Чи потрібен садівнику спеціальний секатор для щеплень?

Не раз у нас на форумі заходила мова про секатор для щеплень. Ось, начебто, цікава штука, але що від неї варто очікувати? Може, купити — і відразу вирішаться всі проблеми з щепленнями дерев? А раптом — викинуті гроші і суцільне розчарування?

Все-таки, хочеш — не хочеш, а треба підходити до справи з науково-практичної точки зору, не пошкодувавши на вивчення витраченого часу. Давайте спробуємо розібратися разом?!

Що таке секатор для щеплення

Це садові ножиці, леза яких призначені для виконання розрізів для щеплення плодових дерев. Ми ж знаємо: чим краще збігаються зрізи на підщепі і привої, тим більше шансів на успіх щеплення. Так ось, конструкція лез секатора для щеплень розроблена таким чином, що фігурні вирізи на підщепі і привої без будь-якої додаткової підгонки ідеально збігаються один з одним. Як пазли.

Як приклад — виріз на підщепі…

виріз на підщепі

… І комплементарний виріз на підщепі

виріз на підщепі

При суміщенні розрізів деревина і камбіальні шари підщепи та прищепи ідеально прилягають один до одного

У комплекті до секатор, як правило, йдуть ножі — V-подібний, Омега-подібний і П-подібний.

Запасні ножі зроблені зі сталі і годні до заточування.

Огляд секаторів для щеплення дерев

У магазині нам можуть запропонувати кілька різних моделей цього інструменту — від різних виробників, за різними цінами. На що звертати увагу і які нюанси врахувати при виборі — дивіться в наступному відео від Євгена Федотова

Звичайно, хотілося б не тільки почути, а й побачити такий секатор в дії. Найкраще, якщо сусід по дачній ділянці його вже придбав — можна постояти поруч і самому напроситися хоча б потримати інструмент в руках.

За та проти

Напевно, в будь-якій справі і з будь-якою річчю завжди є позитивні і негативні моменти. Без їх урахування нічого путнього ніколи не буде. Секатор для щеплення — не виняток. Давайте підведемо підсумки:

Аргументи «за»

  • Можна не володіти спеціальними вміннями і навичками — і при цьому успішно виконувати щеплення.
  • Процес щеплення стає швидким, так як не потрібно підганяти зрізи один під одного. Це добре і для дерева (бо зрізи не встигають підсохнути), і для дачника (бо економиться час).
  • Завдяки швидкості та легкості процесу, можна зробити набагато більше щеплень. І плодово-ягідний сортимент саду збільшиться, і досвіду додасться.

Аргументи «проти»

  • Секатор для щеплень розрахований на пагони однакового діаметра. Допустима різниця в діаметрі — максимум 2-3 мм. А якщо наші підщепа і щепа помітно різняться по товщині, доведеться все одно звертатися до ножа.
  • Товщина пагонів для щеплення обмежена показниками 4-12 мм. На практиці, особливо при використанні омегообразного профілю, розкид ще менше — від 7 до 10-12 мм. Тобто, вибір підщеп і щеп по товщині досить обмежений.
  • Ціна хорошого секатора для щеплень «кусається». З ціною ножа навіть порівнювати не будемо.

Отже, що в залишку?

Річ, безумовно, цікава, потрібна і корисна. Якщо є можливість — в дачному господарстві зайвою не буде. Якщо ж в умовах саме вашого саду мінусів застосування секатора для щеплень виявляється більше, ніж переваг, — є сенс навчитися робити щеплення за допомогою доброго старого гострого ножа.

Дуже хотілося б знати вашу думку про цей інструмент, почути відгуки про роботу з ним. Це обов’язково допоможе комусь зважитися… або передумати від придбання).

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply