Як захистити капусту від гусениці

Навряд чи знайдеться людина, яка жодного разу в житті не бачила метелика-білявки. А вона невтомно відкладає на капусту колонії жовтих, загострених зверху яєць. При цьому найохочіше метелики-білявки заселяють рослини кольорової і білокачанної капусти, в меншій мірі вони цікавляться червонокачанною і деякими іншими сортами декоративної капусти.

Кладки капустяної білявки чималі: можуть містити більше сотні яєць. Відроджені з яєць гусениці спочатку харчуються всі разом на одному листі, а потім, подорослішавши, розповзаються по всій рослині. Залежно від погодних умов гусениця розвивається 15-30 днів, після чого відправляється на паркани, стіни сараїв і будинків, стовбури дерев або чагарників і т. п. Розвиток лялечки триває 10-17 днів, після закінчення яких вилітають метелики другого покоління. У середній смузі вони найбільш шкідливі. Взагалі ж в залежності від місцевості капустяна білявка розвивається за сезон в 1-4-м поколіннях.

Пошкодження капусти лускокрилими шкідниками сприяє розвитку слизового і судинного бактеріозів капусти. Для захисту від слизового бактеріозу капусту обробляють через 7-10 днів після висадки розсади в грунт Фітоспорін-М (10-15 мл / 10 л води на 100 м2). Для боротьби з бактеріозами можна застосовувати також Гамаір (10 таб. / 10 л води на 100 м2), Планріз (10 мл / 10 л води) — обприскування в період вегетації при перших ознаках захворювання, повторна обробка через 20 днів. А з гусеницями боротися можна різними засобами.

Додамо, що крім білявок небезпечними шкідниками є також капустяна совка, а в залежності від місцевості також і капустяна міль. Яйця капустяної совки білого кольору. Гусениці спочатку зелені, а досягнувши «зрілого» віку, набувають характерний малюнок у вигляді ялинки. Шкідливість їх в значній мірі залежить не від початкової кількості на рослині, а від того, скільки гусениць доживе до моменту впровадження в качан.

Найбезпечніша система боротьби — це щотижневий огляд рослин і механічне знищення яєць і гусениць (не слід забувати, що в основному яйця розташовуються на нижньому боці листя). Для захисту капусти від лускокрилих шкідників (гусениць) можна використовувати Кеміфос, КЕ (10 мл / 10 л води), Інта-Вир, ВРП (8 г / 10 л води), або Інта-Вир в таблетках (1 таб. / 10 л води), Креоцід Про, КЕ (4 мл / 10 л води, витрата робочого розчину до 10 л на 100 м²), Суми-альфа, КЕ (5 мл / 10 л води).

Тим, хто панічно боїться хімії, можна порадити для боротьби з гусеницями білявок, молі і совки використовувати біологічний препарат лепидоцид, СП (20-30 г / 10 л води) або лепидоцид, ТАБ (4-6 таб / л води). При цьому слід пам’ятати, що бактеріальні препарати (а лепидоцид таким і є) ефективні проти гусениць молодших віків, а також при температурі вище 18 ° C. Це означає, що застосовувати його слід відразу ж після відродження гусениць, а не тоді, коли вони вже все з’їли. Результат від застосування бактеріальних препаратів зазвичай фіксується на 3-5-у добу, а не через 2 години, як після застосування, наприклад, кеміфоса. Однак майже відразу ж після обприскування Лепідоцид гусениці менш активно харчуються, а це значить, що більше істотно не зашкодять.

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Як захистити капусту від гусениці

  1. Тетянка says:

    В любому магазині насіння вам продадуть біопрепарати, які можна використовувати в будь-який період вирощування капусти. Термін очікування їх в середньому — доба, дві.

Leave a Reply