Позакореневе підживлення дерев на початку весни


У березні або в першій декаді квітня для підвищення врожаю плодів я проводжу позакореневе підживлення плодових дерев. Всім відомо, що живлення рослини відбувається за допомогою коренів (кореневе живлення) і листя в процесі фотосинтезу.

Але ж листя ще немає! Дослідники встановили, що рослини разом з вологою вбирають поживні елементи не тільки через листя і кореневу систему, а й через інші органи. Таким чином, можна вважати, що позакореневе підживлення навіть дерев без листя — це найшвидший спосіб поповнення поживних речовин ослаблених після зими рослин.

Позакореневе підживлення допомагає корінню, особливо у весняний та осінній періоди, так як забезпечують рослини необхідними поживними елементами. Загальновідомо, що поглинання води через коріння і транспортування її разом з поживними речовинами вгору здійснюється в результаті кореневого тиску і сили транспірації. У той же час доведено, що поживні речовини які поглинаються листям, органами рослин переміщаються в різних напрямках і засвоюються за таким же принципом, що і продукти асиміляції — відповідно до потреб органів за допомогою біоелектричних потенціалів.

Що стосується кальцію, стронцію, барію, то на відміну від інших елементів, вони фіксуються в тканинах, в які надійшли, і в низхідному напрямку не переміщуються.


Великий вплив на процеси надходження робить концентрація розчинів. Позакореневе підживлення в безлистий період забезпечують стабільний урожай плодів, витрачаючи при цьому менші кількості мінеральних добрив (1/3 частина від загальноприйнятого).

Проводжу таке підживлення в березні — першій декаді квітня; в жовтні, після листопаду, і в листопаді — завдяки підгодівлі в рослині накопичуються поживні речовини, необхідні для перезимівлі. Якщо рослини закінчують плодоношення до середини серпня і раніше, то підгодовую їх в серпні розчином, концентрація якого становить 1/2 частина від концентрації розчину. Якщо проводилася серпнева підгодівля, то наступну проводжу в жовтні, в березні або першій половині квітня. Добрива використовую такі, які у мене є.

Позакореневе підживлення поєдную з внесенням добрив у грунт. У безлистий період на 10 л води 1% суперфосфату, 0,5% калійної солі, 0,5% натрієвої селітри. При необхідності обприскую рослину настоєм деревної золи (200 г на 10 л води, настоюю 10 годин, фільтрую). Спостереження показують, що тільки при кореневому живленні врожаї набагато нижче, ніж при поєднанні з позакореневими підгодівлями.

Чи можуть позакореневі підживлення замінити кореневе живлення? Ні в якому разі.

Добрива, що вносяться в грунт — основні постачальники поживних речовин для рослин, тому наша увага до кореневої системи не повинна слабшати. А позакореневе підживлення — це швидке (2-4 години) додаткове підживлення, що має коригуючу дію.

І. Кривега




Поділитись своєю думкою