Чорноплідна горобина: лікувальні властивості, рецепти вина і варення

Безліч чагарників сімейства рожеві здавна служать людині — троянда, черемха, шипшина, мигдаль і інші представники є цінною сировиною для кондитерського виробництва, парфумерії, фармацевтики і народної медицини. Не залишається винятком і чорноплідна горобина — лікувальні властивості її загальновизнані, а запашний аромат, вишукане цвітіння і приємний смак плодів перетворили її в улюбленицю більшості садівників.

Біологічна характеристика

У дикому вигляді горобина до сих пір зустрічається на сході північної Америки. Це чагарник близько 2,5-3 м заввишки, з розлогою кроною і темно-зеленим листям, які восени фарбуються в помаранчеві і пурпурові тони. Його плоди спочатку були дрібними і не надто смачними, що разом зі схильністю рослини до утворення густої порослі створило йому репутацію бур’яну. Однак більш 100 років тому знаменитий біолог І. В. Мічурін зацікавився неймовірною здатністю горобина виживати в найсуворіших умовах і шляхом схрещування сіянців з іншими культурами вивів новий сорт культури, вже більш привабливий з точки зору селекції. Вона придбала яскраву зовнішність, а її білосніжні пишні суцвіття до осені стали перетворюватися в грона великих чорних ягід з терпкувато-солодким смаком. Поряд з унікальною зимостійкістю і невибагливістю у догляді, рослина дуже урожайна — з 1 дорослого куща отримують до 10 кг плодів, що відрізняються цінних складом.

Лікувальні властивості

За вмістом вітаміну P чорноплідна горобина є абсолютним рекордсменом серед ягід і фруктів, а вітаміну C в ній так само багато, як в журавлині і брусниці. Крім цього, в ягодах є вітаміни A, E, B, PP, мікроелементи — залізо, йод, фтор, бор, цинк, мідь.

Настільки багатий комплекс корисних речовин зумовив яскраво виражені фармакологічні властивості плодів і листя горобини. Офіційна медицина визнає, що чорноплідна горобина знижує тиск за рахунок поступового розширення і поліпшення проникності капілярів і судин. Як допоміжний засіб вона дозволяє вирішити безліч проблем зі здоров’ям: попередити появу і зменшити симптоми атеросклерозу; активізувати діяльність мозку; підвищити активність шлункових ферментів; зняти алергічні реакції; допомогти при цукровому діабеті. Використовується горобина і в якості швидкої допомоги, наприклад, при опіках. Для їх більш швидкого загоєння рекомендується змащувати уражені місця свіжим ягідним соком.

Регулярне вживання смачних плодів чорноплідної горобини може допомогти навіть здоровій людині, яка бажає очистити організм від солей важких металів, зміцнити імунітет, відновити сон і здоровий апетит.

Як правильно збирати та зберігати чорноплідну горобину

Біоактивні речовини добре зберігаються не тільки в свіжих ягідки, а й в заморожених, сушених і перероблених у вигляді варення, соків і компотів. Додавання всього однієї-двох жмень досить, щоб надати напою неповторний відтінок і аромат. Дуже корисно і смачно поєднувати чорні плоди з шипшиною і смородиною, додаючи трохи меду. Листя можна зривати вже відразу після завершення цвітіння, тоді як зі збором ягід краще не поспішати — після перших морозів їх користь буде максимальна, а смак м’якше і багатшим.

Щоб зберегти більшість речовин, сировину сушать на відкритому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні. Якщо використовується сушарка, температура не повинна перевищувати 60 ° C. За готовності сушені листя і ягоди потрібно упакувати в паперові пакети і зберігати не більше 24 місяців. Про прихильності людей до цієї рослини можна судити по тому, наскільки домашні рецепти з чорноплідної горобини різноманітні. Крім звичного варення з неї готують мармелад і желе, вина і наливки, сиропи та інші десерти. Існує навіть рецепт приготування родзинок, які за смаком і користю нічим не поступається виноградному.

Рецепт «родзинок» з чорноплідної горобини

Для його приготування з 700 г цукру і 500 мл води слід приготувати сироп, в який опустити 1 кг свіжих ягід. Після закипання рекомендується їх проварити ще 20-25 хвилин, а потім відкинути на друшляк і дати стекти воді. Розкласти ягоди в один шар на підносі і висушити протягом декількох днів. Такі ласощі варто зберігати в закритих банках, а сироп використовувати для приготування киселю або лікеру.

Рецепт вина з чорноплідної горобини

Готуючи вино з чорноплідної горобини, потрібно пам’ятати про те, що процес бродіння значно руйнує корисні сполуки. З цієї причини говорити про оздоровлення з його допомогою буде некоректно. Втім, його колір і смакові характеристики настільки гарні, що при наявності достатньої кількості ягід приготувати таке вино однозначно варто.

Плоди слід помити і подрібнити вручну або за допомогою кухонного комбайна. Додати води в пропорції 1: 1, цукор (півсклянки на літр) і старанно перемішати. Далі суміш потрібно залишити під гідрозатворів на 4-7 днів (період, необхідний для початку бродіння) в теплому місці.

Після того, як ягоди спливуть, їх потрібно віджати, а рідину процідити і знову залишити вино до закінчення бродіння. Вино повністю готове, коли його звільнили від осаду, накопиченого на дні, і скорегували смак цукром. Зберігати його потрібно в сухому прохолодному місці.

Секрети смачного варення

Щоб приготувати варення з чорноплідної горобини, потрібно дотримуватися пропорції: на 2 кг ягід — 2 кг цукру і 0,5 л води. Цукровим сиропом залити вимиті плоди і витримати їх в ньому 8 годин. Масу прокип’ятити і знову відставити на 8 годин. Після цього доварити до повної готовності (ягоди повинні опуститися на дно) і розлити в стерилізовані банки.

Звичайно, найшвидшим способом отримати ефект від цієї чудодійної рослини є вживання її ягід в свіжому вигляді. При зазначених вище захворюваннях їх рекомендується з’їдати щодня по 5-7 штук. За допомогою соковижималки або преса можна готувати також сік, норма прийому якого в день не повинна перевищувати 3-10 ст. л. за добу, розділених на 3 рази.

Якщо плоди ще не дозріли, можна збирати і сушити листя, щоб з них готувати ароматний чай: 6 ст. л. залити літром окропу і настояти протягом 40 хвилин. Вживати по 200 мл 3 рази на день перед їжею.

Протипоказання — що потрібно знати

Якими б цілющими були властивості чорноплідної горобини, нею не можна захоплюватися людям з певними захворюваннями. Зокрема, протипоказаннями до її вживання в будь-якому вигляді є: гіпотонія (знижений тиск); варикозне розширення вен; підвищене згортання крові; висока кислотність шлункового соку; схильність до закрепів, гастрит і виразка. У будь-якому випадку, не варто займатися самолікуванням, особливо, якщо симптоми турбують вже тривалий час. Щоб не запустити хворобу, варто проконсультуватися у лікаря, яким чином в даному конкретному випадку краще приймати чорноплідну горобину, щоб вона принесла тільки позитивний результат.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply