регіонах дані терміни переносяться на весну трохи пізніше з 30 квітня по 10 травня і на осінь трохи раніше з 25 вересня по 20 жовтня, що дозволяє рослині краще прижитися через достатню кількість вологи в грунті.

Підготовка ділянки

Кращим місцем для посадки суниці вважається добре освітлені сонячні ділянки. Найкраще якщо з осені або ж з весни (в залежності від термінів посадки суниці) ділянку добре підготувати за допомогою висіву сидеральних культур (кращою сидеральною культурою для суниці вважається люпин) і внесення органічних (перепрілий гній) і мінеральних добрив. Далі ділянку необхідно розпушити і підготувати максимально продуктивну суміш для посадки суниці. Дану суміш готують з розрахунку 2 склянки золи + 1 відро землі з лунок + 1 відро перепрілого гною + 1 відро компосту ретельно перемішуючи все компоненти в просторій ємності.

Вибір способу посадки клубними

Існують основні чотири способи посадки суниці кожен з яких має як позитивні так і негативні сторони.

Спосіб №1. Килимова посадка суниці

Даний спосіб посадки являє собою висадку кущів суниці з відстанню між рослиною не більше 25-30 см, крім того при такій посадці не утворюються вуса і рослини поступово утворюють суцільний килим з листя. Перевагою даного способу посадки є те, що рослини потребують мінімальну кількість догляду, що дуже зручно у випадку якщо Ви не маєте можливість часто їздити на дачу. Крім того під листяним покровом рослин при такій посадці зберігається прикоренева волога і рослини не пересихають, а так же бур’яни при такому способі посадки зустрічаються набагато рідше, так сплітаючись в єдиний килим коренева система суниці «забиває» бур’яни. Основний недолік даного способу — це те, що згодом ягоди дрібніють і їх кількість стає набагато меншою.

Спосіб №2. Посадка суниці рядами

Даний спосіб являє собою посадку кущів з відстанню між рослинами 20 см, а між рядами 40 см. Перевага даного способу в тому, що при правильному догляді рослини при такому способі посадки дає великі плоди і високі врожаї не менше 5-6 років. Основні недоліки полягають в систематичному догляді за рослиною у вигляді розпушування міжрядь, мульчування грунту, видалення бур’янів і вусів і регулярного поливу.

Спосіб №3. Посадка суниці гніздами

При такому способі висадки один кущ суниці сідає в центрі, а навколо нього на відстані 5-8 см висаджуються ще 5-6 кущів. Відстань між рядами повинна бути не менше 35-40 см, а між гніздами 30-35 см. Основні плюси і недоліки даного методу подібні способу посадки суниці рядами.

Спосіб №4. Посадка одиночних кущів суниці

Даний спосіб має на увазі висадку кожного куща суниці окремо з відстанню 30 см між кущами і 40-45 см між рядами. Догляд полягає в систематичному розпушуванні, видаленні бур’янів, поливі, видаленні вусів і мульчуванні грунту. Даний спосіб є найбільш продуктивним, але вимагає багато часу для догляду за рослинами.

Яким повинен бути хороший саджанець суниці

Хороший саджанець суниці має розвинену кореневу систему довжиною не менше 10-12 сантиметрів і розетку листя з розвиненими 4-6 листочками.

Посадка кущів суниці

Після того як Ви підготували ділянку і вибрали найбільш зручний для Вас спосіб посадки суниці приступаємо до копання ямок. Глибина посадкової ямки повинна бути 22-25 см, а ширина 15-25 см. На дні посадкової ями формуємо горбок з підготовленого раніше грунту з одного відра перепрілого гною, двох склянок золи, одного відра землі з лунок і одного відра компосту.

Приступаємо до самої посадки. Для цього ставимо саджанець суниці на горбок, акуратно розправляємо коріння і притримуючи за листочки присипаємо саджанець таким чином, що б точка зросту була на рівні з грунтом. Далі добре поливаємо посаджений саджанець водою кімнатної температури і якщо Ви помітите усадки грунту слід її обережно підсипати, але стежимо що б точку зросту саджанця суниці не заглиблювати. Останнім етапом посадки буде присипання прикореневої зони сухою землею і її мульчування соломою або сухою травою для збереження вологи. Ось і все тепер Вам залишається лише доглядати за рослиною і насолоджуватися смаком і ароматом вирощених вами ягід.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply