Чи можна використовувати мох сфагнум в якості мульчи

Мульча — матеріал для поверхневого шару грунту саду, щоб допомогти утримати воду, запобігти росту і поширенню бур’янів, і боротися з ерозією грунту. Мох сфагнум може бути використаний для мульчі на грядках, для домашніх рослин, для поліпшення складу грунту, як добриво і багато іншого.

Різні рослини найкраще ростуть на грунтах з різним, їм необхідним, рівнем рН. Деякі рослини — редис, перець, картопля, чорниця, малина, більшість ялин і сосен, азалії, троянди — вважають за краще кислі грунти. Садівникам, які живуть в районах з лужними грунтами, або тим, хто хоче вирощувати рослини, які віддають перевагу кислим грунтам, можливо, доведеться збільшити кислотність ґрунту, щоб допомогти рослинам прижитися. На жаль, більшість видів мульчі і компосту роблять грунт менш кислим. Відмінна мульча буде з сфагнуму, проте, вона збільшує кислотність грунту.

Сфагновий торф

Сфагновий торф (з якого виробляють мульчу) походить від моху сфагнуму, сімейства гипнових, містить довгі волокна, що чинять опір швидкому розкладанню. Сфагнум зазвичай використовують як вкладиші для підвісних кошиків і для м’якого поліпшення грунту на ділянках з паростками і молодими рослинами. Але якщо у вас є його хороший запас, то сфагнум буде гарним доповненням до вашої компостної купи або в суміші з іншими видами мульчі. Можна застосовувати і самостійно, але він дуже легкий і об’ємний.

Сфагнум слабко підкислює грунт. Додавання всього кілограма торфу на стандартні 6 соток збільшить рН грунту приблизно на одну одиницю. Можна додати мох або мульчу з нього безпосередньо в грунт або додати мох в компост перед його застосуванням. Цим і відрізняється мульча з сфагнуму — тим, що вона наноситься не на поверхню грунту, а є як би прошарком всередині. Сфагнум покращує текстуру надмірно піщаного ґрунту, поліпшує аерацію і водообмін.

Мульча з сфагнуму є привабливим засобом для садівників частково через її здатності поглинати і утримувати воду. Вона може вмістити в себе в 10 разів більше води від своєї ваги, поступово віддаючи її в міру зменшення вологи в грунті. Шляхом додавання торфу в грунт можна зменшити кількість води, в яких рослини потребують. Мульча з моху також може врятувати життя рослин в умовах екстремальної посухи, коли вода недоступна.

Мульча з сфагнуму

Мох сфагнум — відмінне середовище для певних корисних організмів, які пригнічують ріст грибків, які можуть пошкодити молоді рослини. Це робить його прекрасною добавкою для вирощування кімнатних рослин з насіння і пророщування розсади.
Довговолокнистий сфагнум дає ідеальну мульчу, оскільки вона діє як ковдра, щоб контролювати температуру ґрунту, зберігає вологу, що забезпечує стійке зростання рослини. Це зберігає грунт в потрібному діапазоні мікроклімату для кращого збереження рослин від дії бактерій, і захистить рослини від різкого зимового промерзання і відтавання, які можуть зруйнувати коріння. Мох сфагнум, який використовується в якості мульчі, можна залишити на весь рік для поліпшення результатів адаптації рослин.

Деякі рослини, в тому числі багато орхідеї, дерева бонсай і сукуленти, найкраще ростуть взагалі в середовищі без грунту. Сфагновий мох надає відмінні умови для таких особливих рослин. Мох може довго залишатися вологим, не піддаючись процесам гниття при цьому, не несучи в собі ніяких речовин і мікроорганізмів, які здатні завдати шкоди.

На закінчення варто лише наголосити, що мох сфагнум внесений до Червоної книги, тому не варто опустошати навколишні ліси від цієї дійсно унікальної рослини.

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Чи можна використовувати мох сфагнум в якості мульчи

  1. Злий дядько says:

    Мох сфагнум використовують на тих грунтах, які потребують підкислення, а якщо у вас кислі грунти, то така мульча тільки підвищить кислотність. Полуницю, суницю, мульчувати таким мохом не можна, вона згниє. А ось перець, чорницю, редис, малину, картоплю – буде дуже гарний результат. Якщо у вас ростуть сосни, ялини, троянди або азалії, то це взагалі дуже добре. Приживлюваність таких рослин з мульчею з моху прекрасна.

    У моїй місцевості такого моху трохи, тому я використовую його мінімально — кладу під коріння рослин, тоді під час поливу або в дощ мох сфагнум вбирає в себе зайву вологу, а коли посуха, то рослини забирають цю вологу у моху. Коли висаджувала саджанці яблуні і груші, обов’язково намагалася обкладати мохом, він крім того, що, як я і писала, вбирає і віддає воду, ще й є природним антисептиком. Перешкоджає росту і розмноженню різних грибків.

Leave a Reply