Чи вигідно вирощувати свиней

Селянська скарбничка. Недарма так називають свиню. Переваги її вирощування на подвір’ї очевидні. Але на жаль, не кожному господареві, який вирішив відгодувати порося, вдається отримати ароматну і ніжну свинину. Що ж необхідно враховувати, щоб із завершенням відгодівлі не розчаруватися в якості м’яса? Про це розповідає доктор сільськогосподарських наук С. Околиша.

Перш за все потрібно правильно вибрати породу тварини. Якісне м’ясо можна отримати тільки від свиней тих порід, які тривалий час селекціоновані за відгодівельними і м’ясними якостями. Гарними м’ясними якостями відрізняється порода ландрас. Високими відгодівельними якостями володіють дво- і трипорідні поміси, отримані від різних варіантів схрещування туклінської, ландраса, великої білої і дюрок. При схрещуванні перших трьох порід поміси завжди виходять білої масті. А при використанні дюрок часом з’являються тварини з кольоровими плямами, що, втім, ніяк не впливає на відгодівлю і м’ясну продуктивність такого молодняку. Крім того, при виборі породи важливо враховувати її пристосованість до місцевих умов.

Свині — тварини всеїдні. При цьому вони, як жоден інший вид дворової худоби, порівняно легко переносять зміну раціону. Однак не слід зловживати цією їх особливістю. Щоб уникнути шлунково-кишкових розладів, переводити тварину з одного корму на інший потрібно поступово, протягом 4-5 днів. При інтенсивній відгодівлі свиня повинна додавати у вазі 15-18 і більше кілограмів в місяць. У перший період відгодівлі (до живої маси 70 кг) годуєте тварин тричі на день, а потім двічі. Робіть це в один і той же час. Свині швидко звикають до встановленого розпорядку дня, і його порушення призводить до небажаного занепокоєння тварин. Звичайно, найкраще застосовувати заводські комбікорми спеціальних рецептів для м’ясної і беконної відгодівлі. Але вони, на жаль, не всім доступні через дорожнечу. Тому найчастіше їх використовують в якості доповнення до кухонних відходів і овочів.

Кухонні відходи, що згодовуються свиням, повинні бути тільки свіжими. Не давайте свиням кислим, запліснявілі і занадто солоні залишки їжі. Слідкуйте, щоб в корм не потрапили дрібні кістки — вони можуть пошкодити ротову порожнину і навіть викликати отруєння тварини.

Цінним дієтичним і вітамінним кормом є червона морква. А цукровий буряк багатий вуглеводами. Вводити його в раціон з 3-3,5-місячного віку, так як молодші свині погано засвоюють буряковий цукор. Використання буряка на заключному етапі відгодівлі підвищує смакові якості м’яса. Кормовий гарбуз підвищує апетит у тварин і надає шпику зернисту консистенцію.

Якщо немає можливості вигулювати свиню, давайте їм після основного годування дернину, заготовлену на чистих ділянках, і деревне вугілля, отримане від нехвойних порід деревини. Така підгодівля сприяє поліпшенню апетиту, збагачує раціон мінеральними речовинами і служить хорошою профілактикою шлунково-кишкових захворювань.

При відгодівлі свині важливо пам’ятати про те, що використання жирних кормів дає м’який шпик, який навіть після соління довго не зберігається, швидко жовтіє і набуває неприємного смаку. Тому, щоб отримати гарне сало, за 1-1,5 місяці до завершення відгодівлі припиніть згодовувати такі продукти, а також корми, які надають свинині специфічний запах і смак (наприклад, рибні відходи).

Утримувати свиней потрібно в вільних верстатах. Частину клітини, призначену для відпочинку, обов’язково обгородіть суцільними стінками. Слідкуйте, щоб лігво завжди було сухим, чистим і теплим.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply