Як виростити мандарин з кісточки вдома на підвіконні

У справі, як виростити мандарин з кісточки в домашніх умовах, потрібно буде зібрати більше кісточок і просто почати цей досить тривалий у часі процес. Взагалі, квітникарі не відносять мандарини до вибагливих домашніх рослин. Мандарин — рослина витривала і може добре рости на звичайному підвіконні, але, звичайно, краще якщо воно виходить на південь.

Домашні мандарини покращують настрій

Не завжди є можливість купити в магазині мандарин, який вже плодоносить. Плюс до цього, догляд за покупною рослиною може бути складним, адже вона вже звикла до певних умов, створити які вдома буває досить складно. Найкраще починати з нуля і ростити мандарин зі звичайної кісточки.

Через кілька років деревце вже повністю сформується і буде радувати гарними яскраво-зеленими листочками і цитрусовим ароматом. Щоб домашній мандарин плодоносив, його треба буде додатково прищепити. Рослина відноситься до вічнозелених екземплярів, листя змінюється раз на чотири роки.

Розмножувати мандаринове дерево можна або насінням, або вегетативним способом. У наших широтах найбільш зручніше спосіб — виростити мандарин з кісточки в домашніх умовах в горщику.

Збір і замочування насіння

Збирати насіння для того, щоб виростити мандарин — справа приємна. Треба очистити і з’їсти свіжий плід, вийняти з нього кісточки. Кілька найміцніших на вигляд кісточок треба замочити в марлі, і так залишити на кілька днів. Води не повинно бути багато: досить трохи вологої ганчірки.

Пересадка в грунт

Коли насіння мандарина проклюнеться, то настає пора пересаджувати рослину в звичайний горщик в грунт. Можна пересаджувати відразу, можна ще трохи почекати, поки кісточка набрякне. Пагін, в будь-якому випадку, з’явиться пізніше.

Ні в якому разі для посадки мандарина не можна використовувати торф. У ньому кісточка швидко закисне і не отримає необхідних поживних елементів. Найкраще використовувати спеціальну землю для вирощування цитрусових рослин, яка продається в будь-якому квітковому магазині. Якщо хочеться зробити грунт самостійно, то потрібно буде змішати частину листової землі і перегною з трьома частинами дернової землі, однієї частиною піску і додати трохи глини.

Як виростити мандарин з кісточки

На дні горщика треба обов’язково зробити дренаж, для цього використовується керамзит або звичайні камінці. Перші листя з’являться вже через три тижні. Рослина вступить в активну фазу росту.

Все про особливості догляду

Коли виросте перший паросток, то слід замислитися над тим, щоб почати підгодовувати рослину мінеральними і органічними добривами. Це слід робити раз на два тижні. Можна купити спеціальні добрива для цитрусових рослин.

Щороку мандарин треба буде пересаджувати. Робити це треба вкрай обережно, тому що рослина не любить, коли чіпають її коріння. Коли дерево досягне віку восьми років, то можна буде пересаджувати його один раз в два роки. Ідеальним місцем для мандарина вважається південне вікно, взимку температура в приміщенні не повинна опускатися нижче 14 градусів Цельсія.

Домашнє вирощування мандарина

Рослина ця екзотична і любить підвищену вологість. Тому, раз в тиждень листя необхідно обприскувати водою. Поруч з горщиком можна поставити кухоль з водою, тому що, підвищену вологість мандарин любить. Шкідники активно атакують молодий мандарин, тому, треба бути напоготові. Якщо з’являються якісь павутинки або комахи навколо, необхідно терміново вживати екстрених заходів по позбавленню від комах.

Щоб мандарин плодоносив

У такій справі, як виростити мандарин з кісточки в домашніх умовах з плодами, не обійтися без щеплення. У природі дерево, яке виросло з кісточки, починає плодоносити вже на п’ятий рік зростання. Але плоди будуть не смачними. Прищеплення дерева прискорить його плодоношення. Його треба робити в квітні-травні або в серпні, коли йде активний рух соку.

Що потрібно, щоб прищепити мандарин:

  • Підщепу. Рослина має бути не тонше шести міліметрів;
  • Прищепа — це свіжий держак, який береться у плодоносного дерева. Важливо брати щепу з гілки, якої не більше двох років;
  • Садовий вар, еластична стрічка, гострий ніж.

На стовбурі мандарина на висоті близько 10 сантиметрів робиться невеликий надріз. З прищепи треба видалити шипи і листочки. Акуратно зрізати бруньку і вставити в надріз. Обмотати це місце стрічкою і поставити під банку (можна просто обмотати цю частину стовбура поліетиленовою плівкою). Через місяць можна буде оцінити результати. Коли брунька проросте, можна привчати рослину до повітря.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply