Як розмножити Золотий вус (каллізія запашна)

Як виростити вдома таку чудову рослину як золотий вус? Та так, щоб вона була не тільки міцною і красивою, але і містила необхідні для приготування лікувальних препаратів речовини? Як її розпізнати? Як просто і швидко розмножити? На ці запитання наших читачів постаралася відповісти квітникар А. Анашіна.

Сьогодні можна говорити про справжній бум навколо золотого вуса — кімнатної рослини із сімейства коммелінових. Його ботанічна назва — каллізія запашна.

Щоб використовувати її для лікування, важливо точно знати, що у вас саме вона, а не схожа рослина. Багаторічна трав’яниста каллізія має соковите зелене листя завдовжки 20-30 см. Вони по черзі охоплюють прямостояче стебло, що виростає до 1 м, а часом навіть вище. Рослина схожа на молоду кукурудзу. Але якщо листи розташовані по спіралі або попарно, то це не каллізія запашна, а якийсь її родич.

Друга відмінність каллізії — довгі горизонтальні колінчаті пагони-вуса. Вони витягуються до 1 метра. На них можна розглянути крихітні недорозвинені листочки, а закінчуються ці пагони розеткою зеленого листя. Швидше за все, саме через ці вуса каллізію запашну і назвали золотим вусом.

Є ще одна відмінна ознака цього чудового домашнього лікаря. З його м’ясистих листків при розламуванні витягуються справжнісінькі нитки, схожі на тонкий міцний шовк. Вони як би пронизують лист зсередини. Очевидно, тому й виникла ще одна народна назва — Венери волосся. При гарному догляді золотий вус може вас порадувати білими квітками з ароматом гіацинтів.

Вирощування Золотого вуса

Місце для вирощування каллізії запашної має бути світлим, але захищеним від сонячних променів. Ідеальний варіант — розсіяне освітлення. На яскравому світлі листя можуть набути рожевого відтінку.

Проблеми виникають взимку, коли стає мало світла. Тоді швидкозростаюча каллізія витягується, її листя бліднуть і спускаються, а стовбур викривляється. Через це рослина втрачає і свою лікувальну силу. Кращий вихід — влаштувати їй період спокою, загальмувати всі біологічні процеси. У такому випадку відпочивший за зиму золотий вус не тільки не ослабне, а й буде підготовлений до нового зростання навесні. Для цього потрібно винести горщики з рослиною в прохолодне світле приміщення, наприклад на веранду. Важливо, щоб температура повітря там не опускалася нижче 14-16°С. Полив повинен бути зменшений, все підгодівлі припинені. Можна залишити рослину і на колишньому місці, але скоротити кількість води при поливі.

По-третє, легко загубити рослина неправильним поливом. Причому небезпечні як перелив, так і недолив. Мої каллізії запашні — великі водохлеби. Однак я ніколи не залишаю воду в піддоні і не влаштовую «болото» в горщику. Поливаю тільки теплою водою. Взимку різко зменшую кількість води при поливі, але при цьому не допускаю підсушування землі в горщику. Оскільки повітря в будинку взимку сухе і грунт підсихає швидко, то поливаю через день невеликими порціями води. Корисно обприскувати листя золотого вуса, особливо при низькій вологості повітря в приміщенні. Однак на прохолодній веранді або при невисокій температурі повітря в кімнаті ця процедура може завдати рослині шкоду. Навіть після тимчасового припинення поливу нижнє листя починає сохнути, а через деякий час рослина ризикує загинути.

Через крихкість стебла, довге листя і розвинену кореневу систему можуть виникнути проблеми при пересадці. Я найчастіше заміняю пересадку перевалкою рослини в новий горщик більшого розміру з додаванням свіжої землі. Перед цим потрібно добре полити каллізію, тоді буде легше витягти з горщика кому землі з корінням. Ґрунтова суміш з дернової і листової землі з додаванням торфу, піску і перегною складаю сама.

Розмноження

Щоб розмножити золотий вус, відрізую верхівку основного стебла або верхівкову розетку вусів. Для цього їх зрізають з 2-3 колінами і поміщають або в посудину з водою, або відразу садять в горщик із землею. Я віддаю перевагу другому варіанту, так як при укоріненні в тому горщику, в якому рослина буде жити, коріння не травмуються при посадці і зберігаються цілими. Каллізія починає відразу ж рости. При нестачі посадкового матеріалу можна використовувати в якості проміжної ланки шматочки вуса в 2-3 коліна, які садять в горщик із землею. З вузла з недорозвиненим листочком виросте вус з розеткою на кінці. Її можна буде зрізати з невеликим шматочком пагону і укоренити або в воді, або в горщику із землею.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply