Сучасні високоврожайні сорти полуниці на вашій ділянці

Наша читачка з Полтавщини Тетяна Павленко запитує, як правильно розвести полуницю і які сорти на сьогодні кращі.

Відповідаємо. Багато з нас полуницю вважають королевою саду і джерелом вітамінів. Антиоксиданти, що міститься в полуниці, уповільнюють процес старіння мозку і допомагають довше зберігати хорошу пам’ять. А її солодкі ягоди володіють властивостями здатними знижувати цукор, тому полуницю включають в раціон діабетиків. Крім того, щоб зміцнити імунну систему і стінки судин, досить в літній сезон щодня з’їдати невелику кількість цієї ягоди.

Фактично полуниця — це одомашнена суниця, і виростити її самому не так вже й складно. Важливо просто докласти зусиль і обдарувати її любов’ю.

Найбільше полуниці подобаються суглинні і супіщані грунти з невисокою кислотністю. Розташовуйте її на сонячній стороні вашої ділянки. Крім того, полуниця не любить сусідство картоплі, проте прекрасно почуває себе на землі, де попередником була картопля.

Висаджуйте її навесні, попередньо внесіть компост і перегній. Найкращий час для посадки — вечір. Перед цим відріжте найдовший корінець, зріжте листя, залишивши не більше трьох. Приживлюваність буде близько 100%.

Полуницю вирощують на одному місці 4 роки, чергуючи з вирощуванням овочевих культур, сидератів або квітів. На колишнє місце її висаджують через 2-3 роки.

У спекотну погоду поливайте 2-3 рази в тиждень, рихліть землю. Один раз в сезон підгодуйте полуницю гноївкою. Для збільшення врожайності видаляйте вуса і пагони. А для розмноження полуниці вусами присипте вуса землею і не чіпайте їх до весни. Навесні пересадіть рослини на постійні грядки.

Удобрюйте органікою — кінським або коров’ячим гноєм. Органічне добриво просто незамінне для отримання багатого врожаю цієї ягоди. Для цього на 200 л води візьміть відро гною, перемішайте і нехай перебродить. Це підживлення на весь сезон! На одне відро води берете літр суміші і підгодовуєте грядки.

Для профілактики і захисту від шкідників і хвороб полуницю періодично можна обприскувати теплим настоєм кульбаби (500 г подрібненого листя рослини настояти в 10 л води), в якості заміни кульбабі можна приготувати холодний часниковий настій (2 великі головки часнику подрібнити і залити 10 л води), від сірої гнилі добре обробляти розчином йоду (10 мл на 10 л води).

Щоб полуниця не боліла, обробіть її кінським щавлем. У відро кладете кінський щавель (чим більше, тим краще) і заливаєте водою. Пару тижнів це має настоятися.

Перший раз присипте мульчею полуницю під час зав’язування ягід. Візьміть щось одне — чисту солому, дерев’яну стружку, сухий мох, стрічки плівки та підкладіть тільки під кущі, щоб квітконоси не торкалися ґрунту. Друге мульчування проводьте пізньою осінню: насипте на грядки торф або тирсу шаром 5-6 см.

Після збору врожаю полуниця продовжує рости. У цей час видаляйте пожовкле листя і поливайте, прополюйте.

Сортове різноманіття

Сортів полуниці виведено дуже багато. Діляться вони на ранні, середньоранні та середньопізні.

Ранні сорти: Десна — великоплідний сорт української селекції, Розана Київська, Павловчанка, Красуня Загір’я, Роксана і старожил грядок — Вікторія.

Середньоранні сорти: Витязь, Надія, Зеніт, Незабудка — сорт української селекції.
Сорти іноземної колекції: Кембридж Фаворит і Богота (Англія), Блек Свої і Кардинал (США), Гігантела (Голландія).

Популярні сорти полуниці ремонтантної, яка плодоносить по кілька разів на рік: Жовте чудо, Гора Еверест, Королева Єлизавета.

Трохи зусиль — і суничні грядки будуть обдаровувати вас багатим урожаєм найсмачніших і ароматних ягід.

Полуниця поєднується не тільки з вершками, але і з морепродуктами, птицею і сирами. Її можна готувати з огірком і зеленою цибулею, маслом і кедровими горішками. Одне з найсмачніших страв — полуниця, обсмажена на вершковому маслі з чорним перцем.

Олена Ністратова

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply