Айва — посадка і вирощування


Айва

Сьогодні ми поговоримо про дуже цікаву, корисну і необхідну кожному садівникові культуру — про айву. При цьому мова не піде про айву японську, яку ми звикли вже називати правильно — хеномелес, а про айву справжню, хоча і хеномелес і айва справжня відносяться до одного і того ж сімейства — Трояндових, але є представниками різних родів.

Біологічні особливості

Айва більше схожа на дерево, ніж на чагарник і найбільш широко ця культура поширена в аматорському садівництві. На превеликий жаль, в Україні з величезною обережністю ставляться до закладки промислових ділянок рідкісними культурами. Тільки-тільки входить в моду жимолость, але ж вона потрапила в культуру в самому початку минулого століття, коли вже тут айві, її і в очі-то не всі бачили, тому приватний сад — це поки єдине місце, де культура прижилась.

Особливо люблять айву дачники, адже культуру цю по праву можна вважати і плодовою і декоративною та лікувальною. Айва на ділянці навесні обов’язково порадує досить великими і яскравими квітками, влітку — ошатним листям, ну а восени прекрасними соковитими плодами, досить важкими на вагу.

Окремі садівники настільки захоплюються вирощуванням айви, що поступово виводять з ділянки такі традиційні, але оброслі болячками, груші та яблуні, вважаючи її (небезпідставно), куди надійніше і корисніше цих надоївших багатьом культур. Деякі навіть висловлюють припущення, що груші та яблуні відбулися в результаті еволюційних змін і прабатьком їх була айва. Однак це не вірно, рід айва представлений тільки айвою звичайною, сусідів вона не має.


Взагалі, особисто я заздрю тим, у кого на ділянці росте айва звичайна, моя ділянка, на жаль, скромна і не дозволяє посадити ще що-небудь. Тим же, хто тільки роздумує — садити чи ні айву звичайну на свою ділянку, ми настійно рекомендуємо — садити. Але для того щоб не бути розчарованим садити потрібно правильно і доглядати як слід.

Посадка айви

Почнемо з посадки. Насамперед потрібно підібрати під айву ділянку. При виборі місця, де буде рости це деревце, слід керуватися вимогами, які айва пред’являє до місця. Так, наприклад, вона любить багато світла, боїться тіні і не виносить близького сусідства кореневої системи інших рослин. Тому вибираємо для неї найбільш добре освітлену ділянку, позбавлену тіні і інших рослин в радіусі 4-5 метрів. Місце має бути відкрите, просторе, щоб айва надалі могла витягнутися всмак, розкинувши свої пагони.

Особливості агротехніки

Не варто слухати тих, хто запевняє, ніби дерево айви вимерзне в першу ж зиму. Насправді це не так, але айву звичайну справжнім любителем морозів теж назвати не можна. Так, рослина не боїться холодів взимку, але може здорово постраждати від весняних заморозків. Тому щоб виключити загибель молоденького саджанця, висаджувати його необхідно пізно навесні, як тільки ризик того, що температура опуститься нижче нуля градусів буде зведений до мінімуму. Взагалі весняна посадка для айви кращий варіант, за літній період деревце приживеться на новому місці, зміцнить кореневу систему, набереться сил, тому від осінньої посадки краще відмовитися зовсім.

Отже, саджанець в наших руках і з місцем ми визначилися, потрібно тепер його підготувати так, щоб молоденьким корінцям саджанця було максимально зручно. Для цього грунт потрібно перекопати на штик лопати, одночасно видаляючи всі сміттєві рослини та їх частини, щоб потім мінімізувати кількість прополок пристовбурного кола. В ідеалі у нас повинен вийти грунт пухкий і поживний. Якщо ж він на вашій ділянці щільний, то додайте пару відер на квадратний метр, річкового піску і грам 500-600 на ту ж площу, деревної золи. Тільки після того як ви переконаєтеся, що грунт готовий, можна приступати до риття посадочних ямок і висадки саджанця. Ямки зазвичай риють на 2-3 см більше, ніж обсяг кореневої системи. На дно ямки обов’язково укладіть дренаж (бита цегла, галька, керамзит шаром в 2-3 см), а зверху покладіть 1-2 кг поживного грунту (верхній шар від копки ями). Корінці встановіть на даний горбок і акуратно розправте, а потім засипте грунт так, щоб коренева шийка рослини виявилася на рівні грунту, не була заглиблена. Після посадки ущільніть грунт, щоб уникнути пустот між корінцями і полийте його, витрачаючи на кожен саджанець по відру води. Після поливу бажано грунт мульчувати, це може бути торф, або перегній, викладений товщиною в 1-2 см. Мульча допоможе зберегти воду і не допустить перегрівання коренів.

Догляд за айвою

Подальший догляд за айвою не складний і полягає у видаленні бур’янів в пристовбурних кругах, поливах в посуху (1-2 відра води), розпушуванні грунту і вирізки сухих, зламаних пагонів і тих, що ростуть вглиб крони, що неодмінно призведе до її загущення.

Звичайно, найприємніше — це збір врожаю, не поспішайте зривати плоди, дочекайтеся, поки вони стануть ароматними, набудуть лимонного забарвлення і розміру відповідного до сорту. До речі про сорти, в Держреєстрі їх чимало — цілих 19 штук! Найновішими є: Їстівна, Казкова, Октябрина, Новорічна, Кримська рання і Кримська ароматна, всі вони включені до Держреєстру в 2014 році.

Н.В. Хромов, канд. біол. наук




Поділитись своєю думкою