Вигонка конвалій, тюльпанів і нарцисів в зимовий час

Садівникам, а тим більше квітникарям, захопленим красою і гармонією рослинного світу, немає потреби говорити про те, яке задоволення доставляють квіти в усі пори року, але вони особливо розчулюють нас взимку. Квітникарська практика розробила прийоми, що сприяють зняттю періоду спокою і змушують рослини цвісти в незвичний для них час. Ці прийоми і називають «вигонка».

Вигонка конвалій

У конвалій для вигонки (в жовтні — на початку листопада) відбирають найбільші, товсті бруньки, в яких закладено суцвіття. Довгі тонкі бруньки містять тільки зачатки листя. Відібрані квіткові бруньки висаджують в горщики і ставлять в парник або підвал, помірно поливають і залишають в холодному місці (при температурі 0 — 5 ° С) до грудня — січня. Потім горщики виносять в помірно тепле місце (до + 15 ° С), де починаються ростові процеси. Коли паросток вийде і досягне 10-15 см, горщики можна ставити на світле тепле підвіконня. У цих умовах за 7-10 днів (в лютому-березні) розкриваються ніжні білі квіти конвалії.

Так само роблять з кореневищними рослинами: восени шматки кореневища з добре розвиненими бруньками висаджують в горщики або ящики, до морозів залишають в парнику, потім переносять в підвал, а в січні — лютому ставлять в тепле приміщення, поливають і протягом місяця виростають квітконоси і розкриваються квітки.

Вигонка тюльпанів

Для вигонки тюльпанів цибулини відбирають розміром не менше 3,5 см в діаметрі, повноцінні, округлі. Для того щоб в цибулинах сформувалися зачатки квітки, їх після викопування і просушування поміщають в приміщення, де протягом липня підтримується температура 20-23 ° С, а з середини серпня її знижують до 15-17 ° С. Оброблені таким чином цибулини тюльпана придатні для вигонки в березні — квітні. Для вигонки в більш ранні терміни (в січні — лютому) цибулини піддають охолодженню при температурі 9 ° С протягом чотирьох — шести тижнів, після чого в кінці вересня і до середини жовтня їх висаджують на вкорінення в горщики, ящики, миски так, щоб на поверхні виднілися верхівки цибулин («носики»).

В один горщик можна посадити кілька цибулин на відстані 1 — 1,5 см один від одного. Горщики наповнюють пухким ґрунтом, зазвичай беруть садову землю з додаванням торфу й крупного промитого піску. Посадки поливають і виносять в приміщення, де підтримується температура від 5 ° до 9 ° С. Щоб поверхня горщика не пересихала, його засипають торфом або легкою землею. У цих умовах відбувається вкорінення, яке триває 8-12 тижнів. До кінця цього терміну повинна розвинутися хороша коренева система.

Горщики з вкоріненими цибулинами вносять в приміщення з температурою 18-20 ° С, але в перші 8-10 днів залишають в темряві, щоб паростки підросли і стебло витягнулося. Можна накрити рослини ковпаком з чорного паперу. Коли стебла досить витягнуться і сформуються бутони, рослини виставляють на світле місце. Бутони фарбуються, і через 3-4 тижні настає цвітіння. Щоб продовжити цвітіння, треба знизити температуру до 15-16 ° С або горщики з квітучими тюльпанами на ніч виносити на холод. Поливають у міру потреби, як в період укорінення, так і під час цвітіння.

Для того щоб мати квітучі тюльпани до початку березня (до 8 Березня!), треба вкорінені цибулини виставити на вигонку 5-10 лютого. Ця вигонка, а також ще більш пізня — до квітня — травня, вдається легко, звичайно, якщо були дотримані всі умови підготовки цибулин до вигонки. Для отримання квітучих тюльпанів в більш ранні терміни — до Нового року або в січні, потрібно використовувати тільки ранні сорти і суворо дотримуватися температурного режиму. Необхідно перед посадкою охолодити цибулини, витримавши їх протягом декількох тижнів при 5-9 ° С.

Після вигонки цибулини виснажуються, їх слід вийняти з горщиків, висушити і зберігати до осінньої посадки в грунт. При гарному догляді за два роки цибулина відновлюється до стандартного розміру.

Вигонка нарцисів

Вигонка нарцисів проводиться приблизно так само. Цибулини збирають великі (не менше 3,5-4.5 см в діаметрі), щільні, одновершинні. Викопують нарциси в липні, коли пов’яне листя, і до жовтня поміщають на зберігання при температурі 17 ° С, потім температуру знижують до 9 ° С. У горщики або ящики їх висаджують в середині листопада. Субстрат повинен бути пухким і складатися з суміші компосту з піском (3: 1).

Верхівки цибулин залишаються на поверхні. Укорінення цибулин відбувається протягом 2-2,5 міс. при температурі не вище 9 ° С. Можна помістити горщики в парник, накривши шаром піску і землі, або в підвальне приміщення. Для вигонки до Нового року вже в кінці листопада горщик вносять в тепле і світле приміщення. Паростки до цього часу повинні витягнутися не менше, ніж на 10 см і мати бутон. Приблизно через чотири тижні настає цвітіння. Вигонка до пізніших термінів (до березня — квітня) більш проста. На вигонку вкорінені рослини вносять в приміщення в лютому — березні. Придатні для швидкої вигонки такі сорти, як Голден Харвест, Маунт Худ, Кінг Альфред, Рембрандт.

Вигонка квітів — справа захоплююча, але, як то кажуть, в цій справі треба «набити руку», щоб мати хороші результати.

Т. Тамберг

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply