Пересадка суниці: коли і як це робити. Пересаджуємо суницю навесні, влітку і восени


Для дачників, які хочуть отримувати хороший урожай суниці щороку, пересадка кущів і омолодження плантації — це така ж необхідність, як обрізка або підгодівля.

Навіщо пересаджують суницю

Одна з особливостей суниці — це процес її розвитку. Вся справа в тому, що кущі добре ростуть і розвиваються протягом перших чотирьох років, далі врожайність знижується, і плантація поступово перероджується. Для подальшого плодоношення суницю слід пересадити.

Правильно проведена процедура допомагає омолодити посадки і значно підвищує врожайність. Крім того, за час розвитку рослини в грунті накопичилося багато шкідників і бактерій. Пересадка допомагає позбутися від паразитів і хвороб.

Коли і як проводити пересадку суниці?

Досвідчені садівники з успіхом пересаджують суницю протягом усього сезону. Як це робити?


Пересадка суниць навесні

Кращий час для весняної пересадки — це початок квітня. В цей час починається активний вегетативний ріст куща і кореневої системи. Закінчити всі роботи потрібно до початку цвітіння, тоді рослина перенесе пересадку безболісно. Що потрібно враховувати при весняному проведенні робіт?

Для початку потрібно прорідити посадки: виявити загиблі за зиму рослини, що відстають у рості і хворі. Такі кущі потрібно видалити.

Всі рослини, які відібрані для пересадки на нове місце, потрібно викопати під корінь.

Ямки для посадки молодих кущів потрібно робити просторими і глибокими. На дно кожної посадочної ями насипається пісок шаром близько 10 см. Такий прийом дозволяє поливати суницю частіше, не побоюючись за стан коренів.

При пересадці потрібно стежити за «сердечком» суниці. Воно не повинно бути занадто заглиблено в грунт або піднято на поверхню.

Грунт навколо рослин утрамбовується, після чого зверху досипається пухкий. Це дозволяє волозі швидко надходити до коріння.

Перший раз підгодувати пересаджені навесні рослини потрібно через 14 днів. Це допоможе суниці швидше зміцніти і піти в ріст.

Важливо! Суниця, пересаджена навесні, дасть зовсім мізерний урожай дрібних ягід. Повноцінне цвітіння і велика кількість плодів з’явиться при гарному догляді тільки на наступний рік.

Як пересаджувати суницю влітку

Якщо плантація потребує омолодження або є бажання посадити молоді розетки, розширити грядку, то займатися цим можна і влітку. Досить дотримуватися деяких правил, щоб не занапастити рослини.

Влітку пересадкою суниці на нове місце займаються відразу після плодоношення. Оптимальний термін липень — серпень.

Для роботи вибирають нежаркий день або вечір. Після посадки молоді рослини потребують притінення.

На обраних материнських кущах залишають по кілька пагонів, зайві видаляють, щоб вони не забирали сили у рослини.

Далі необхідно інтенсивно підгодовувати молодняк і тільки потім добре розвинені молоді розетки відсаджувати від материнського куща.

Грядки для посадки потрібно підготувати заздалегідь. Для цього вносять перепрілий гній або компост і перекопують грунт. Тільки після другого перекопування починають висаджувати молоді рослини.

Посадковий матеріал повинен бути свіжим, не можна допускати пересихання коренів суниці.

Основна робота після посадки зводиться до правильного догляду та підготовці до першої зимівлі.

Найоптимальнішим часом для пересадки буде кінець літа, коли погода стоїть не така спекотна і частіше крапає дощик.

Кращий час для пересадки суниці — осінь

Дійсно, осінь — сама «правильна» пору року, коли варто займатися пересадкою полуничних грядок. Часті дощі дозволяють звести до мінімуму догляд за суницею. Рівень вологості грунту достатній для вкорінення молодих рослин. Оптимальним терміном для проведення робіт буде вересень, а в деяких регіонах можна почекати до жовтня. Все залежить від клімату і самої рослини.

Висаджені в вересні молоді розетки встигають наростити достатню листову масу для повноцінної зимівлі. Тому, пересадка суниці восени дає рослині можливість добре прижитися і перезимувати.

Ще одним незаперечним плюсом осінньої пересадки є весняне цвітіння рослини. Уже з настанням тепла молоді кущі підуть у ріст і дадуть перший урожай. Звичайно, це буде ще не таке рясне плодоношення, як у дворічних рослин, але плоди виростуть хороші.

Що слід враховувати при пересадці суниці

Насамперед потрібно підготувати грунт і вибрати місце для посадки молодих рослин.

Вибираємо місце для посадок

До цього питання потрібно підійти відповідально. Так як від відведеного під грядки місця залежить здоров’я кущів і врожай. Вибираючи місце потрібно пам’ятати про сівозміну рослин. Добрими попередниками для суниці будуть:

  • бобові;
  • петрушка;
  • часник;
  • листовий салат;
  • редис;
  • буряк;
  • морква.

Добре висаджувати суницю після сидератів. Але не варто забувати і про ті культури, після яких проводити посадку суниці не рекомендується, великий ризик зараження вертицильозним в’яненням.

  • томати;
  • огірки;
  • картопля;
  • капуста.

Але якщо територія не дозволяє перенести посадки в сприятливе місце, тоді обов’язково потрібно провести знезараження грунту. Для цього використовують фунгіциди.

Ділянка під полуничні грядки повинна бути розташована в тихому місці, але добре освітленому місці.

Готуємо грунт під посадку

Суниця невибаглива до ґрунтів, але добре росте і плодоносить на більш пухких грунтах із слабокислою реакцією. Перед початком посадки потрібно підготувати грядку. Добре удобривши землю в цей момент, можна забезпечити суницю усіма необхідними поживними речовинами не на один сезон.

Під перекопування на грядку вносять перегній або перепрілий компост, курячий послід. Витрата добрива розраховується так: на 1 кв. м. грядки використовують 1 відро підгодівлі.

Увечері, за день до посадки, грядку добре поливають. Лунки роблять безпосередньо перед висадкою суниці. Відстань між рослинами повинна бути не менше 20 — 25 см. Між рядами потрібно залишити більше 50 см. Така схема посадки забезпечить повноцінний розвиток рослин.

Правила правильної пересадки суниці

1. Суницю розмножують молодими розетками, які утворилися на вусиках. Деякі сорти розводять діленням куща при пересадці.

2. Для посадки відбирають рослини з добре розвиненою кореневою системою. Мочка коренів повинна мати довжину не менше 5 см. У рослини повинні бути добре розвинені 4 — 5 листків.

3. Пересаджувати старі кущі на нове місце не має сенсу, так як рослини не принесуть бажаних результатів.

4. Використовуючи покупний посадковий матеріал потрібно обов’язково його продезінфікувати, щоб не занести хвороби на свою ділянку. Для цього перед посадкою коріння рослини опускають в гарячу воду, температура якої близько 50 градусів, на 15 хвилин. Потім витримують саджанці в холодній воді близько 10 хвилин. Після такого прийому збудники багатьох захворювань і личинки шкідників гинуть.

5. Якщо провести пересадку не виходить в той же день, тоді коріння рослини потрібно обмотати мокрою ганчіркою і помістити в целофан.

6. Якщо на ділянці росте кілька сортів суниці, то висаджувати їх потрібно окремо, інакше станеться перезапилення.

7. Прискорити приживлюваність рослин допоможе обмакування коренів в суміш з води, гною і глини.

8. Після пересадки землю мульчують тирсою або соломою.

9. Слід пам’ятати, що суниця — це ніжна рослина. Воду для поливу потрібно брати відстояну, підігріту на сонці.

10. Схема посадки може бути дворядкова. При цьому відстань між кущами близько 25 см, між рядками — до 40 см, а ширина самої грядки в межах 80 см.




Поділитись своєю думкою