Як вирощувати та доглядати за кімнатними трояндами

Вуличні паркові троянди всім гарні — пишні бутони, запаморочливий аромат, не дуже висока ціна… Місця вони займають мало, цвітуть довго, майже весь сезон, однак і турботи вимагають — поливи, підгодівлі, захист від шкідників і хвороб і нарешті, укриття на зиму. Варто трохи затягнути з укриттям, як перші серйозні морози здатні погубити всю композицію, ну а якщо поспішити, то коренева система може і зіпріти. Що ж робити тим, хто без розуму від троянд, але не хоче висаджувати їх щорічно знову і знову? Є прекрасний варіант — завести троянди кімнатні.

Кімнатні троянди мають купу переваг: їх квітками можна насолоджуватися майже весь рік, вони не вимагають серйозного догляду, рідко хворіють і майже ніколи не уражаються шкідниками. До плюсів кімнатних троянд можна віднести і те, що їх сортів на сьогоднішній день просто величезна кількість. Їх так багато, що назви приводити немає сенсу, а ось розділити на категорії цілком можна. Отже, грубо кажучи, все кімнатні троянди діляться на червоні бенгальські, бурбонські, які пізно цвітуть, довго квітучі чайні, мініатюрні китайські і ремонтантні. Останнім часом на ринку можна зустріти зовсім вже екзотичні домашні троянди — блакитні, зелені або навіть смугасті.

Отже, уявімо, що це домашнє чудо ми купили і принесли додому. Що з ним робити далі? Почати потрібно з того, що розмістити горщик з трояндою на деякій відстані від тих домашніх квітів, що у вас вже є. Справа в тому, що троянда любить простір, в тісноті всієї краси не покаже. Далі — грунт, перевірте в якому він стані, якщо сухий, то негайно полити, троянди не люблять дефіциту вологи, а й надлишок можуть не перенести, тому помірно вологий грунт в горщику повинен бути завжди. Для квіточки підберіть південне підвіконня, тільки там троянда покаже себе у всій красі, ну а якщо квітка разюче більше горщика, то краще відразу її пересадити в більш просторий (більше як у висоту, так і в ширину, з обов’язковим дренажним отвором), додавши чайну ложку деревної золи і дренаж в основу горщика. Що стосується грунту, то підійде звичайний субстрат для кімнатних квітів.

При пересадці (заздалегідь добре полив рослину) намагайтеся якомога менше торкатися кореневої системи троянди, при пошкодженні коренів рослина цілком може і не прижитися. Після пересадки, рівно, як і в подальшому, поливайте тільки водою кімнатної температури, але ніяк не холодною, взятої щойно з крана. Горщик з пересадженою рослиною на кілька днів (2-3) помістіть на північне підвіконня або злегка притініть, дайте трояндам «звикнутися» з новим грунтом. У процесі росту завжди стежте за станом рослини, якщо на ній раптом з’явилися стеблинки, листочки або квіти, які вже віджили своє, то їх негайно потрібно обрізати.

Троянда буде відчувати себе «як вдома» якщо ви створите для неї спокійні умови, без різких коливань температури і вологості, освітлення і, звичайно ж, без протягів.

Ваша домашня красуня буде відчувати себе особливо добре, якщо догляд за нею ви будете здійснювати в залежності від сезону. Наприклад, в теплий, літній період поливи необхідно проводити в трохи більших кількостях, ніж навесні, восени і взимку. Ні в якому разі не можна допускати перегріву грунтового кома, однак не варто при цьому його притіняти, і ховати рослину від свіжого повітря. Якщо літо тепле і не дощове, то троянду можна виставити на балкон або лоджію, це рослині не зашкодить.

Як тільки настане осінь і на вулиці похолоднішає, троянду можна починати готувати до зими. Насамперед слід вдвічі скоротити кількість поливів і прибрати горщик з балкона або лоджії, перемістивши в тепле місце.

Взимку ж, коли рослини відпочивають, троянду можна помістити туди, де температура буде триматися на рівні + 15-17 ° С. Головне при цьому не розміщувати горщик близько до радіатора опалення, це може пошкодити рослині. У зимовий період можна уважніше оглянути троянду — всі зламані пагони або ті, що підсохли або надто вже тонкі можна обрізати. Що стосується поливів, то в зимовий час вони мінімальні і зводяться лише до недопущення зайвого пересихання земляної грудки.

Ну а як тільки весна зробить крок на поріг, рослину потрібно буде знову розмістити на підвіконні південного орієнтування, рясно полити і підживити. Як підгодівлю найзручніше використовувати деревну золу і спеціальні азотовмісні добрива для домашніх квітів.

На закінчення хочеться коротко згадати про хвороби троянд і шкідників. Ми писали, що домашні троянди рідко страждають від недуг, але все-таки вони бувають, тому згадати про них варто. Так в умовах кімнати троянди можуть страждати від павутинного кліща, який висмоктує з листочків цілющий сік, викликаючи їх відмирання і від чорної ніжки.

Боротися з павутинним кліщем можна простим видаленням уражених листочків, а не допустити його появи шляхом протирання листових пластинок вологою ганчірочкою, ну а чорна ніжка не з’явиться, якщо ви не будите надмірно зволожувати грунт.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply