Секрети великого врожаю картоплі

Картопля — без неї вже давно не обходиться жоден стіл. Тільки все частіше наші городники біжать за нею в магазин, а не в свій льох. То урожай не вдався, то хвороби не дали картоплі долежати до весни. Ось і доводиться йти в магазин за ізраїльською картоплею, яка за смаком сильно програє нашій. Тому в нашій сьогоднішній статті мова піде про те, як виростити багатий урожай другого хліба і зберегти його до наступного сезону.

Секрет 1. Дезінфекція посадочних бульб

Якщо перед посадкою обробити бульби фунгіцидами з мікроелементами, то це не тільки підвищить урожай, але і поліпшить стійкість до хвороб. Обробити бульби зовсім нескладно. Вам всього лише треба з пульверизатора обприскати насіннєві бульби «вітамінним» розчином.

Рецепт простий: 5 г мідного купоросу + 15 г борної кислоти + 0,5 г марганцівки розмішайте в 10 л води. (Борну кислоту попередньо розчиніть в гарячій воді, так як в холодній вона погано розчиняється).

Ще один хороший рецепт: 60 г суперфосфату + 40 г сечовини + 5 г мідного купоросу + 1 г марганцівки + 10 г борної кислоти на 10 л води.

Порада від «Бабусиного саду»

Обприскувати бульби приведеними розчинами потрібно до того, як наклюнуться паростки. Якщо ж паростки вже є, то бульби для початку потрібно позеленити, потримавши їх на світлому місці тижнів зо два, і тільки потім обприскати розчином, розведеним удвічі більшою кількістю води, щоб не попалити паростки.

Секрет 2. Викупайте бульби в поживному розчині

Якщо бульби перед посадкою замочити на 15-20 хвилин в розчині добрив, то такий прийом дозволить збільшити урожай на 10-15%.

Поживний розчин може приготувати кожен. Візьміть 40 г суперфосфату, 40 г сечовини, 40 г хлористого калію на 10 л води. Відра розчину достатньо, щоб обробити 50 кг насіннєвих бульб.

Порада від «Бабусиного саду»
«Купання» картоплі в поживному розчині треба провести за добу до посадки.

Секрет 3. Зробіть урожайний надріз

Якщо витратити трохи часу, то можна отримати набагато більший урожай, ніж ви можете собі уявити (на 17-20%). Для цього за пару тижнів до посадки зробіть на бульбах так звані врожайні кільцеві надрізи. Проріжте кору поперек бульби, заглиблюючись в його м’якоть на 1 см. Щоб надрізи були рівні, на ніж можна надіти обмежувач зі звичайної гумки.

Завдяки такому надрізу в ріст рушають бруньки, які в звичайних б умовах навіть не прокинулися.

Порада від «Бабусиного саду»

Щоб уникнути поширення хвороб перед роботою обов’язково продезінфікуйте ніж в розчині марганцю. Повторюйте цю процедуру після кожної картоплі.
Ефект буде краще, якщо потім протримати «окільцьовані» бульби протягом місяця при температурі + 15 … + 18 ° С.

Секрет 4. Правильно розташовані грядки

Найкраще напрям грядок — з півночі на південь. В цьому випадку грядки будуть до полудня висвітлюватися зі східного боку, а після полудня — з західного. Тобто кущі будуть отримувати максимум світла і тепла.

Секрет 5. Своєчасний полив

Картопля, це не огірки, і поливати її треба рідко. Але це не означає, що до поливу потрібно підійти безвідповідально. У південних регіонах протягом сезону картоплю треба полити не менше 10 разів. У Середній смузі досить двох-трьох поливів.

Порада від «Бабусиного саду»

Особливо важливі поливи під час появи бутонів і цвітіння картоплі. В цей час йде утворення бульб, і полив підвищить врожайність картоплі.

Секрет 6. Триразове підживлення

Щоб картоплі було вдосталь взимку, нагодуйте її влітку. Для цього проведіть триразову підгодівлю протягом усього сезону. Ось один з варіантів такої підгодівлі:

  • Перша підгодівля (через два тижні після сходів): 20-30 г сечовини на 10 л води — стимулює ріст бадилля.
  • Друга підгодівля (перед цвітінням): 40-60 г нітрофоски на 10 л води — стимулює закладку великої кількості бульб.
  • Третя підгодівля (після цвітіння): 30-40 г суперфосфату + 20 г сірчанокислого калію на 10 л води — стимулює ріст бульб і покращує їх смак.

Секрет 7. Хитрий надлом

Цьому секрету більше 100 років. Придумав його Ріхард Іванович Шредер. Якщо через 14-20 днів після цвітіння надломити стебла на висоті 10-15 см, то урожай значно збільшиться. При цьому всі поживні речовини йдуть до бульб, але бадилля не в’яне і фотосинтез продовжується.

Цей простий спосіб значно підвищить врожайність без витрат.

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам отримати в цьому році відмінний урожай картоплі.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply