Утримання нутрій взимку


Нутрії — тварини найменше пристосовані до зимового утримання, особливо страждає хвіст тварини, який на відміну від решти тіла, не покритий шерстю. Обмороження хвоста і лап загрожує нутріям болісними стражданнями, відчуваючи які нутрія починає худнути і може загинути.

Приміщення і клітки для утримання нутрій взимку

Взимку нутрій найкраще переводити на постій в утеплений сарай, або ж повністю покривати клітки теплою рогожею. По можливості слід підтримувати температуру в приміщенні на рівні + 14-20 градусів за Цельсієм, для чого необхідно обладнати приміщення автономним опаленням, або ж звичайною піччю.

Якщо ж можливості розмістити клітки в приміщенні немає, необхідно вибрати таку їх конструкцію, яка найбільше б відповідала умовам утримання нутрій, тобто клітки повинні розташовуватися на деякій відстані від землі, щоб тварини не стикалися з промерзлою поверхнею.

Незалежно від того, встановлена клітка з нутрією в приміщенні, або ж на вулиці, підлогу в ній необхідно вистелити соломою, або ж тирсою. Товстий шар підстилки забезпечить тваринам тепло і комфортні умови, навіть у найлютіші морози. Іноді нутрії зариваються в підстилку з головою, що свідчить про дуже низьку температуру повітря в приміщенні.


Вентиляція приміщення для нутрій взимку

Вкрай важливо, щоб нутріям взимку було тепло, але і занадто жарко тваринкам бути не повинно, тому хлів в якому утримують тварин слід обладнати вентиляційними отворами. Повітря в закритому приміщенні дуже швидко забруднюється вуглекислим газом, який нутрії виділяють при диханні, крім того слід розуміти, що щоденні прибирання кліток нереальні, тому частина сечі і рідких випорожнень також буде випаровуватися, насичуючи повітря аміаком. Без хорошої вентиляції просто не обійтися, так як насиченість повітря перерахованими газами чинить негативний вплив на нутрій, сприяючи зниженню апетиту, млявості, розвитку запальних захворювань очей і дихальних шляхів, що в свою чергу послаблює організм тварини і може виступити як причина різного роду інфекційних захворювань.

Згідно з санітарними вимогами в приміщенні для нутрій допускається тільки 0.3% вмісту вуглецю і 0.05% вмісту аміаку, все, що перевищує ці цифри, негативно впливає на життєві функції тварин, тому пізньої осені і на протязі всього холодного періоду приміщення необхідно вентилювати, проганяючи через нього достатню для відведення зайвої вологи кількість свіжого повітря. Вологість повітря в хліві не повинна перевищувати 80%, нутрії вкрай негативно ставляться до вологого повітря, починають часто хворіти, можливий падіж.

Бажано, щоб в приміщенні була приточно-витяжна примусова вентиляція, здатна забезпечити повітрообмін не менше 4 кубометрів повітря за годину на 1 кілограм живої ваги нутрії. Облаштовуючи вентиляцію важливо пам’ятати, що швидкість повітряного потоку на рівні найвищих клітин не повинна бути більше 0.3 метрів в секунду, оскільки перевищення цієї цифри загрожує виникненням протягів, особливо небезпечних для тварин взимку.

Освітлення приміщення взимку

Нутріям, як і іншим живим істотам для нормального розвитку, зросту, збільшення у вазі і появі здорового потомства необхідне сонячне світло, наявність якого в приміщенні, та ще й в зимовий час природно мінімальна. Виправити становище може тільки правильна організація освітлення в зимовий час, для чого ще при будівництві сараю необхідно виходити з того, що вікна повинні займати 0.4% від загальної його площі. Якщо ж вікон немає зовсім, потрібно організувати штучне освітлення за допомогою ламп, розміщених безпосередньо над клітками на відстані 3-4 метрів. При цьому потужність освітлювальних приладів може бути невисока, досить, якщо вона не буде перевищувати 40 Вт в одній лампі.

Важливо, щоб приміщення освітлювалося не менше 16 годин на добу, особливо ті клітки, де утримуються вагітні нутрії і самці.

Годування

Від того наскільки поживними і якісними будуть корми, споживані нутріями в зимовий час залежить не тільки їх вага і здоров’я, а й те, наскільки гарним і блискучим буде їх хутро до моменту забою. Вкрай необхідно забезпечувати тварин повноцінним раціоном харчування, куди в обов’язковому порядку повинні входити корми, що містять протеїни, вітаміни, цукор і клітковина.

Взимку найбільш якісним і добре засвоюваним кормом вважається сіно, тому при наявності великої кількості нутрій необхідно запастися сіном заздалегідь, ще в теплу пору року. Правильно висушене і оброблене сіно містить велику кількість необхідних нутріям, особливо молодим, протеїнів, а також вітамінів.

Крім сіна необхідно годувати нутрій концентрованими кормами зокрема комбікормом упереміж з трав’яний борошном, а також овочами та фруктами. Цікавим є той факт, що нутрії їдять абсолютно все, тобто готувати корм для цих звірків окремо при наявності в господарстві інших домашніх тварин, в тому числі свиней і дрібної рогатої худоби, не доведеться.

Головна умова — свіжість всіх кормів, оскільки будь-які появи цвілі, грибка, або ж прокисання корму загрожують нутріям серйозними проблемами з шлунково-кишковим трактом, сильними отруєннями і навіть смертю. Важливо регулярно проводити огляд кожної особини, оскільки недолік у вітамінах і протеїнах позначається, перш за все, на зовнішньому вигляді тварини. Нутрій, які страждають від нестачі кормів, або їхню погану якість легко розпізнати по збитому в грудки хутрі, тьмяного кольору. Взимку важливо проводити регулярне зважування нутрій, що допоможе визначити, наскільки правильно годуються тварини, а також чи достатньо отримують корисних кормів. При виявленні тварин які мають для свого віку недостатню вагу, їх необхідно негайно відокремити від інших і перевести на посилену відгодівлю. Особин ж, у яких виявлено ожиріння навпаки переводять на дієту, обмежуючи споживання зернових і комбікормів. Особливо важливо організувати правильне годування підносних самок, оскільки надлишок зерна в раціоні нутрій призведе до поступового їх ожиріння, що негативно позначається на здоров’ї майбутнього потомства.

Взимку нутрій слід годувати 2 рази на добу, в першій половині дня тваринам слід насипати в годівниці зерна і кілька бульб картоплі, або ж будь-яких інших овочів. Увечері годівниці нутрій слід наповнити соковитими кормами, сіном та гілками. У сильні морози кількість корму скорочують в залежності від потреб кожної тварини, або навпаки збільшують. Щодня до кожної порції звичайного корму необхідно додавати невелику кількість солі, крейди і риб’ячого жиру. Недолік останнього негативно позначається на потомстві, цуценята можуть народитися сліпими, або ж осліпнуть протягом перших тижнів життя.

Зимове купання нутрій

Визнано, що нутрії вільно можуть перебувати без води для купання, але за наявності умов для облаштування невеликих басейнів в клітках, особливо в зимовий час, буде досить непогано забезпечити нутріям вільний доступ до води, в іншому випадку вони все одно будуть намагатися викупатися у воді для пиття. В якості басейну можна використовувати будь-яку ємність — старі тазики, раковини і піддони, воду доведеться міняти досить часто, але праця ця того варто, оскільки після першого ж купання якість, колір і гладкість шерсті тварин значно поліпшуватися.

Необхідно стежити, щоб ємності для купання і пиття залишалися постійно чистими, в іншому випадку ефект буде зворотним, так як нутрії з великою охотою тягнуть у воду їжу, яка розчиняється у воді, бруднить її і потрапляє на шерсть, сприяючи утворенню грудок. До того ж брудна вода, яку тварини п’ють, може викликати у них сильне отруєння.

Прибирання приміщення і кліток взимку

Взимку прибирати клітки тварин необхідно ще ретельніше, ніж влітку, оскільки холод сприяє утворенню мокротиння, сеча перестає сохнути і починає випаровуватися, тверді виділення також починають видавати неприємний запах, від якого страждають, перш за все, самі нутрії. Для прибирання кліток знадобляться металеві та дерев’яні лопати, совки і віники. Прибирання слід проводити не рідше 3 разів на тиждень, а в залежності від рівня забруднення і частіше. Влітку клітки можна мити, взимку цього робити не варто, бажано і зовсім не використовувати для прибирання приміщення воду, адже холодна вода робить негативний вплив на тварин, вони можуть застудитися.

Для того щоб прибрати клітку зі звичайною підлогою необхідно загнати нутрій в кут, і відгородити їх. Деякі нутрії поводяться дуже агресивно по відношенню до людини і в стресовій ситуації можуть боляче покусати, тому слід прибирати клітку дуже обережно, намагаючись не наближатися до тварин. Доросла нутрія цілком здатна відкусити людині палець.

Отже, зимове утримання нутрій не є чимось особливо складним, тварин розміщують по клітках, у відповідність з їх виробничим призначенням, починають посилено годувати і забезпечують теплою підстилкою. Дуже важливо, щоб у нутрій не бракувало світла, тепла і свіжого повітря, для чого необхідно подбати про освітлення і створення вентиляційних отворів. Часта прибирання приміщення взимку не бажане, але й затягувати з ним не варто. Зима — час спокою для нутрій, тому особливо тривожити звірків в цю пору не варто.




Поділитись своєю думкою