Поради з власного досвіду щодо вирощування помідорів

Люблю працювати біля землі, тому з роками надбав невелику колекцію картоплі, винограду, лікарських рослин, квітів… Але найбільше моє захоплення — вирощувати помідори. І мені це вдасться. Прислухаюсь до порад досвідчених, тому й маю гарний урожай. Ось і торік помідори вродили щедро, на славу, хоча літо видалось не зовсім сприятливим. Спочатку посуха, а пізніше — часті затяжні дощі. А саме це спричинило захворювання на фітофтору. Обробив рослини найдешевшим препаратом — оксіхомом (найкращий на сьогодні татту).

То від чого ж залежить урожай? Мабуть, насамперед, від вдало вибраних сортів. А вирощував я 200 кущів — 40 сортів, кожен з них дав від 1 до 3 кг різнокольорових, смачних плодів, а окремі сорти (Загадка, Лагідний) – 4-5 кг.

Вирощувати цей овоч вигідно. Частину врожаю використовую для власних потреб, а надлишок реалізовую. А коли вміло зібрати з них насіння та продати, не кажучи про дефіцитні рідкісні сорти, то прибуток для сім’ї істотний. Я вже три роки продаю на базарі насіння. Під час його продажу мені покупці ставлять питання щодо агротехніки вирощування помідорів. От я і хочу дати відповідь на запитання, які найчастіше задавали.

— Чи можливо обійтися без обробки від фітофтори помідорів хімпрепаратами?

— Думаю, на сьогодні неможливо. І слід обробити всю рослину (зверху донизу), а не як від колорадського жука. Тепер маємо великий вибір хімпрепаратів, якими дозволено користуватись, споживаючи овочі через 20 днів після останньої обробки.

— Чи обов’язково підв’язувати помідори до кілків і пасинкувати?

— Існують сорти з грубим стеблом, їх можна і не підв’язувати. Але я раджу підв’язувати через вітри і буревії. Низькорослі підв’язую під час цвітіння першого грона, а високорослі, наприклад, Де-Барао, Крон-Принц — ще два рази.

Нещодавно прочитав, що не слід обривати пасинки, оскільки вони відновлюються в інших місцях, і тоді рослина «працює» на відновлення, а не на ріст добірного плоду. Траплялося, що частину рослин не пасинкував, вони мали кущоподібну форму. Без помідорів не залишався. Вирішуйте самі.

— Які сорти є найкращими?

— На сьогодні створено тисячі сортів як світової, так і вітчизняної селекції, отже, є з чого вибрати. На мою думку, найкращі ті сорти, які добре плодоносять у наших краях. До них можна віднести такі сорти: Волгоградський 5/95; Гібрид Тарасенка 2, 6; Лагідний; Волове серце; Персей; Рожевий гігант; Сніжний та ін.

Хочу дати городникам ще інші важливі поради. По-перше, раджу тим, хто має вирощувати багато сортів, розміщувати їх рядами за схемою — чим рідше, тим краще. Площу не економте, щоб рослини добре провітрювалися. По-друге. побутує думка (так і пишуть окремі видання з городництва), що на одному місці не можна вирощувати рік у рік помідори чи перець (родина пасльонових). Я особисто так не вважаю. Якось склалося, що частина рослин три роки підряд потрапляла на одне місце, але без урожаю не залишався.

Відомо: скільки існує сортів — стільки й смаків. У цьому переконуються мої сусіди, знайомі, яких частую плодами. З ними ділюся досвідом щодо агротехніки, а також насінням. Ці «секрети» повинен знати і віднайти кожен городник чи садівник, аби захистити рослини від шкідників і хвороб. Щоб вони не хворіли, а радували вас. А тепер про сорти.

АПЕЛЬСИН — середньопізній, плід масою 200 400 г, оранжевого кольору, салатний, середньорослий. Він справді схожий на апельсин.

ЗАГАДКА (молдавський) — ранній, низькорослий, плоди червоні, середнього розміру, дружно дозрівають, високоврожайний, стійкий.

СНІЖНИЙ — сама назва підказує, що плоди у нього білі. Це — салатний сорт, середньоранній і середньорослий,

СМАРАГДОВЕ ЯБЛУКО — спілі плоди зелені, в прямому розумінні слова, салатний, смачний сорт, плоди масою 100 250 г. Добре мати від злодіїв!

ШОКОЛАДНИЙ — плоди, як у сорту Вечірні сутінки, коричневі, салатного призначення, середньоранні, плід важить від 100 до 300 г.

Заслуговує на увагу і є окрасою ділянки сорт ЗОЛОТА КОРОЛЕВА — середиьорослий, середньоранній, плід масою 100—150 г, яскраво-оранжевого кольору, придатний як для салатів, так і для консервації, високоврожайний.

ЛАГІДНИЙ цей сорт багатьом відомий своїми червоними сливоподібними плодами, низькорослий, ранній, придатний для консервації.

ВОЛОВЕ СЕРЦЕ — плоди рожеві, у вигляді серця, масою 200—400 г. Високорослий, середнього строку достигання, врожайний і смачний, тому користується попитом у аматорів.

Було б несправедливо не сказати про сорт ДЕ-БАРАО. Рослини у нього сильнорослі, плоди сливки, масою 80—110 г. Середньопізній сорт, мало уражується хворобами.

МІНІАТЮРНИЙ теж заслуговує на уваги, хоч плоди дрібні, як у аличі, зібрані в гроно. Сильнорослий, дуже врожайний, на кущі 300-500 плодів, хворобостійкий.

ЗИМОВЕ ЧУДО — дефіцитний, рідкісний сорт. Плоди щільні, червоні, масою 150-300 г. Суперпізній, може зберігатися до весни.

Багато хто вже чув про сорт американської селекції СПРИНТ-ТАЙМЕР — кущ високорослий, плоди плоско-округлі, червоні, від 300 г до 1 кг. Середньостиглий, салатний, дуже врожайний і смачний, солодкий, як кавун.

На досягнутому я не буду зупинятися. Планую придбати інші цінні сорти, бо знаю, що досвідчені аматори (у них я замовляю насіння) мають у колекціях по 300-400 сортів.

Зрештою, виростити гарний урожай зможе кожен, адже тут немає великих труднощів. Насамперед, потрібно любити землю, вміти спілкуватися з нею, а вона віддасть людині сторицею. Необхідно виконувати агротехнічні заходи, пам’ятати головне правило городника: якісне насіння — запорука гарного врожаю.

Микола Сопроток, городник-аматор, Хмельницька обл.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply