Лікувальний напій: готуємо чай з листям малини, вишні і подорожником

У чай багато чого можна додати з користю для здоров’я. Але ми залишимо в спокої екзотику і звернемо увагу на інгредієнти, які буквально ростуть у нас під ногами. Наприклад, подорожник, рослина, з дитинства відома нам своїми властивостями зупиняти кров. Але це — лише мала частка його достоїнств. У молодих листочках подорожника багато вітамінів. Відхаркувальна дія цієї рослини використовується при лікуванні бронхітів і бронхіальної астми, хронічного катару верхніх дихальних шляхів, плевритів. Сік свіжого листя подорожника ефективний при лікуванні гастритів, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, допомагає він і при атеросклерозі.

Листя подорожника дрібно нарізаємо, вичавимо з них сік, змішаємо його з медом у пропорції 1:1. І потримаємо на повільному вогні близько чверті години. Потім отриману суміш будемо по 1 ст. ложці тричі на день додавати в свій чай (чорний або зелений). Можна зробити напій і по-іншому: 2 ст. ложки нарізаних листя заллємо склянкою окропу і півгодини під кришкою нагріваємо на водяній бані. Такий чай можна пити в чистому вигляді або додати до заварки.

Для посилення ефекту до чаю непогано подати… бутерброди з ікрою, для приготування якої 200 г листя подорожника потрібно промити, 5 хвилин пробланшувати, відкинути на друшляк, подрібнити, додати трохи лимонного соку і сметану. Дивний дачний сніданок, який можна подати в саду…

Садова ревізія

До речі, про сад. На більшості дачних ділянок можна зустріти вишневі дерева. Але ось урожай ягід зібрано і стоять вони без діла, хіба що дбайлива господиня зірве листочок-другий для засолювання. Тим часом чай з листям цих рослин просто чудовий.

Чайну ложку подрібненого листя вишні можна залити склянкою окропу, настояти хвилин 20 і пити з медом.

Смачний фіточай роблять з гілочок вишні. У цього напою мигдальний аромат і насичений червоно-коричневий колір. Прокип’ятіть протягом чверті години жменю тонких гілочок в 0,5 л води і дайте їм настоятися. Напій допомагає впоратися з розладом шлунка і завдяки своїм антисептичній дії сприяє боротьбі з запальними процесами.

Не забудемо і про чорну смородину. Кілька листів додамо в чай. У листках смородини багато вітаміну С. Такий чай не тільки по-літньому смачний, а й корисний: тонізує, зміцнює імунітет.

Його п’ють при застудах, при сечокам’яній хворобі, він допомагає вивести з організму солі важких металів. Як сечогінний і потогінний засіб використовують як свіжі, так і сухі листя чорної смородини.

Приблизно 5 ст. ложок подрібненого листя заливають 1 л окропу і настоюють годину в термосі. П’ють настій замість звичайного чаю по 3-4 склянки в день.

Добре додати до листя смородини і вишні листя малини. Вони особливо порадують гіпертоніків і людей, що мають проблеми з серцем і судинами.

І діабетикам малиновий чай підійде. Також він допоможе при застуді і навіть при залізодефіцитної анемії.

А як щодо чорничного листя? Вони знижують кількість цукру в крові, що для багатьох актуальне. Додавайте листя чорниці для поліпшення пам’яті і роботи мозку.

Хай живе ексклюзив!

Можна приготувати і корисні трав’яні напої. Їх на відміну від звичайного чорного чаю настоюють довше — до півгодини, і беруть 1 ч. або 1 ст. ложку трави на склянку окропу.

Пробуйте різні поєднання, експериментуйте, але, перш ніж зробити той чи інший напій повсякденним, дізнайтеся більше про властивості трав, знайдіть «свою», і тоді ваша щоденна чайна церемонія органічно впишеться в щасливі дні, проведені на природі.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply