Отримання осіннього врожаю малини

Неодноразово зустрічав на форумах розповіді про вирощування малини. Ця культура доволі вологолюбна, відносно зимостійка, добре росте і плодоносить на родючих, достатньо дренованих ґрунтах. А ще вона — надзвичайно корисна. Мабуть, тому в Україні вона займає великі площі. Це пояснюється також легкістю розмноження та високою щорічною врожайністю смачних лікувально-дієтичних ягід.

Нині в Україні виведено та районовано багато нових сортів як вітчизняної, так і зарубіжної селекції. Особливий інтерес, вважаю, становлять сорти ремонтантної групи. Останнім часом чимало нових сортів цієї групи створено в Національному аграрному університеті досвідченим садівником і науковцем П.З. Шеренговим. Мають вони і свої тонкощі вирощування та агротехнічні секрети. Так, не всі садівники знають, що сорти цієї групи можна вирощувати в однорічній культурі, тобто вони формують урожай на пагонах у рік їхнього росту.

Слід зазначити, що технологія вирощування з метою отримання лише осіннього врожаю значно скорочує кількість агрозаходів по догляду за рослинами, зокрема вкривання їх на зиму, обприскування проти хвороб і шкідників, встановлення шпалер та підв’язування рослин до них.

Мені подобається вирощувати малину, що має стільки переваг. Але з великої кількості сортів ремонтантної групи я відібрав лише кілька, зокрема Вересневі зорі, Осіннє сяйво та деякі інші. Кілька слів хочу сказати про сорт Осіннє сяйво, що нині починає користуватися неабияким попитом серед садівників-аматорів.

Осіннє сяйво — це новий сорт, отриманий П.З. Шеренговим у 1988 році від схрещування сортів Зева і Бабине літо. Він характеризується високими сталими врожаями в осінній період, толерантністю до грибних і вірусних хвороб, зимостійкістю. Сорт Осіннє сяйво формує ягоди масою 3,8-4,0 г (окремі до 6,0 г), червоного кольору, з приємним запахом і чудовим смаком. Ягоди мають властивість при достиганні довго триматися на плодоніжках, не обсипаючись.

Дещо про вирощування

Технологія вирощування вищезгаданих сортів в осінній період дещо відрізняється від загальноприйнятої. Суть її полягає у формуванні однорічних пагонів, які в осінній період значно перевищують за врожайністю літні сорти.

Ділянку для вирощування малини потрібно вибирати на сонячному, не затіненому місці. Слід враховувати, що ця культура дуже чутлива до родючості ґрунту. Тому під майбутню плантацію малини вносять багато органіки та 1,0-1,2 кг на сотку ЦРК у діючій речовині.

Висаджувати малину найкраще в осінній період за схемою 1,5-2,0 х 0,3-0,4 м. Рядки розміщують з півдня на північ. Вибрана мною технологія дає змогу вирощувати ці сорти без шпалери. Для цього прищипують верхівки пагонів, коли вони сягають висоти 60-70 см, внаслідок чого у верхній частині стебла виростає 3-4 бічних пагони, а саме стебло стає грубішим і добре протистоїть виляганню. Завдяки бічним стеблам подвоюється врожайність, збільшуються розміри ягід.

Восени, після замерзання ґрунту, всі надземні пагони потрібно зрізати на рівні ґрунту. На моєму малиннику зимує тільки одна коренева система рослин. Таке зрізання пагонів слід робити щорічно. Навесні відростають нові молоді пагони, які влітку зацвітають і в другій половині серпня починають плодоносити.

Наступної весни формують густоту пагонів заміщення. На 1 погонний метр рядка потрібно залишати 12 — 15 штук, решту порослі періодично виполюють.

Вперше проріджують рослини, коли пагони сяга¬ють 20—30 см заввишки.

Слід зазначити, що врожайність значно збільшується, якщо мульчувати верхній шар ґрунту. Найкраще підходить для цього перепрілий гній або компост. Напровесні обов’язково необхідно підживити рослини нітроамофоскою з розрахунку 3,5-4,0 кг на сотку.

Переваги нової технології

Слід зазначити, що вищезгадана технологія має певні переваги порівняно із загальноприйнятою. Серед найголовніших назву такі:

  • Плодоносні пагони морозом та снігом не пошкоджуються, бо зимує лише коренева система рослин. Восени, разом з вирізаними пагонами, з малинника обов’язково видаляється джерело грибної інфекції.
  • Ягоди осіннього врожаю не пошкоджуються личинками малинового жука, бо він восени вже не розвивається. Це дає змогу виключити небажане обприскування пестицидами і отримати екологічно чисту продукцію.
  • Дотримуючись описаної нової технології вирощування, можна отримати значно вищі врожаї малини. Так, сорти Осіннє сяйво, Вересневі зорі та інші значно перевищують за врожайністю літні сорти, а сама технологія дає змогу розширити сезон вирощування свіжих ягід.

Отож раджу висадити ці сорти і тоді справді осіннім сяйвом милуватиме око смачна малина на вашій ділянці.

А.І. Користятинець

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply