Як розмножити фундук

Як розмножити фундук, адже кореневої порослі у нього немає, коріння поверхневе. Найбільш простий спосіб розмноження фундука (окультуреної ліщини) — отримання горизонтальних відводків.

Як це зробити?

1. Операції найкраще проводити ранньою весною.

2. Для отримання відводка візьміть однорічний гнучкий пагін, пригніть його до землі так, щоб верхівка довжиною не менше 15 см піднімалася вертикально над поверхнею грунту.

3. Прикиньте, де буде розташовуватися місце зіткнення пагона з землею, і підготуйте там неглибоку ямку (близько 10-12 см) з пухким грунтом.

4. На ділянці пагона, який буде занурений в грунт, зробіть надріз кори з нижньої частини. Можна повністю видалити кору кільцем шириною 1-1,5 см або перетягнути пагін мідним дротом. Ці операції припиняють струм поживних речовин, сприяють утворенню коріння.

5. Стимулювати утворення коренів допоможе обробка місця надрізу регуляторами росту ( «Корневин» та інші подібні препарати).

6. Помістіть пагін в ямку, пришпильте його до землі, присипте пухким ґрунтом або компостом, полийте.

7. Верхівку пагону прив’яжіть в вертикальному положенні до кілочка, вбитого в землю.

Як розмножити фундук

8. Протягом сезону регулярно поливайте відводок і акуратно рихлить грунт.

9. До осені прикопаний пагін вкорениться, його можна відокремити від материнської рослини і пересадити на підготовлене місце.

10. Горизонтальні відводки дозволяють отримати не один, а кілька молодих рослин. Буде потрібно гнучкий однорічний, низько розташований пагін, який легко можна укласти горизонтально в канавку.

11. Підготуйте неглибоку (5-7 см) канавку з пухким ґрунтом, укладіть в неї пагін, не засипаючи землею, і пришпильте на дно в декількох місцях.

12. Після того як з бруньок виростуть вертикальні пагони висотою 10-15 см, канавку присипте компостом або пухким ґрунтом, змішаним з перегноєм, і полийте.

13. Протягом літа регулярно поливайте відводок, при необхідності рихліть грунт, потроху підсипайте її до вертикальних пагонів, видаляючи нижнє листя на висоті підгортання.

14. Восени відокремте пагін від материнської рослини, викопайте його цілком і розріжте на частини — окремі саджанці з корінням і вертикальним пагоном.

15. Посадіть їх на постійне місце. Можна відкласти цю операцію на весну наступного року, так як весняна посадка більш надійна.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply