Чому «перероджуються» тюльпани

Тюльпан отримував свою назву за схожість з перським головним убором — тюрбаном. У культуру тюльпани введені ще в XVI столітті. Найбільшого поширення вони отримали в Голландії, яку до сих пір називають «країною тюльпанів».

Шанувальників у тюльпанів безліч. Їх вирощують практично на кожній садовій ділянці. А букети цих квітів ще взимку першими з’являються в наших квартирах. Тому можна зрозуміти, що діється в душі у господині ділянки, коли вона бачить, що її улюблені квіти «вироджуються».

Але не варто панікувати. Адже давно відомо, що на кожну невдачу є своя причина, з якої майже завжди можна знайти вихід.

Серед садівників, які вирощують тюльпани, широко побутує думка, що сортові тюльпани з рожевим, жовтим і білим забарвленням, з бахромою дуже нестійкі до несприятливих умов на відміну від сортів з червоним забарвленням квітки, і досить швидко перероджуються. При цьому, як вважають вони, змінюється забарвлення квітів в сторону червоних тонів.

Але, як ви знаєте, в аматорському квітникарстві сортові тюльпани розмножуються тільки бульбою, тобто вегетативно. А при вегетативному розмноженні рослини, вирощені з живця, бульби, бульбоцибулини, дітки повністю повторюють всі ознаки материнської рослини, тобто «переродитися» вони ніяк не можуть. Просто місце нестійких зайняли більш стійкі сорти. Тоді в чому ж справа? А причини такого явища «лежать» зовсім в іншому місці.

1. Цибулини сучасних махрових сортів в переважній більшості значно більш вимогливі до умов їх зберігання взимку і менш стійкі до хвороб і шкідників, ніж звичні нам звичайні червоні тюльпани.

Тому при спільному вирощуванні цибулин на одній грядці в саду, коли цибулини різних сортів не позначав етикетками, а потім при зберіганні цибулин взимку, коли як правило цибулини всіх сортів зберігаються разом, ми своїми руками поступово відбраковуємо менш стійкі цибулини декоративних сортів. При цьому їх стає все менше, а цибулин стійких, але менш декоративних сортів, стає все більше.

2. Також стійкі, але менш декоративні сорти, як правило, дають дуже багато «діток». При осінньому викопуванні таких рослин ми цієї «дитинки» не цінуємо, і багато їх залишається в грунті. На наступний рік з неї можуть вирости молоді сильні рослини, що володіють тими ж властивостями.

Від такого «тісного» сусідства цибулини менш витривалих сортів швидко дрібнішають і незабаром взагалі перестають цвісти. При цьому частина з них гине, а витривалі поступово заглиблюються на велику глибину, звідки їх важко викопати. Вони залишаються в землі, засмічуючи ваші грядки з квітами.

Оскільки плачевний результат нашої «діяльності» видно не відразу, то з такою проблемою стикаються в основному початківці квітникарі.

3. Дрібнішати цибулини тюльпанів можуть і через дуже раннє або дуже пізнє викопування цибулин. Цибулини тюльпанів найкраще викопувати, коли листя їх пожовтіє, але не перетворяться в сіно, тому треба уважно стежити за цим. У цей період цибулини ще не розсипаються і їх легко дістати. Якщо цей момент упустити, то пізніше буде значно складніше. Як правило, цей час припадає на період з кінця червня по липень.
4. До виродження тюльпанів ведуть погана сушка і неправильне зберігання цибулин. Викопані цибулини відразу переносять під навіс для просушування протягом 3-4 днів. Ділити гнізда треба після сушки. Потім їх очищають, сортують за розмірами і укладають в ящики з сітчастим дном для зберігання.

Спочатку цибулини зберігають протягом 2-3 тижнів при температурі 22 ° С. Якщо в цей час температура буде дуже низькою, то цибулини на наступний рік можуть не зацвісти. Потім на 10-12 днів температуру знижують до 15-18 ° С, а потім до 12-13 ° С і при цій температурі їх зберігають до Висадки в грунт.

5. Низьке зрізування квітів, при якому на квітконосі залишають мало листочків, ще одна причина того, що квіти з кожним роком стають все дрібніше і дрібніше.

Зрізати квіти треба не нижче, ніж над другим листом, тому що чим більше залишається на рослині листя, тим крупніше виростуть цибулини. Після зрізання квітів квітконоси і листя залишають до повного їх висихання, після чого їх викопують.

6. І останнє, але дуже важливе, виродження тюльпанів може статися внаслідок появи і розвитку у рослин всіляких захворювань як вірусного, так і грибкового походження.
Тому перед посадкою цибулин їх треба ретельно оглянути, відбракувавши хворі екземпляри. А перед посадкою їх треба замочити в розчині марганцівки протягом однієї години.

Крім того, ні в якому разі не можна садити тюльпани на грядках, де до них росли помідори і картопля, тому що вони уражаються хворобами, притаманними тюльпанам.
Якщо всього цього не дотримуватися, то через кілька років у нас з вами формується тверде переконання, що куплені нами сортові тюльпани «переродилися».

Як ви, очевидно, зрозуміли, це думка глибоко помилкова. А це означає, що при правильному догляді, турботі про їхнє здоров’я, роздільному зберіганні цибулин різних сортів, регулярному омолодження цибулин і елементарному обліку по сортам закладених на зберігання цибулин вашим сортовим тюльпанам ніяке «переродження» не загрожує.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply