Що робити, щоб яблуні не вимерзали і плодоносили щороку

Кожному садівникові хочеться мати на своїй ділянці не тільки багато красивих і смачних овочів, але і багато фруктів, в тому числі і великих ароматних яблук.

Немає проблем виростити яблуні на горбистій місцевості, там, де багато світла, тепла. Навпаки, в низинах, де застоюється холодне повітря, дмуть холодні північно-східні вітри, діють турбулентні потоки, виростити гарні яблуні, а на них — смачні і красиві яблука вельми проблематично.

Моя ділянка розташована в низині, в колишній заболоченій місцевості, під пагорбом (в народі кажуть «під горою»). Ділянці більше 15 років. У минулому я майже щорічно доставав 2-3 саджанця. Через 3-4 роки — суцільна прикрість: листя є, яблук немає. А то і зовсім вимерзають і гинуть, — починай, як кажуть, з початку. Я вивчив теорію і практику садівництва, багато експериментував. У 2000 році 12 травня на 12 год дня яблуні були в цвіту, а через 2 год вони виявилися в снігу. Настало різке похолодання. Але ж квіткова брунька яблуні що розпустилася гине при — 3,5 ° С, бутони не витримують -2 ° С, на стадії опадання пелюсток фатальними виявляються -1,5 ° С, зав’язі гинуть при -1 ° С. Отже, в місцевостях, схильних до заморозків, слід садити сорти які пізно починають цвісти. Згодом зупинився на трьох. Але в подальшому, за своєю технологією, буду садити з півдня і більш теплолюбні рослини.

Садову ділянку потрібно захистити від сильних вітрів, які заважають комахам-запилювачам, шкодять росту пагонів і викликають передчасне опадання плодів. Вітрозахисні огорожі з сітки є найкращими. Не споруджуйте загущених живоплотів! Загущені живоплоти, перегороджуючи шлях вітру, викликають турбулентні потоки повітря, небезпечні для рослин що знаходяться за ними. За можливості, не саджайте плодові дерева і кущі там, де застоюється холодне повітря. Якщо ж іншого виходу немає, забезпечте йому стік. Від заморозків, снігу і граду я захищаю саджанці і чагарник, покриваючи їх мішковиною, плівкою або газетами в 2-3 шари. Оббризкування гілок дерев і чагарників водою, щоб вони покрилися льодом, вважаю неприпустимим.

Термін плодоношення яблунь — 20-50 років, чагарнику — 10-15. Яблуні можна пересаджувати навіть влітку, у віці до 12 років. Я це робив неодноразово. Результат позитивний, хоча робота трудомістка, особливо — пересадка яблунь з яблуками.

«Потанцювали» мої саджанці по всій ділянці з 6 соток близько десятка років, але не без толку. Правда, більшість з них загинули або мало плодоносили. Але дерево, посаджене біля гаража зі східного боку, на відстані метра, щорічно плодоносить вже 5 років. Частина його кореневої системи пішла під гараж і взимку, природно, не замерзає, а гараж захищає дерево від холодних північно-східних вітрів і добре прогрівається сонячними променями. А ось дерево, посаджене з північного боку гаража і зовсім неприкрите зі сходу, піддавалося турбулентним потокам повітря через перешкоди, що знаходиться на відстані 8-10 м, загинуло, після 5 років. Друга яблуня — Антонівка — стала відмінно плодоносити, так як була пересаджена в 6-річному віці на південну частину ділянки і впритул до будинку (70 см від нього). Ця яблуня від північного вітру закрита будинком, коренева система пішла під будинок, а температура землі під будинком нижче + 2 ° С ніколи не опускається, навіть взимку в будь-який мороз. У листопаді під крони щорічно розкидаю гашене вапно і золу. У грудні-січні — гній шаром 8-10 см. Свої яблучка все ж смачніше і корисніше покупних!

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply