Вирощування лимона у квартирі на підвіконні


Лимон — один із видів великого роду цитрусових, які належать до ботанічної родини рутових і підродини помаранчевих. Це вічнозелені дерева, вони скидають листя не кожен рік одночасно, а поступово протягом одного — двох років, у міру їхнього старіння. Протягом року лимонні деревця ростуть хвилями — три або ж чотири (викидають нові пагони). Буває і так, що молодий приріст ще не визрів, а новий уже починає рости.

Біологічні особливості лимонів

За зовнішнім виглядом листків не завжди можна розпізнати де лимон, а де інші види цитрусових. Є одна особливість, характерна для справжнього лимона, — він не має прилистків. Лимони, що мають прилистки, є гібридними. До них належать сорти: Мейєра, Ташкентський, Ювілейний, Пондсроза.

Коренева система лимонів не має тоненьких ворсиноподібних корінців для всмоктування вологи і поживних речовин, але природа тут цю проблему вирішила іншим чином: на кінцівках гладеньких, порівняно товстих корінців оселився грибок, що зветься мікоризою, який виконує роль передавального елементу між ґрунтом і рослиною. Мікориза гине за тривалої відсутності вологи і слабкої повітропроникності земляної грудки, а також при температурі вищій +50°С і нижчій -7°С.

Квітки у більшості сортів лимона білі, але бувають і червонувато-бузкові, особливо за цвітіння восени або рано навесні. Ростуть вони цілими гронами у пазухах старих листків і на кінцівках старих та нових пагонів, але бувають і поодинокі квітки.


Формуються квіткові бруньки цілорічно, але найбільше у весняний період. Бутони після появи розвиваються майже місяць, затим розпускаються. Цвітіння триває кілька днів. Квітки мають ніжний аромат. Сприятлива температура для бутонізації і цвітіння
+ 16-18°С, вологість повітря не менше 60%.

Якщо температура значно підвищується або знижується, то виникає багато пустоцвітів. При зниженні вологості відбувається сильне обпадання бутонів і квіток. При різкому зниженні температури нижче + 10°С мікориза припиняє свою роботу і бутони, а також квітки часто обпадають або ж на розвиток квітки використовується дуже багато поживних речовин із старих листків, що призводить до їхнього осипання.

Плід лимона — багатогнізда ягода із світло-жовтим, червонуватим або зеленкуватим оплоднем. Шкірка буває оранжева, яскраво-жовта і містить ефірні олії, котрі надають лимону специфічного запаху. Лимони гібридного походження можуть не мати запаху, притаманного справжньому лимону, але смакові якості у них також відмінні. Ріст і достигання плоду лимона триває від шести до дев’яти, а сорт Люнарія може достигати і дев’ятнадцять місяців, залежно від місця і умов росту.

Плоди лимона мають ще одну особливість: вони можуть висіти на деревці до трьох років, при цьому змінюючи навесні жовте забарвлення на зелене і знову достигаючи восени. При цьому шкірка плоду потовщується, а м’якуш втрачає свої вітамінні і смакові якості.

Умови отримання плодів лимона вдома

Для нормального розвитку рослинам лимона потрібне інтенсивне, але розсіяне освітлення, відсутність різких перепадів температур, вологість не менше 60% повної вологоємності як ґрунту, так і повітря.

Біологічна особливість усіх цитрусових полягає ще й у тому, що вони накопичують поживні речовини в старих листках, а затим віддають їх новому приросту гілок, росту та достиганню плодів. Тоді як усі листопадні рослини не мають такої здатності. Листки лимона живуть від 1 до 3 років.

Виростають лимонні деревця не дуже великими, але досить могутніми рослинами з висотою крони до 5—7 м і з таким же діаметром. їхні гілки не ростуть одночасно, а бувають одноростові, дво- і триростові протягом одного року. Цвітіння і плодоношення також не буває одночасним, а розтягнуте впродовж цілого року, що зветься ремонтантністю, яка може бути більше чи менше вираженою залежно від сорту.

Обов’язково слід формувати крону пінцируванням (прищипуванням над четвертим молодим листком), а іноді добрізуванням. Позаяк часто старі гілки дають тільки пагони подовження, а не гілкуються, хоч власнекореневі лимони часто самі формують крону. Однак для досягнення високих урожаїв в умовах закритого ґрунту формування крони невід’ємна частина правильної агротехніки.

Листки лимонів дуже сильно випаровують вологу завдяки великій кількості сочевичок, які при розгляданні листка на світлі помітні у вигляді світлих крапок.

У тканинах рослини і її плодах міститься понад п’ятдесят різних хімічних елементів. Про це слід пам’ятати, коли ми хочемо виростити красиве і плодоносне деревце землю слід збагатити поживними речовинами.

Слід також пам’ятати, що лимони — найтеплолюбніші із цитрусових, за температури нижчої -7°С гинуть повністю, а за температури нижчої 0°С сильно пошкоджуються, що негативно позначається на їхньому рості і майбутньому плодоношенні.

Разом з тим зниження температури повітря до +6 — 10°С у зимовий час протягом хоч би двох місяців дуже бажане, позаяк освітленість у цей час дуже слабка. За таких низьких позитивних температур ріст лимонів практично припиняється і їхня потреба у поживних речовинах і освітленні різко знижується. За температури +1-6°С усі цитрусові перебувають у стані спокою і можуть бути у повному затемненні до 4 місяців без шкоди для листкового апарату. Цю біологічну особливість ми з вами повинні добре пам’ятати, щоб успішно вирощу ваги лимони в умовах середньої смуги з найменшими втратами енергії на обігрів приміщень закритого ґрунту.

Кімнатна агротехніка

Розглянемо умови і можливості міської квартири. Постає питання: де знайти місце для лимона? У квартирі є тільки три підходящих місця для вирощування лимонів: 1 — підвіконня, 2 — еркер, 3 балкон.

Про підвіконня можна сказати, що воно, як правило, вузьке, холодне, світло падає з одного боку, можливий перепад температур: біля самого вікна +10°С, а в кімнаті — + 18- 25°С. Погано її те, що гаряче повітря від радіаторів опалення поступає під листя лимона, висушуючи його, а холодне повітря від вікна охолоджує земляну грудку до температури нижчої за ту, при якій починає «працювати» мікориза. Такий дисбаланс температур між кроною і кореневою системою може призвести до сильного листопаду і можливої загибелі лимонного деревця. Влітку, навпаки, відбувається сильний перегрів кореневої системи від сонця. При цьому грудка землі швидко пересихає і гине мікориза. Але впадати у відчай не слід, позаяк і в цих важких умовах можна знайти вихід і одержати до 40-50 плодів з дерева за рік. Для цього слід трохи попрацювати, доклавши невеликих знань і зусиль.

Підвіконня можна легко розширити, вирізавши з фанери товщиною 6 — 10 мм полицю, ширина якої більша на 10—15 см, ніж саме підвіконня. Встановити її можна за допомогою пластикових або алюмінієвих кутників. Для збільшення освітлення обклейте фанеру алюмінієвою фольгою, взятою із старих конденсаторів або харчовою фольгою.

Утепліть сам горщик, у якому росте лимонне деревце, обгорнувши його кількома шарами вати, ватину, а поверх всього цього ще й фольгою або целофаном так, щоб утеплювач не намокав при поливах. Утеплювати слід як горщик, так і саме вікно. До того ж взимку це роблять для того, щоб грудка землі не охолоджувалася, а влітку — щоб не перегрівалася. Крім того, утепливши горщик влітку, ви позбавитесь частих поливів.

У зимовий час великої шкоди лимонам завдає гаряче, сухе повітря від радіаторів опалення, яке висушує листя і квітки. За низької вологості зав’язь не утворюється, а листя обпадає.

Щоб уникнути шкідливої дії радіаторів опалення, постеліть на ваше розширене підвіконня шматок поліетиленової плівки і опустіть донизу по радіатору, тоді гаряче повітря буде поширюватися по боках. При цьому температура повітря біля рослини також буде дещо нижчою, що дуже бажане в умовах низького освітлення взимку. До того ж і сам горщик знизу буде трохи нагріватися. Це підвищить температуру грудки землі на кілька градусів, що збалансує нагрів крони і кореневої системи.

Pages:




Поділитись своєю думкою