Як зробити витяжку для курей в сараї

В утриманні домашньої птиці величезне значення має облаштування приміщення. Одним з першорядних критеріїв отримання здорової птиці — є вентиляція в курнику. Незважаючи на це, багато господарів примудряються обходитися без неї, навіть не підозрюючи, який при цьому дискомфорт відчуває птах та які небезпеки його чатують. Завдяки нашій статті ви зможете зробити вентиляцію в сараї де утримуєте курей своїми руками.

Особливості системи вентиляції в курнику

Відведення застояного повітря особливо важливе у зимовий період. Крім вуглекислого газу, що виникає при диханні самих же курей, вони вдихають пари аміаку, що утворюються в процесі розкладання продуктів життєдіяльності. Ця суміш є справжньою отрутою, що завдає несучкам непоправної шкоди. Наслідком може стати зниження несучості, імунітету птиці і розвиток небезпечних захворювань.

Існує два ефективних способу облаштування вентиляції в курнику своїми руками.

Перший варіант — витяжна система, вона більш зручна в експлуатації і відрізняється підвищеною надійністю. Ідеально підходить для приміщення середніх розмірів і невеликого поголів’я курей (порядку 25-30 голів). В даному випадку вентиляція курника здійснюється за наступним принципом: в дах вставляються дві труби (діаметр 20см), одна з яких закінчується під стелею, а інша не доходить до підлоги на 30 см. Перевага такого способу в його простоті, а недоліком можна назвати незручне розташування. В цілому ж, таке рішення є бюджетним і ефективним і легко можна зробити самостійно.

витяжна система

Другий спосіб — примусова вентиляція. Є дуже популярним і ефективним рішенням вентиляції сараю. Відведення шкідливих парів здійснюється за рахунок вентилятора, який можна закріпити в стелі або віконній кватирці. Така витяжка має високу продуктивність і забезпечить прекрасне самопочуття вихованців.

примусова вентиляція

Плюси такої вентиляції очевидні, а в мінуси можна записати витрати на покупку вентилятора і подальші витрати на електроенергію, хоча вони незначні. Даний варіант є оптимальним і може використовуватися і в невеликих, і у великих господарствах.

Обладнуємо витяжку

Якщо установка труб не викликає складнощів, то при обладнанні примусової вентиляції іноді виникають питання. Розглянемо, як її правильно встановити.

Інструменти і матеріали

Щоб зробити механічну вентиляцію своїми руками, вам знадобляться наступні інструменти:

побутовій витяжний вентилятор;
кабель 2х2,5;
вимикач;
ізоляційна стрічка;
плоскогубці.

Покрокова інструкція

Для початку необхідно визначитися з місцем, де ви хочете зробити витяжку. З однаковою ефективністю її можна розташувати у вікні, стіні або стелі сараю. Найлегший шлях — вікно. Дістаємо з прорізу скло і приміряємо вентилятор.

За розміром скла вирізаємо відповідний шматок з фанери або OSB. Розмічаємо в ньому отвір під вентилятор, випилюємо його і встановлюємо в віконну раму. Закріплюємо за допомогою шурупів.

Вставляємо вентилятор в отвір і закріплюємо любим доступним способом (залежно від його конструкції). За допомогою кабелю і плоскогубців під’єднуємо вентилятор до електромережі і до вимикача. Виводимо вимикач за межі сараю і розміщуємо в зручному для вас місці. Місця обтиску проводів ретельно ізолюємо.

Встановлену таким способом вентиляцію включають на пару годин в день. Такого режиму роботи буде цілком достатньо для вашої птиці.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply