Американка (галінсога) – бур’ян чи лікарська рослина?

Галінсога дрібноквіткова або незбутниця (Galinsoga parviflora), в простолюдді іменується американка — це однорічна трав’яниста рослина родини айстрових. Назву рослина отримала від іспанського ботаніка — хранителя королівського мадридського саду, куди вона було завезено з Перу в 1796 році.

Галінсога швидко росте при сприятливих умовах. Як правило, період від проростання до цвітіння триває не більше трьох тижнів.

Галінсога є низькорослою трав’янистою рослиною, рідко досягає півметра в довжині стебла. Стебло американки тонке, прямостояче, розгалужене зверху. Колір стебла залежить від особини, може бути як світло-зеленим, так і коричневим.

Листя галінсога мають супротивне розташування на маленькому черешку. За кольором вони світло-зелені, за формою — яйцеподібні. Краї листової пластини зубчасті.

Квіти американки дрібні, мають світло-жовтий відтінок і невеликі білі пелюстки з трьома зубчиками. Ці квіти формують суцвіття-парасольки по кілька сантиметрів в діаметрі. Маточки є в кожному індивідуальному суцвітті.

Плодом рослини є опушена сім’янка невеликого розміру (до 5 мм в діаметрі).

Поширення рослини

Рослина була завезена в вісімнадцятому столітті з Перу в Європу, і вже протягом кількох століть зуміло охопити всю Євразію. Американка вважається злісним бур’яном і вважає за краще селитися на багатому гумусом грунті. Також американка відмінно росте на картопляних полях і засмічених грунтах.

У країнах колишнього СРСР галінсога зустрічається не скрізь, так як віддає перевагу теплому клімату. Глобальне потепління підтримує її поширення і подальше зростання на нових територіях на півночі дуже вірогідне.

Розмноження галінсоги

Американка розмножується за допомогою насіння. Кожна рослина потенційно може породити до трьохсот тисяч особин. Практично всі посаджені насіння проростають.

Цвітіння галінсоги починається в липні і закінчується в серпні. Плодоносить американка до початку заморозків. Рослина дуже живуча, так як здатне добувати кисень і поживні речовини навіть у скошеному вигляді. Насіння добре визрівають і розносяться за допомогою вітру. Американка також може проростати і під сніговим покривом.

Використання галінсоги

У лікувальних цілях використовують надземну частину і корінь галінсоги. Листя краще збирати під час періоду цвітіння, після чого їх рекомендується засушити при температурі 30 градусів за Цельсієм.

Корінь добувають під час всього періоду зростання галінсоги. Його можна викопати за допомогою лопати. Після очищення його потрібно висушити при температурі 50 градусів.

Варто зауважити, що американку краще збирати подалі від доріг і шосе, так як рослина активно вбирає всі шкідливі солі.

Галінсога в народній медицині

Галінсога представляє великий інтерес для народних цілителів. Надземна її частина багата корисними хімічними сполуками, наприклад стероїдами, фалькаріноном, дігідрофалькаріноном, інуліном, сапоніном, флавоноїдами, органічними кислотами і дубильними речовинами. Корінь американки містить фалькарінон і стагмастерін.

За словами народних цілителів, з галінсоги можна готувати різноманітні відвари. Такі ліки мають гіпотензивну дію, а також використовуються для зупинки кровотеч і загоєння ран. Листя американки містить речовини, здатні прискорювати метаболічні процеси в організмі і нормалізувати роботу імунної системи. Коріння також можна використовувати для приготування жарознижуючих ліків.

Рецепти

Настій з листя галінсоги готується так: потрібно взяти одну столову ложку сухої трави і залити її склянкою окропу. Далі суміш варто кип’ятити на повільному вогні протягом 3-5 хвилин. Після цього настій потрібно охолодити і процідити. Приймати настій рекомендується по столовій ложці двічі на день за 20 хвилин до їди. За словами народних цілителів, такий засіб допоможе при застуді і при гіпертонічному захворюванні серцевого м’яза.

Також з галінсоги можна приготувати настій для лікування ревматизму для зовнішнього застосування і обробки уражених ділянок тіла. Для приготування настою варто взяти стакан сухої американки і залити літром окропу. Далі його потрібно процідити і охолодити і потім використовувати як компрес або примочки.

Народна медицина довгий час користується довірою у пацієнтів, так як часто стає альтернативою традиційним методам лікування. Галінсога хоч і бур’ян, але цінується своїми лікувальними властивостями і тому впевнено можна вважати хорошим методом лікування недуг.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply