Гібіскус – незамінна рослина на великих квіткових масивах

Багатьом відомий гібіскус сірійський — листопадний кущ або деревце висотою до 3 м, що з липня по серпень вкрите лійкоподібними квітками, а також гібіскус китайський, який захоплює нас своїми квітками у кімнатах. Але мало хто знає про гібіскус гібридний, або трав’янистий.

Перший раз ми побачили і були зачаровані цією рослиною в 1973 році в Ташкентському ботанічному саду. На перший погляд це були квітки мальви таких гігантських розмірів, що створювалося враження, наче вони створені надзвичайними умільцями з найтоншого шовку червоних відтінків, який блищить і переливається у сонячних променях.

Гібридні гібіскуси (родина мальвових) — великоквіткові рослини з яскравими, що впадають у вічі, колоритними барвами. Це багаторічна трав’яниста рослина, яка утворює великі кущі, що мають висхідні стебла висотою від 1,5 до 3 м залежно від сорту. Квітки тендітні, широкодзвоникоподібні, нагадують квітки звичайної мальви, без запаху, діаметром до 25 см. Забарвлення квіток досить різноманітне — від блідо-рожевого до червоного різної інтенсивності. Коренева система могутня. Вона складається з товстих і довгих коренів.

Навесні гібіскус гібридний пробуджується пізніше більшості рослин — у Києві в другій половині травня, а настанням стійкого тепла починають з’являтися стеблові пагони. Для закладання квіткових бруньок необхідна спекотна погода і довгий світловий день, що в Києві припадає на кінець червня. І, на кінець, у липні настає квітування і триває до заморозків. Квітки, що відцвіли, спадають, не порушуючи декоративності рослини.
З початком обпадання листя (як правило, в середині жовтня) стебла ми зрізуємо на висоті 10—15 см і накриваємо рослини плівкою і листям. Під таким накриттям вони прекрасно зимують. На півдні достатньо підгортання землею. Можна також зберігати кущі у підвалі, як жоржини, але це дуже клопітно, позаяк коріння у них великих розмірів — до 0,6 м у діаметрі.

Навесні з настанням тепла, з гібіскусів знімаємо накриття, а залишки стебел обрізуємо на рівні грунту. Незабаром з кореневих шийок з’являється маса молодих пагонів, з яких залишаємо 5 — 6, що гарантує великий розмір квіток.

Гібридні гібіскуси — рослини не вибагливі як до грунту, так і до догляду. Вони можуть рости на одному місці тривалий час, прекрасно витримують посуху, хоч це може негативно позначатися на квітуванні. Догляд полягає у розпушуванні грунту і регулярних поливах. Навесні вносимо в грунт перегній. Гібіскус добре реагує й на мінеральне удобрення. Шкідників і хвороб на власних рослинах не помічали.

Гібіскуси — квіти великих квіткових масивів. Тривале цвітіння, яскравість та різноманітність квіток дає їм право на прикрашання партерних квітників.
Ми, зазвичай, висаджуємо їх окремою групою на задньому плані квітника і милує око амфітеатр рослин з яскраво-малиновими, червоними і блідо-рожевими квітками. У літню та осінню пору вони заповнюють нестачу в квітах і «пломеніють» на нашій ділянці.

Олена та Борис Болотських

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply