Визначення живої маси свійських тварин

Одним із показників господарської цінності тварин є їхня жива маса. Жива маса тварин певною мірою залежить від енергії росту і швидкоспілості породи, які зумовлені спадковими особливостями та умовами вирощування.

Годування тварин потрібно організовувати так, щоб мати максимальну продуктивність за належної вгодованості й здатності до відтворення. Годують тварин за раціонами, складеними на основі науково обґрунтованих норм. Потреба у кормах залежить від їхньої продуктивності та живої маси.

Більшість господарів, що вирощують худобу, її живу масу установлює на вазі, а якщо її немає, за допомогою промірів.

Визначення живої маси тварин промірами побудоване на взаємозалежності об’єму тіла середньої питомої маси тканини. Ці способи є орієнтовними, оскільки різні конституціональні типи тварин різного віку мають неоднакову щільність тканини, а відтак і різну питому масу. Істотно впливають на правильність визначення живої маси також стан вгодованості тварини та правильність взяття промірів.

В Україні найпоширеніші способи визначення живої маси великої рогатої худоби за промірами: табличний за Клювер-Штраухом та за формулою за Труханівським.

Під час визначення живої маси великої рогатої худоби табличним способом беруть два проміри сантиметровою стрічкою: обхват грудей за лопатками (по дотичній до задніх кутів лопаток) та косу довжину тулуба (від крайнього переднього виступу плечолопаткового зчленування до крайнього заднього виступу сідничного горба).

Визначення живої маси свійських тварин

У таблиці, на перетині величини промірів обхвату грудей та косої довжини тулуба, знаходимо значення живої маси, виражені в кілограмах.

За формулою живу масу великої рогатої худоби визначають так: беруть проміри сантиметровою стрічкою обхвату грудей за лопатками та довжини тулуба (береться промір від найвищого краю холки до кореня хвоста, перший рухомий хвостовий хребець (підставляють отримані цифрові величини у формулу й установлюють живу масу в кілограмах).

(Обхват грудей за лопатками х пряму довжину тулуба х 2 або 2.5) / 100.

Коефіцієнт 2 застосовується за визначення живої маси у молочних порід худоби, а 2,5 — у м’ясних та комбінованих.

Визначення живої маси корів за промірами, кг

Визначення живої маси корів за промірами, кг

Формула та таблиця складені для установлення живої маси великої рогатої худоби середньої вгодованості. Тому залежно від вгодованості тварин можуть бути допущені помилки у межах ± 5—10 %.

Визначення живої маси молодняка за промірами, кг

Визначення живої маси молодняка за промірами, кг

Установлення живої маси свиней

Господар, що вирощує свиней у домашніх умовах, повинен знати, яких і скільки кормів потрібно дати тварині за добу. Годувати свиней потрібно тільки певними науково обгрунтованими нормами.

Норми для свиней розраховані і згруповані в окремі таблиці залежно від їхнього віку, статі та живої маси.
Щоб визначити, скільки за нормою треба давати кормових одиниць підсвинкові чи дорослій свині, необхідно насамперед знати живу масу тварини.

Найкраще тварину зважити, але в домашніх умовах це не завжди можливо. Тому можна рекомендувати приблизне визначення живої маси свиней за допомогою промірів: обхвату грудей і довжини тулуба.

Визначення живої маси свиней за промірами, кг

Визначення живої маси свиней за промірами, кг

Установлюють обхват грудей за допомогою сантиметрової стрічки по вертикальній лінії, дотичній до задніх кутів лопатки. Відтак стрічка не повинна врізатися в тіло тварини.

Довжину тулуба свині визначають сантиметровою стрічкою від середини потиличного гребеня, між вухами по верхній лінії шиї, холки, спини, попереку та крижів до кореня хвоста. За цієї дії голова свині має перебувати в такому положенні, щоб лінія нижніх щелеп, шиї та грудей була продовженням лінії живота, утворюючи з нею пряму.

Знаючи довжину тулуба і обхват грудей, за допомогою таблиці, на лінії їхнього перетину, знаходимо живу масу свині в кілограмах.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply