Вирощування троянд на зріз на продаж — вигідна справа

Нижче мова піде про те, як організувати малий сімейний бізнес, вирощуючи троянди на зріз. Рекомендації з даної технології вирощування зрізочного матеріалу троянд подаються на основі власного досвіду. Вони придатні для впровадження на всій території України.

Комерційне вирощування троянд на зріз на садовій ділянці у відкритому чи закритому, але неопалюваному ґрунті, справа доволі складна, але за грамотного підходу до цього питання — прибуток реальний.

Початкові капіталовкладення невідворотні: закупівля високоякісного садивного матеріалу, гною, мінеральних добрив, засобів захисту від шкідників і хвороб, технічних матеріалів.

Для одержання максимального прибутку слід відразу налаштувати себе на вирощування не великої кількості зрізаних квіток, а на якість, яка буде визначати попит на них і відповідно їхню ціну.

Агротехніка вирощування троянд на зріз відрізняється від загальних положень при вирощуванні цієї культури — ретельніший догляд, більша кількість підживлень, іншим має бути обрізування кущів.

Найперше з чого слід розпочинати справу — це підготовка ділянки, на якій ви збираєтесь закласти плантацію троянд.

Підготовка ґрунту під вирощування троянд

Під плантацію слід відвести рівну, найтеплішу, сонячну і захищену від сильних вітрів ділянку. Рівень підгрунтових вод не повинен бути ближче 1 м до поверхні ґрунту. До ділянки має бути зручний підхід з міцним покриттям для підвезення землі, гною тощо.
Найкращий час для підготовки ґрунту під трояндову плантацію — осінь.

Троянди краще ростуть на суглинкових ґрунтах з великим вмістом органіки. До глинистого ґрунту додають просіяний великозернистий пісок (приблизно відро на 1 м2). Слід видалити кореневища бур’янів якомога глибше (бажано до 1 м), після чого додати добре перепрілий гній (не менше 2 років) у кількості 2 відра на 1 м2- Після перекопування і вирівнювання ділянки її «проливають» розчином деревного попелу (300 г на 15 л води). В такому стані ділянку залишають на зиму. Навесні висаджують саджанці, впродовж весни—літа саджанці приживляться, зміцніють і добре перезимують.

Підбір саджанців і сортів троянд

Для більш продуктивного зрізування троянд слід садити добре сформовані 1— 2-річні саджанці з добре розвинутою кореневою системою.

Підбором сортів слід займатися доволі серйозно, беручи до уваги місцеві кліматичні умови, найпопулярніше і конкурентоспроможне забарвлення квітів у вашому регіоні.

Вирощування троянд на зріз  - вигідний бізнес

Вирощування троянд на зріз — вигідний бізнес

На комерційний зріз слід підбирати сорти, що рясно цвітуть, дають довгі квітконоси (не менше 80 см), сильно махрові (45-70 пелюсток), повільно розкриваються на сонці, зберігають забарвлення в зрізі без доступу світла (підвал, холодильник), швидко відновлюють пагони після зняття врожаю.

Не слід висаджувати велику різноманітність сортів. Бажано вибрати 4—7 сортів здатних задовольнити усі вище перелічені вимоги. В якості прикладу приводжу кілька сортів:

  • Форево Янг — квітки вишнево-червоні, з атласними пелюстками, дуже великі;
  • Блек Медик — темно-червоні, оксамитні;
  • Ред Берлін — яскраво-червоні, з високим центром;
  • Равель — насичено-рожеві, високий бутон;
  • Шок Версілія — оксамитно-кроваво-червоні, великі, махрові;
  • Вендета — сніжно-білі, великі;
  • Версілія — сметанно-кремово-рожеві, сильно махрові, дуже ніжні;
  • Принцеса Анна — білі, з рожевою облямівкою, високий великий келих.

Садіння саджанців троянд

Садити троянди найкраще смугами з півночі на південь по 4 саджанці в рядку. Ширина смуги 2,2— 2,5 м, ширина доріжки між смугами 0,8 — 1,2 м. Кожний сорт слід висаджувати окремою групою, а не змішувати їх. Це полегшить догляд за ними. Для одержання реального початкового прибутку слід висадити не менше 300-400 кущів. У подальшому з набуттям досвіду плантацію (за наявності земельної площі) можна збільшити до 1000-2500 кущів.

Відео про особливості садіння саджанців троянд

Перед садінням викопують ямку розміром 60x60x60 см. На дно ямки сиплять суміш із 2-3-річного перегною (0,5-1 відро), піску (1 відро), залізного купоросу (1 столова ложка). Затим присипають шаром (5-10 см) звичайної землі. Коли місце для садіння підготовлене, починають готувати саджанець. Гострим секатором обрізують всі листки, бутони, засохлі чи пошкоджені з якихось причин частини стебел. Стебла вкорочують так, щоб висота від кореневої шийки була не більше 30-40 см. Саджанець кладуть в ямку, розправляючи коріння в боки і засипають звичайним ґрунтом. Коренева шийка саджанця має бути заглиблена в землю на 5-10 см. Ґрунт злегка ущільнюють і роблять лунку. Потім щедро поливають водою, слідкуючи, щоб ґрунт рівномірно просів і не утворилося внутрішньої повітряної подушки. На цьому садіння закінчено. Впродовж наступного місяця необхідно слідкувати за тим, щоб ґрунт не пересихав.

У перший рік після садіння саджанців уся робота з ними зводиться до регулярних поливів, неглибоких розпушувань ґрунту, видалення бур’янів і обробки хімічними препаратами проти шкідників. Підживлень у перший рік не проводять. Якщо ви правильно збалансували склад ґрунту на своїй плантації, то поживних речовин трояндам має вистачити для нормального приживлення та розвитку кореневої системи і надземної частини.

Тож якщо все зроблено вірно, то перший неповний зріз ви зможете зробити ранньої осені. Неповний — це означає, що перший врожай квітів складатиме не більше 30% від можливого.

У перший рік надземний розвиток (стебла, квітконоси, бруньки) дзеркально відображає розвиток кореневої системи. І, зрізуючи квітку з молодої рослини, ми порушуємо баланс кореневої системи і надземної частини. Тому перший зріз слід робити неповний, а саджанці, які зазнають інтенсивного зрізу квіток в перший рік, різко гальмують у розвитку і, зазвичай, непридатні для промислового зрізу в подальшому.

Восени перед сильними приморозками саджанці слід утеплити на зиму. їх необхідно підгорнути ґрунтом, нагорнувши в середині куща конусоподібний насип висотою не менше 20 см, а згодом присипати ще на 10-15 см піском, перепрілою тирсою, соломою чи вивітреним торфом. У північніших районах також корисно на підгорнутих рослинах розкласти хвойні гілки. Землю для підгортання слід заготовити завчасно, а не брати її з-під кущів, оголюючи верхнє коріння троянд.

Навесні наступного року, коли вже мине загроза сильних заморозків, нагорнуту землю з кущів змивають водою. Після чого кущі можна обрізувати.

Обрізування (весняне)

Обрізувати саджанці слід один раз на рік навесні, коли бруньки підуть в ріст і сильних заморозків уже не передбачається. При обрізуванні видаляють сухі частини стебел, старі непродуктивні пагони. Висота обрізування над поверхнею землі 35-50 см.

Відео про особливості обрізки троянд

При обрізуванні троянд, що призначені для зрізу, паралельно відбувається формування куща, коректування його висоти і форми. Від того, наскільки грамотно ви обріжете кущ, залежить, яку кількість квіток ви зріжете для реалізації. Завжди слід пам’ятати, що остання брунька перед обрізуванням має дивитися назовні куща. Поросль всередині куща видаляють. Обрізування саджанців троянд, що призначені для промислового використання, направлене на розвиток максимальної кількості бруньок, здатних дати якнайсильніші квіткові пагони. Інструмент, яким виконують обрізування, має бути гострим. Після обрізування його дезінфікують у сильному розчині марганцівки.

Обрізування при збиранні врожаю

При збиранні врожаю (зрізуванні квіток) слід правильно обрізувати квітконоси. Квітконос з бутоном слід обрізувати не біля самого стовбура, а залишати знизу 3—5 бруньок (залежно від товщини пагона), з цих залишених бруньок виросте ще як мінімум 1—2 продуктивних квітконоси.
Після обрізування рослини підживлюють.

Підживлення

До підживлень слід віднестися дуже відповідально. Від якості і частоти підживлень залежить товарний вигляд, а відповідно і ціна ваших квітів. Здоровий, добре підживлений і доглянутий кущ троянди дає сильні пагони, котрі згодом будуть квітувати. Але й підживлювати троянди також слід у міру.

Перше весняне підживлення проводять після обрізування. Між кущами розкладають свіжий гній шаром 5-10 см (не більше), а його прикривають шаром 15-20 см різаної соломи. Після цього плантацію щедро поливають водою. Через деякий час солома починає гнити і в ній заводяться дощові черв’яки, які доволі позитивно впливають на родючість верхнього шару ґрунту. В подальшому слід робити рідкі підживлення кожних 10 днів, а регулярні поливи водою — 2-3 рази на тиждень.

Відео з практичними порадами щодо підживлення троянд

Підживлення можна робити як добривами і сумішами, що продаються в спеціалізованих магазинах, так і виготовляти їх самотужки.

Ось пара способів приготування підживлень для троянд:

1) до металевої ємкості на 200 л всипати 2 відра свіжого коров’яку, 1 відро дрібного деревного попелу і все це залити водою. Одну літрову склянку цієї суміші розбавляти в 10 л води і поливати під корінь;
2) 1 кг рибних відходів залити 10 л води і щільно закрити на 10 днів. 1 л цього розчину розбавити в 10 л води і поливати під корінь.

Підживлення мінеральними й органічними добривами можна чергувати. З мінеральних добрив можна застосовувати аміачну селітру, карбамід, нітроамофоску (уважно читайте й дотримуйтесь інструкцій з використання). Після кожного підживлення слід щедро поливати. Впродовж всього сезону необхідно проводити профілактичні обробки проти хвороб і шкідників.

Полив

Ґрунт під кущами троянд має бути постійно помірно вологим, тому поливати слід часто. Я поливаю кожних 2—3 дні під корінь у ранковий або вечірній час.

За наявності достатніх початкових коштів варто для прикореневого поливу та для рідких мінеральних підживлень придбати систему крапельного зрошення. В подальшому використанні вона себе повністю виправдає як матеріально, так і суттєво полегшить догляд за плантацією троянд.

Хвороби

Найчастіше троянди уражуються такими хворобами:

  • борошниста роса — листки вкриваються біло-борошнистими плямами і швидко в’януть (з’являється, зазвичай, після дощів);
  • чорна плямистість — на листках з’являються чорні плямки, що з часом збільшуються і переходять на молоді пагони;
  • хлороз — листок стає жовтим або майже білим.

Проти перших двох хвороб допомагає обприскування сучасними хімічними препаратами, що дозволені для роздрібного продажу населенню.

При хлорозі слід зробити прикореневе підживлення залізним купоросом з розрахунку 1 столова ложка на 10 л води.

Із шкідників троянди найчастіше пошкоджують попелиці та інші сисні та листогризучі комахи. Найефективнішими хімічними препаратами в боротьбі з ними є актара, базудін. При їхньому застосуванні уважно читайте та дотримуйтесь інструкцій з використання.
Обприскування та підживлення проводяться у вечірні години.

Зрізування квітів Інтенсивне зрізування квіток можна робити лише у тих рослин, що добре вкорінилися і є достатньо сильними, що буває як мінімум через рік після садіння саджанця на постійне місце.

Зрізують квіти із дорослих рослин гострим інструментом, залишаючи на пагоні не менше 4-5 бруньок (остання має бути спрямована назовні куща).

Зрізані квіти зберігати в приміщеннях краще зануреними на 2/3 у прохолодну воду.
Для промислового використання або для далекого транспортування краще зрізувати ще нерозквітлі бутони. Зберігати їх слід в темних, прохолодних приміщеннях зануреними у воду майже до бутонів. Перевозити квіти на далекі відстані можна в картонних пакетах з вентиляційними отворами, перестеливши вологим газетним папером. Довше і найкраще зберігають товарний вигляд бутони, зрізані вранці до сходу сонця.

Інвентар для роботи з трояндами

Для роботи на ділянці з трояндами вам знадобляться лопати, граблі, сапки, лійки, відра, шланги, прогумовані рукавички, обприскувачі, секатор.

Щодо лопат, сапок, граблів тощо, то їх слід вибирати такими, щоб були надійні і зручні в роботі. Не завадить придбати і плоскоріз Фокіна — дуже зручне пристосування для неглибокого розпушування поверхні ґрунту між кущами троянд.

Відра мають бути міцними і стандартного об’єму (10 —15 л), позаяк практично всі хімічні препарати, що продаються в міні-упаковках (ампули), розраховані на розбавлення в 10—12 л води.

Лійки та обприскувачі краще придбати легкі, з пластика, що не б’ється, укомплектовані мірками літражу і змінними насадками.

Секатор — один із найуживаніших інструментів у цій справі. Від його якості залежить дуже багато. Купляти ліпше фірмові силові секатори, які здатні зрізати не лише дрібні гілочки, але й товсті здерев’янілі пагони. Такі секатори з легкістю замінять як ножиці для обрізування листків, так і власне секатор для обрізування кущів і квітконосів, а також і садову пилку для видалення великих непродуктивних частин куща троянди.

Загальні відомості про прибутковість бізнесу з вирощування троянд

Троянди у відкритому ґрунті дають продукцію для зрізування 5-6 місяців на рік. За допомогою неопалюваних плівкових накриттів можна продовжити строк квітування ще на 1,5—2 місяці.

Повноцінний зріз плантація здатна давати 3—4 роки, затим продуктивність знижується і кущі слід замінювати. Для того, щоб не переривався цикл зрізувань, доцільно мати три ділянки троянд, посаджених одна за одною через рік.

Реалізацією вирощеної продукції можна займатися самостійно, відкривши торгову точку квітково-букетної продукції. Але в такому випадку вам доведеться навчитися мистецтву складання букетів і композицій та ще придбавати супутні товари: стрічки, кольоровий папір, упаковку тощо. Найдоцільніше за достатніх об’ємів квіткової продукції (на плантації із 1500 трояндових кущів можна одержати не менше 3000 рожевих бутонів) здавати її за оптовою ціною безпосередньо реалізаторам або оптовим покупцям.

Вирощування троянд на зріз справа важка, але вигідна. За дотримання всіх правил агротехніки, правильного добору сортів та вмілої цінової політики троянди, вирощені в наших умовах, цілком конкурентоспроможні на квітковому ринку. В якості малого сімейного бізнесу вирощування троянд на зріз (плантація не менше 1000-2000 шт.) здатна забезпечити постійною роботою і достойним заробітком сім’ю із 4-6 чоловік. Вдалого Вам бізнесу і стабільних урожаїв.

Поліна Олександрівна Козлова

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply