Місцеві сорти солодкого перцю «дадуть фору» голландцям

У складних кліматичних умовах та в несприятливій екологічній ситуації дуже важливо вдало підібрати стійкі сорти й гібриди овочевих рослин. Для фермерів та овочівників-аматорів, які вирощують солодкий перець для власних потреб і на продаж, є хороші перспективи. З-поміж селекційних новинок любительських сортів можемо порекомендувати сорти солодкого перцю Червоний гігант, Анастасія і Богдан.

У полтавській глибинці вже більше десяти років захоплено займаються селекцією цієї овочевої рослини колишні інженери — подружжя Сенкевичів. У розпал сезону мені поталанило побувати на плантації створених ними чудових бортів, я була від них у захопленні. Навіть в Інституті і на дослідній станції нечасто можна побачити такі насадження: усі рослини вирівняні, могутні, чудово розвинуті, без ознак ушкоджень. Вони, здавалось, абсолютно не відчували посухи і були рясно всіяні «букетами» жовтих, червоних, зелених плодів. Кожний сорт ретельно підібраний і доопрацьований, а його цінні ознаки надійно закріплені.

Переваги місцевих сортів перцю

Головна перевага цих сортів перед заморськими гібридами — їхня пристосованість до місцевих грунтово-кліматичних умов. Щодо урожайності, то завдяки масі плодів (товщина їхньої стінки — до 10 мм) і великій кількості їх на кущах продуктивність наших українців — на рівні голландських гібридів і в два — три рази вища від поширених молдавських сортів.

Мушу зазначити, що зараз багато городників захоплюються голландськими гібридами, але, як відомо, насіння з них не збереш: позитивні якості втрачаються у наступному поколінні. Тим приємніше для наших шанувальників перцю, що згадані Богдан, Анастасія і Червоний гігант — це сорти, отож кожен може самостійно зібрати насіння з найбільших, добре достиглих плодів (мається на увазі біологічна стиглість).

Рекомендовані сорти чудово пристосовані до місцевих умов, вони відмінно витримали грунтово-повітряну посуху двох останніх років, рясні осінні опади, що особливо важливо для вирощування їх у будь-якому регіоні України.

Характеристика сортів

Наведу детальнішу характеристику кожного сорту. Сподіваюся, що вони надовго займуть місце на ваших городах та дачних ділянках і даватимуть сталі й високі врожаї.

Червоний гігант спеціально призначений для любителів, які споживають солодкий перець переважно у свіжому вигляді, тому що за смаковими якостями він нікого не залишить байдужим: товсті, до 10 мм, стінки плодів, вони солодкі, ароматні. Маса однієї перчини – 600-700 г, а довжина – 15-20 см. Одного такого плоду достатньо, щоб нагодувати салатом велику сім’ю, а їх на кущі формується більше десяти. От і порахуйте: за схеми садіння 45×45 см (це близько 50 тис. рослин на гектарі) урожай становить понад 1000 ц/га, а з однієї сотки — більше тонни!
У сорту Червоний гігант дуже тривалий період плодоношення, отож навіть у середині жовтня мені вдалося зібрати з кожного куща по відру зелених, але вже великих плодів. Якщо застосувати плівкове укриття, тоді період плодоношення вдається значно подовжити.

Споживаючи солодкий перець, можна мати від нього не лише задоволення як від смачного й корисного продукту харчування, а й лікувальний ефект. Саме в цьому нам допоможе жовтоплідний сорт Богдан, оскільки відомо, що овочі з жовтим забарвленням — то незамінне джерело каротину, який зміцнює імунітет організму і допомагає подолати наслідки екологічних катаклізмів. Кущі у Богдана напівштамбові, схема садіння 35×40 см. Цінність сорту — у його скоростиглості (97—100 днів), а також у надзвичайній привабливості плодів: уявіть собі велику, важку (до 300 г), жовто-оранжеву, соковиту, солодку, злегка ребристу зрізану призму з товщиною стінки 6—8 мм. Плід спрямований вгору. А ще ж і урожайність, яка завдяки чималій масі плодів та кількості їх на кущі доходить до однієї тонни з сотки!
Сорт Богдан особливо рекомендований для вирощування на ранню поштучну продукцію.

Чудовим доповненням до сортів Червоний гігант і Богдан може бути сорт Анастасія з конусоподібними плодами. Рослини у нього штамбові, схема садіння 35×40 см. Плід спрямований вгору, м’ясистий, соковитий, масою 250 г. У нього чудовий смак, а стінки завтовшки 4—6 мм. У біологічній стиглості плоди темно-вишневі. На одному кущі їх до 12—18. Призначення сорту Анастасія універсальне: для приготування салатів, фарширування та для переробки. Цікава особливість цього сорту — здатність зав’язувати плоди навіть за недостатнього освітлення і зниженої температури.

Усі три описані сорти не поступаються імпортним гібридам щодо якості продукції, а також транспортабельності та лежкості плодів.

О.М.Лазарєва

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply