Смородина Краса Львова – прикраса ягідників


З великими плодами, відома врожайністю, стійка до хвороб, дружно дозріває, придатна до механізованого збирання — що ще потрібно, щоб назвати її практично ідеальною? Смак — відмінний: соковита, солодка ягода з тонкою кислинкою, багаті кисті блищать на сонці, так і ваблять поласувати.

Підходить і садівникові і фермеру, смородина Краса Львова — про перспективний сорт, від опису, характеристик, до технології вирощування та догляду, до посадки саджанців і багато іншого.

Середньопізній інтенсивний сорт чорної смородини, виведений в Інституті Садівництва УААН в 1985 р, у місті Львів в результаті схрещування сортів «Загадка» та «Ледар». Включена до Держреєстру сортів.
Плодові кисті густо розташовані, буквально обліплюють кущ, частіше середньої довжини або короткі.
Терміни дозрівання, збирання врожаю — друга декада липня, починаючи з 10-15 числа.
Плоди великі, округлі, з гарним блиском, чорні. Смак десертний, приємний (4-4.25 бала), солодкий з легкою освіжаючою кислинкою. Вага в середньому 1.5-1.7 г, великі ягоди до 4.5 г. М’якоть в міру щільна, але не суха, приємна, цукру до 6.7%, сухих речовин 12%.

Не обсипається, відрив сухий, висока транспортабельність — ці відгуки про чорну смородині Краса Львова важливі і господарям фермерських посадок, і садівникам.
Кущ добре покритий листям, слабо розлогий, сила росту середня. Пагони прямі, міцні, середньої товщини.


смородина Краса Львова
На фото чорна смородина Краса Львова

Рекомендований для зон Лісостепу, а також зони Полісся, добре відчуває себе в Центральному регіоні. У Південному Регіоні при високих температурах, сухості повітря, убогому поливі ягоди часто печуться — необхідно притіняти, забезпечити крапельний полив, а також обов’язково мульчувати.

Урожайность15-18 т / га і вище при інтенсивній агротехніці, від 1.5 до 2.5 кг з куща 2.8-5 кг на 4-5 рік. У міру наростання деревини врожайність зростає.

Особливості вирощування, поради по догляду

Можлива посадка підвищеної щільності. Саджанці можна розташовувати на відстані 0.5-0.7 м при відстані між рядами 2.5-2.7 м. На ділянках, де використовується ручне збирання врожаю, можна без побоювання загущувати посадки — до зазначеної схеми посадки: живлення кореневій системі досить, між саджанцями буде мульча, а не зарості бур’яну, з яким ще потрібно боротися. Які є особливості догляду крім густоти посадки?

Підживлення — при посадці робимо упор на азотні добрива, перегній, комплексні що містять азот, не забуваючи про мінеральні групи. В іншому випадку виникне дисбаланс: непомірно пагони і слабо розвинена коренева система.

Кращий час для висадки саджанців смородини Краса Львова — початок-середина жовтня.

У період вегетації — на мінеральний комплекс, калійно-фосфатну групу. В іншому випадку чекає розростання зеленої маси з подальшим поляганням пагонів, погане визрівання ягід в результаті нестачі живлення.

Форма куща регулюється обрізанням – пагони що лежать у землі без жалю обрізають. Жаліти, власне, нема про що: в гіршому випадку можливе загнивання ягід у сиру, дощову погоду, в кращому — за браком світла вони погано визрівають, дрібні, нечисленні — лише тягнуть силу рослини.
Перейдемо від характерних ознак до думок — які відгуки про смородину Краса Львова садівників і фермерів отримали за багаторічну присутність на ринку? Думки більшості: цей сорт варто вирощувати!

Позитивних моментів сорту «Краса Львова» багато:

  • Висока врожайність, відмінні смакові якості;
  • Не обсипається, визріває дружно, не вимоглива до агротехніки;
  • Придатність до механізованого збирання, транспортування без втрат — ягода з щільною шкіркою, не мнеться, не сохне, зберігає блиск і свіжість досить довго.
  • Стійкий до більшості хвороб навіть у роки епітофій — для чорної смородини Краса Львова це особливий плюс, враховуючи, що вона дуже схильна до хвороб, на відміну від червоної або від золотистої.
  • Компактний кущ, не вимагає великих площ під посадку.

З мінусів сорту «Краса Львова»:

  • При зворотних заморозках можливо погане запилення — але це, скоріше, не недолік, а природне явище — орігинатори не можуть змусити комах запилювати в будь-яку погоду 🙂
  • У південних регіонах без достатнього поливу і можливості затінення в спекотні роки можлива неприємна перспектива втратити частину врожаю, іноді можливі випади. Не всі рослини однаково добре перенесуть спеку і посуху.

Багато відгукуються як про сорт, в рази кращий схожих — Ювілейна Копаня та ін. А іноді — з точністю до навпаки. Варто відзначити, що на врожайність, розмір ягід впливає і якість грунту — не любить піщаних грунтів, і вік куща, і, зрозуміло, агротехніка вирощування.

І на закінчення, однозначно варто порекомендувати сорт чорної смородини Краса Львова як один з перспективних для промислових посадок і для аматорського вирощування, в своєму саду, на радість всій родині і сусідам на подив. Він не принесе вам клопоту, не розчарує, не вимагає особливого догляду, а висока агротехніка вирощування лише подвоїть позитивне про нього враження. Щедрого врожаю!




Коментарі до статті: “Смородина Краса Львова – прикраса ягідників

  1. Софія висловив (-ла) думку:

    Чоловік цього року купив пару кущів цього сорту — підкажіть чи буде він рости в затінку — між будинком і забором. Сонце там буває максимум на півгодини на добу.

  2. Бабушкин сад висловив (-ла) думку:

    Софіє, я би вам порадила посадити в різних місцях і поекспериментувати де вашій смородині буде краще. Адже крім освітленості ще купа факторів впливають на урожайність. Хоча варто відзначити що смородина доволі ті невитривала рослина – експериментуйте, і будемо вам вдячні за ваш досвід та розповідь про те як почуває ваша Краса Львова – дійсно гарний сорт, вирощую вже біля 3 років – радує врожаями, і не любить сильно освітлене місце, але й повний затінок також не бажаний – будуть дрібні ягоди.

Поділитись своєю думкою